Google Pixel 8 Pro: dé AI-smartphone van het moment

DoorRedactie

22 februari 2024
Google Pixel 8 Pro: dé AI-smartphone van 2024.

De Pixel 8 Pro markeert een belangrijk moment voor Google’s smartphone-assortiment, vooral omdat het de eerste Pixel-telefoon is die officieel in België beschikbaar is. Deze lancering komt met grote verwachtingen, met name vanwege de nadruk op AI-technologie, een thema dat tijdens de presentatie maar liefst 60 keer ter sprake kwam. Na drie maanden dagelijks gebruik hebben wij een grondige kijk op wat de Pixel 8 Pro te bieden heeft.

Design en kwaliteit

Op het eerste gezicht behoudt de Pixel 8 Pro de visuele esthetiek van zijn voorgangers, met de kenmerkende camerabalk over de gehele breedte van de achterkant. Deze designkeuze onderscheidt het toestel van andere high-end smartphones, die vaak een camera bump in een van de hoeken hebben. Een direct gevolg hiervan is dat de Pixel 8 Pro stabiel ligt en niet wiebelt op vlakke oppervlakken. Daarboven is de bump ideaal om je vinger onder te laten rusten bij het gebruiken van de smartphone. Al trekt de camerabalk best veel stof aan, een klein ongemak dat merkbaar wordt na het toestel even in je broekzak te hebben gehad.

De bouwkwaliteit voelt premium aan, mede dankzij het frame van gepolijst aluminium en een matglazen achterkant die zowel glad als esthetisch aantrekkelijk is. De Pixel ligt comfortabel in de hand, met ronde hoeken die zorgen voor een natuurlijke grip. De vlakke schermkeuze elimineert beeldvervorming langs de randen, een welkome afwijking van de trend van afgeronde schermen. Ondanks matte afwerking is de achterkant van het toestel verrassend resistent tegen vingerafdrukken, hoewel het gebruik van een hoesje wordt aangeraden om de camerabalk te beschermen tegen krassen.

Schermkwaliteit

Google introduceert met de Pixel 8 Pro een nieuw ‘actua’-display, een 6,7” scherm met een resolutie van 2992×1344 pixels. Het scherm is opmerkelijk helder, met een piekhelderheid van 2,400 nits voor HDR-content. Dit is niet het hoogste getal in de industrie. Wel biedt het scherm een volledige dekking van het Display P3-kleurenspectrum, wat resulteert in levendige en nauwkeurige kleurweergaven. Gebruikers kunnen kiezen tussen twee kleurweergaveopties, ‘Natuurlijk’ voor sRGB-content en ‘Aanpasbaar’ voor een hogere verzadiging, waardoor het scherm veelzijdig is in verschillende kijkomstandigheden.

Een van de meest indrukwekkende technische aspecten van het scherm is de variabele refreshrate, die zich aanpast van 1 Hz tot 120 Hz. Deze technologie zorgt voor een soepele weergave van bewegende beelden en een efficiënt energieverbruik. Het scherm voelt echter minder stevig aan dan sommige concurrenten, dit vanwege de manier waarop het is opgebouwd. Dit maakt het toestel minder aangenaam in gebruik. Een goede screenprotector weet dit iets of wat te maskeren.

Prestaties en chipset

De Pixel 8 Pro wordt aangedreven door de Tensor G3-chip, een samenwerking tussen Google en Samsung. Deze chipset deelt architecturale overeenkomsten met Samsung’s Exynos-chips, maar richt zich vooral op AI-verwerking. Ondanks dat de prestaties enigszins achterblijven bij de topmodellen van Qualcomm, biedt de Tensor G3 een solide basis voor de AI-gestuurde functies van de telefoon. De chip bevat een extra zuinige A510-kern, waardoor het totaal op negen CPU-kernen komt. Dit zorgt voor efficiëntie bij basistaken en een betere beheersing van de warmteontwikkeling.

