2024 Berlin E-Prix: de voorbeschouwing

DoorMatthias Hautekiet

8 mei 2024

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei wordt in Berlijn de negende en tiende ronde van het 2024 FIA Formula E Wereldkampioenschap verreden. Deze double header is meteen ook een feesteditie, gezien dit al de tiende keer is dat een E-Prix verreden wordt in de hoofdstad van Berlijn.

De E-Prix in Berlijn is ondertussen een gevestigde waarde geworden op de Formula E kalender. Zo werden er de voorbije tien jaar al achttien races gehouden. Zo week het kampioenschap in 2020 uit naar de voormalige Tempelhof-luchthaven toen de wereld haar deuren sloot aan het begin van de COVID-pandemie. Bovendien is dit de enige stad op de kalender waar al elk Formula E seizoen een race werd gehouden. Dit is natuurlijk een favoriet van menig fan. Zo belooft de E-Prix veel actie, in de goede zin, en is het een favoriet van veel rijders.

Een ongewoon rijdersveld

Omdat de FIA er niet in slaagt om twee kalenders parallel naast elkaar te laten lopen, zijn er enkele rijders die de E-Prix in Berlijn moeten uitzitten. De double header dit weekend valt namelijk samen met de 6 Hours of Spa dit weekend, onderdeel van het FIA WEC-kampioenschap. Onder anderen Nyck de Vries (Mahindra) neemt dit weekend plaats in de #7 Toyota op Spa. Hij wordt vervangen door reserve rijder Jordan King. Voor Abt Cupra heeft Nico Müller dan weer verplichtingen bij de #93 Peugeot. Het team vervangt hem door Kevin van der Linde voor beide races. Bij Envision Racing moesten ze zelf op zoek naar twee nieuwe rijders voor dit weekend. Robin Frijns strijdt dit weekend namelijk in Spa voor het Belgische BMW Team WRT, terwijl zijn teamgenoot uitkomt voor Toyota. Het duo wordt vervangen door rookie Paul Aron en Jaguar-reserverijder Joel Eriksson. Die laatste wordt voor een weekend in bruikleen gegeven door Jaguar TCS Racing.

Daarnaast zorgt deze double header er ook voor dat onder anderen Stoffel Vandoorne en Jean-Éric Vergne, beide DS Penske, dit weekend contractuele verplichtingen hebben in Berlijn en dus niet kunnen strijden voor punten in België. Verder kan ook Sam Bird (McLaren) niet deelnemen aan de wedstrijd dit weekend. De Brit brak zijn hand in Monaco en werd ondertussen succesvol geopereerd. Bird wordt net zoals in het Prinsendom vervangen door Taylor Barnard.

Een nieuw circuit voor de Berlijn E-Prix

Zoals de traditie het wil wordt de Berlijn E-Prix verreden op het tarmac van de oude Tempelhof-luchthaven. Afgezien van eenmalige editie op de Alexanderplatz in 2016, is dit ondertussen al de achttiende en negentiende keer dat we hier rijden. Wel pakt het kampioenschap de race dit weekend anders aan. Zo werd het Tempelhof Airport Street Circuit opnieuw ontworpen om voor een extra uitdaging te zorgen. Het circuit is met een lengte van 2,343 km een paar meter korter geworden. Het aantal bochten is uitgebreid van tien naar vijftien. Bovendien kreeg het tarmac de afgelopen maanden een behandeling om de vele putten te effenen. Allemaal zaken waar de teams nu rekening mee moeten houden.

Het kampioenschap

Na afloop van de Monaco E-Prix eind april trekt Pascal Wehrlein (Porsche) met 102 punten als leider naar Berlijn. Nick Cassidy (Jaguar) volgt met 95 punten op de tweede plaats. Jake Dennis (Andretti – 89 punten) rondt de top drie af. De Brit heeft één punt meer dan Oliver Rowland (Nissan) die nu dus vierde staat. Evans (Jaguar – 77 punten) staat vijfde, gevolgd door Maximilian Günther (Maserati – 65 punten) op plaats zeven. DS-rijders Jean-Éric Vergne en Stoffel Vandoorne staan zevende en negende met respectievelijk 65 en 37 punten. Het duo wordt gesplitst door Sam Bird (McLaren) die dit weekend dus niet kan meestrijden. António Félix da Costa (Porsche) rondt met 26 punten de top tien af.

Na afloop van deze double header zal het klassement er ongetwijfeld volledig anders uitzien. Zo lijkt DS bijvoorbeeld een goede wagen te hebben na de race in Monaco. Dit kan positief uitpakken voor Vandoorne, die meestal wel goed weet te scoren in Berlijn.

De planning voor dit weekend

  • Vrijdag 10 mei
    • 17u00 – 17u30: Eerste Vrije Training (YouTube & Eurosport)
  • Zaterdag 11 mei
    • 08:00 – 08u30: Tweede Vrije Training (YouTube & Eurosport)
    • 10u20 – 11u43: Kwalificaties (RTBF Auvio & Eurosport)
    • 15u03 – 16u30: Race 1 in Berlijn (RTBF Auvio & Eurosport)
  • Zondag 12 mei
    • 08:00 – 08:30: Derde Vrije Training (YouTube & Eurosport)
    • 10u20 – 11u43: Kwalificaties (RTBF Auvio & Eurosport)
    • 15u03 – 16u30: Race 2 in Berlijn (RTBF Auvio & Eurosport)

Op maandag vindt er nog een nieuwe Rookie Test plaats, waarbij ook onze landgenoot Laurens Vanthoor zijn Formula E debuut maakt.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!