Google stelt Pixel 8a voor: een midrange smartphone met premium functies

DoorMatthias Hautekiet

7 mei 2024
Google stelt de nieuwe Pixel 8a smartphone voor

Google stelt vandaag zijn nieuwste smartphone voor: de Google Pixel 8a. Net zoals zijn grote broers, de Pixel 8 en Pixel 8 Pro, draait dit toestel op Googles Tensor G3 chip. Bovendien krijg hij ook heel wat van de gekende AI-functies. Afhankelijk van de gekozen opslagruimte betaal je 549 of 609 euro voor dit midrange toestel met premium functies.

Net zoals zijn voorganger, de Pixel 7a, krijgt de Google Pixel 8a een 6,1″ OLED-scherm van 1080 x 2400 pixels. Wel krijgt de smartphone een upgrade van de verversingssnelheid van 90 Hz naar 120 Hz. Echter beschikt deze niet over de variabele refreshrate van 1 Hz tot 120 Hz. Dat blijft namelijk voorbehouden voor de Google Pixel 8 Pro, die we recent konden testen. Qua looks wordt hij dan weer in lijn gebracht met de nieuwste generatie Pixel-toestellen. Zo zijn de hoeken nu een stuk afgeronder, waardoor het toestel beter in de hand ligt. Ook de herkenbare horizontale camerabalk op de achterkant blijft behouden. Het frame is van aluminium en de achterkant is mat composiet.

Verder wordt de Google Pixel 8a uitgerust met de Tensor 3 chip van Google. Hiervoor zijn heel wat AI-functies zoals Best Take, Audio Magic Eraser en Circle To Search beschikbaar op deze instap Google Pixel. Wel zal de Video Boost niet beschikbaar zijn. Deze blijft namelijk voorbehouden voor de premium toestellen van het merk.

Technische specificaties

Naast een scherm-upgrade en een betere chipset beschikt de Google Pixel 8a over een batterij van gemiddeld 4492 mAh. Bedraad laden is mogelijk aan maximaal 18 W, draadloos maximaal 7,5 W. Dat valt toch wat tegen, als je weet dat toestellen in deze prijsklasse vaak een stuk sneller kunnen opladen. Verder claimt Google dat de Pixel 8a beschikt over de beste smartphone camera’s in zijn klasse. Zo is er een krachtige hoofdlens van 64 MP en een ultrabreedhoeklens van 13 MP. Ook de front-camera, geschikt voor het ontgrendelen van het toestel en het uitvoeren van betalingen, is met 13 MP zeker geen slechte optie. Tenslotte geven we nog even mee dat de Google Pixel 8a nog steeds gratis gebruik zal kunnen maken van de Google VPN. Deze wordt binnenkort uit Google One gehaald en blijft enkel nog exclusief bruikbaar op de Pixel smartphones.

Nieuwe kleuren

De Google Pixel 8a is beschikbaar vanaf 549 euro. Voor dat bedrag krijgen gebruikers de versie met 128 GB aan geheugen. Daarnaast komt er nu ook voor het eerst in de A-reeks een versie van 256 GB voor 609 euro. Naast de gekende kleuren zoals Obsidiaan (zwart) en Porselein (beige), worden er twee nieuwe kleuren gelanceerd in deze reeks. Zo kunnen kopers nu kiezen voor een Pixel 8a in de kleur Bay Blue. Bovendien brengt Google ook een frisse groene, Limited Edition kleur uit, Aloë. De preorder verkoop start vandaag en vanaf het Google I/O event op 14 mei liggen de toestellen in de winkel.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!