NIO hoopt met Onvo L60 en 1000 km bereik Tesla van de troon stoten

DoorMatthias Hautekiet

17 mei 2024
Onvo L60

NIO heeft recent een nieuw dochtermerk opgericht: Onvo. De Chinese constructeur heeft met Onvo L60 nu ook hun eerste wagen voorgesteld, een elektrische SUV met een bereik van 1000 kilometer. Bovendien hoopt NIO met Onvo Tesla van de troon te stoten als marktleider in Europa.

Chinese constructeurs en hun vele dochtermerken, het is ondertussen een echt begrip geworden. Na enkele jaren als enige in de markt te staan, richt nu ook NIO een sub-merk op: Ledao. In Europa krijgt het nieuwe merk echter een andere naam, On Voyage of kortweg Onvo. Dit splinternieuwe merk belooft functionele elektrische familiewagens tegen een scherpe prijs. Dat is alvast het geval voor de Onvo L60, hun eerste model. Bovendien opent het hiermee meteen de aanval op Tesla Model Y, die in hetzelfde segment van specs en afmetingen opereert.

Mooie cijfers

Op papier is de Onvo L60 alvast een geduchte concurrent voor de Model Y en soortgenoten. Zo beschikt de wagen, net zoals de vorig jaar voorgestelde NIO ET9 over een 900V-platform. Bovendien is de luchtweerstandscoëfficiënt met 0,029 Cw belachelijk laag voor een SUV, maar eigenlijk volledig in lijn met dat van de Tesla Model Y. Verder meldt Ovo ons dat de L60 amper 12,1 kWh/100 zou verbruiken. Dat is één kW minder dan wat de Model 3 vandaag volgens de WLTP-norm verbruikt. Al zijn dat natuurlijk nog maar voorlopige cijfers. Bovendien wordt deze wagen ook uitgebracht met NIO’s Ultra Long Range Batterij van 150 kWh, goed voor een bereik van 1.000 kilometer. Snelladen is dan weer mogelijk aan een vermogen van 600 kW, al moet je dan natuurlijk een laadpaal vinden die dat aankan. Zo is het maximale laadvermogen van de meest recente laadpalen 400 kW. Ook de gekende batterijwissels van NIO behoren tot de mogelijkheid. Daarnaast komen er nog goedkopere modellen met een bereik van 555 en 730 kilometer. Al moeten we hier wel bij vermelden dat het gaat over Chinese CLTC-waarden, die doorgaans een stuk optimistischer zijn dan haar Europese tegenhanger.

Vanaf 28.000 euro

De Onvo L60 is met een lengte van 4,83 meter bijna 8 centimeter langer dan de Tesla Model Y en is hiermee een echte familiewagen te noemen. Bovendien is hij geschikt om een verre trip met twee personen te maken. Zo kunnen de rugleuningen van voorste zetelrij volledig platgelegd worden. Gecombineerd met de achterste rij ontstaat zo een ruim bed om een lange tussenstop te doen. Verder beschikt de L60 voor een groot centraal infotainmentsysteem van 17,2″. Ook de passagiers op de achterbank krijgen een eigen display van 8″ groot. Verder zitten er een 30-tal camera’s verwerkt in de wagen. Enkele daarvan hebben een 360° veld, en zeven camera’s hebben zelf een resolutie van 8 megapixel.

En de prijs? Die staat bijzonder scherp in China. Daar is is de Onvo L60 al verkrijgbaar vanaf 28.000 euro. Daar worden de eerste exemplaren al kort na de zomer geleverd, maar kort daarna komt de L60 ook al naar Europa. Mogelijk zullen eerst Duitsland en Nederland aan de beurt komen, gezien dat net de landen zijn waar NIO vandaag al actief is. Wanneer NIO en dochtermerk Onvo ook naar België komen, is op dit moment nog even afwachten.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!