WEC Spa: de voorbeschouwing

DoorMatthias Hautekiet

8 mei 2024
TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps, onderdeel van het FIA WEC kampioenschap

Amper drie weken na de 6 Hours of Imola kent het FIA WEC-kampioenschap dit weekend al de derde wedstrijd van het seizoen. Deze keer trekken de Hypercars en hun gevolg naar ons land voor TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps. Het wordt alvast een speciale editie, waarbij enkele toppers als Vergne en Vandoorne niet aan de start zullen komen.

De manche van het World Endurance Championship op het Circuit van Spa-Francorchamps is traditioneel de laatste wedstrijd voorafgaand de 24 Hours of Le Mans in juni. Dit is meteen ook de laatste test voor hen om te kijken waar ze echt staan. Tijdens de vorige wedstrijd in Imola domineerden de Ferrari’s het volledige weekend, tot een regenbui roet in hun eten gooide. De Italianen zullen dus deze keer revanche willen nemen op Toyota, dat al zeven jaar na elkaar weet te winnen in Spa. Al moet de Ferrari 499P het door de BoP met 12 kilogram extra doen en wordt het maximumvermogen verlaagd met 4 kW. Zo ligt het minimumgewicht op 1060 kg en het maximale vermogen op 506 kW (678 pk).

Dit levert hen natuurlijk een sterk nadeel op in vergelijking met Peugeot, Porsche en Toyota. Bij hen neemt het minimumgewicht namelijk maar toe met 4 kilogram. Bovendien levert Peugeot maar 2 kW en Porsche en Toyota slechts 1 kW. De BMW M Hybrid en Alpine A424 moeten 3 kilogram aankomen en leveren beide 1 kW aan vermogen in.

Vandoorne mist thuisrace

Daarnaast is er natuurlijk ook nog het feit dat Peugeot het met twee rijders minder moet doen in Spa. Dit weekend wordt in Berlijn namelijk de negende en tiende wedstrijd van het Formula E kampioenschap verreden. Hierbij gaat het contract van Stoffel Vandoorne en diens teamgenoot Jean-Éric Vergne bij DS voor op dat van zustermerk Peugeot in de WEC. Nico Müller, die ook in beide kampioenschappen strijdt, komt wel aan de start in België. Peugeot heeft er echter voor gekozen om Vandoorne en Vergne niet te vervangen, waardoor ze slechts met vier rijders deze 6 Hours of Spa zullen uitrijden.

Verder wordt het ook een heel erg druk weekend voor Dries Vanthoor. De Belg strijd op zaterdag nog mee voor de punten in de #15 BMW M Team WRT, maar trekt nadien meteen door naar Berlijn. Vanthoor neemt maandag namelijk deel van de Rookie Test van de Formula E.

De planning voor het weekend

  • Donderdag 9 mei
    • 11u30 – 13u00: Eerste Vrije Training
    • 17u30 – 19:00: Tweede Vrije Training
  • Vrijdag 10 mei
    • 11u00 – 12u00: Derde Vrije Training
    • 14u45 – 16u05: Kwalificaties
  • Zaterdag 11 mei
    • 12u53 – 19u00: TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!