Een opvallend detail is het gebruik van UFS 3.1-opslag, wat achterloopt op de snellere UFS 4.0-technologie die door sommige concurrenten al wordt gebruikt. Hoewel dit een impact kan hebben op de snelheid en energie-efficiëntie, biedt de Pixel 8 Pro met 12 GB RAM en de geavanceerde AI-mogelijkheden van de Tensor G3-chip een gebruikservaring die moeilijk te evenaren is. De temperatuursensor, hoewel innovatief voor het meten van oppervlaktetemperaturen, kent beperkingen bij reflecterende objecten en de functionaliteit voor het meten van lichaamstemperatuur is nog niet geactiveerd in afwachting van goedkeuring door de Europese gezondheidsautoriteiten.

Camera’s en fotografie

De Pixel 8 Pro zet de traditie van uitstekende fotografie voort met een 50MP hoofdcamera met 1/1,31” (72 mm2) sensor en een degelijke reeks secundaire camera’s, waaronder een 48MP ultrawide en een 48MP telelens. De camera’s leveren consistent goede resultaten over een breed scala aan omstandigheden, ondersteund door Google’s geavanceerde AI-beeldverwerkingstechnieken zoals Super Res Zoom en Real Tone. Daarnaast schakelt de Pixel 8 Pro automatisch tussen de hoofdcamera en de groothoeklens vanaf dat een voorwerp zich op een afstand van minder dan 2 cm bevindt. Op die manier kun je snel macrofoto’s maken, zonder zelf te moeten wisselen van lens. De camera-app is intuïtief, met snelle schakeling tussen foto- en videomodi en Pro Controls voor focus, sluitertijd en ISO. In de Pro-modus combineert de camera-app acht foto’s tot één foto met meer detail voor een optimaal resultaat. 

Wel hebben de camera’s meer tijd nodig om de perfecte opname te maken in een omgeving met weinig licht. Je kan dus maar beter stabiele hand hebben. Daarnaast treedt er al snel verlies van details en zelfs wat ruis op in donkere condities. Ondanks deze minpunten bieden de camera’s levendige kleuren en een uitstekend dynamisch bereik, waardoor details uit schaduwen gehaald kunnen worden met enige nabewerking. De consistente kwaliteit en veelzijdigheid van de camera’s, van macro- tot portretfotografie, stellen de Pixel 8 Pro op één lijn met de beste smartphones op de markt voor fotografie.

De camera’s aan het werk

Tijdens onze testperiode trokken we naar het Lichtfestival in Gent met de OnePlus Open, de OnePlus12, de Google Pixel 8 Pro en de Samsung Galaxy S24 Ultra in onze zak. Daar maakten we enkele vergelijkende foto’s. Bij de eerste foto steekt de Pixel duidelijk met kop en schouders boven de andere toestellen uit. Het toestel weet als geen ander de juiste kleurtonen te beklemtonen, terwijl hij alle details uit de muurschildering en zelf de oneffenheden van die muur zelf weet weer te geven.

Ook voor de tweede test gaat onze voorkeur naar Google’s nieuwste smartphone. De kleuren komen aardig in de buurt met hetgeen je met het blote oog ziet, maar de details zijn nog net iets scherper en de belichting net iets beter dan bij de Samsung S24.

De laatste fotoreeks is dan weer een grotere uitdaging voor de Google Pixel 8 Pro. Het toestel heeft duidelijk wat moeite om alle details in de juiste kleuren weer te geven, waardoor het geheel een groene schijn krijgt. Wel weet hij als de beste om te gaan met de gloed die uitschijnt van de led-figuren, waardoor het geheel zeker niet slecht is. Toch gaat onze voorkeur hier naar de OnePlus 12.

AI en software van de Pixel 8 Pro

In de wereld van smartphones probeert de Google Pixel 8 Pro zich te onderscheiden met zijn geavanceerde AI-functies. Deze focussen zich op dit moment vooral op het gebied van fotografie en video. Deze technologische innovaties beloven een revolutie teweeg te brengen in hoe we onze herinneringen vastleggen en delen, maar roepen ook vragen op over de afhankelijkheid van cloud-gebaseerde verwerking en de implicaties voor privacy en gegevensbeheer.

Best Take

De Google Pixel 8 Pro zet sterk in op AI-gestuurde camerafuncties, met als hoogtepunt de mogelijkheid om uit meerdere foto’s automatisch de ‘best take’ te kiezen. Deze functie herkent bijna alle gezichten in een groepsfoto en laat je zelf de ‘beste hoofden kiezen’ om deze dan te combineren tot één optimale afbeelding, zonder zichtbare bewerkingssporen. Het is een indrukwekkende demonstratie van hoe ver AI is gekomen in het begrijpen en verbeteren van onze fotografische ervaringen.

Magic Editor

Een andere feature is de ‘Magische Editor’, die gebruikers in staat stelt ongewenste personen of objecten uit foto’s te verwijderen. Deze tool gaat verder dan eenvoudige bewerkingen en biedt de mogelijkheid om objecten te verkleinen, verplaatsen, of vergroten met resultaten die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Google biedt gebruikers verschillende opties voor het opvullen van de achtergrond, wat de creatieve mogelijkheden enorm vergroot.

Video Boost

De Pixel 8 Pro introduceert ‘Video Boost’, waarbij HDR-verwerking in de cloud wordt toegepast op elk frame van een video, wat resulteert in helderdere beelden en een hoger dynamisch bereik. Daarnaast beschikt het toestel over geavanceerde geluidherkenning die verschillende soorten geluiden kan identificeren. Zo kunnen gebruikers het volume aanpassen om bepaalde geluiden te dempen of net te versterken. Hoewel deze functies indrukwekkend zijn, zijn ze niet zonder beperkingen, zoals het soms digitaal klinken van stemmen en het nooit volledig kunnen elimineren van storende achtergrondgeluiden.

De ‘Circle to search’-functie is misschien wel de beste AI-functie tot nu toe. Deze stelt je in staat om informatie over objecten in beelden te vinden door er een cirkel omheen te tekenen op je scherm. De functie gebruikt beeldherkenningstechnologie om nuttige zoekresultaten te geven. Het werkt zowel met afbeeldingen als in real-time via de camera. Oorspronkelijk was de functie zes maanden lang exclusief weggelegd voor de Samsung S24-toestellen, maar amper één week later was de functie al beschikbaar op de Google Pixel 8 Pro. Jammer genoeg, als je probeert een gezicht te scannen, vindt hij weinig – waarschijnlijk maar beter ook, vanwege de privacy.

Tenslotte beschikt de Pixel 8 nog over bellen via tekst-naar-spraak-uitvoer, samenvatten van geluidsopnames en de mogelijkheid om volledige webpagina’s samen te vatten. Daarnaast is er ook een functie waarbij je telefoon onbekende oproepen te woord staat, alvorens deze naar je door te verbinden. Op die manier blijf je gespaard van vervelende telemarketeers. Althans, op papier want veel van de geavanceerde functies zijn momenteel niet beschikbaar in het Nederlands. Zo valt er toch een stuk van de functionaliteit weg.

Dagelijks gebruik en batterijduur

In termen van dagelijks gebruik biedt de Pixel 8 Pro een solide ervaring, met een geluidskwaliteit en haptiek die voldoen aan de verwachtingen van een high-end toestel. De integratie van gezichtsherkenning voor betalingen en inloggen via itsme toont de potentie van Google’s AI en Tensor G3-chip, hoewel de functionaliteit in het donker beperkt is. Met een belofte van 7 jaar updates overtreft Google de industrienormen, wat de Pixel 8 Pro een aantrekkelijke keuze maakt voor lange-termijngebruik.

De 5050 mAh-batterij zorgt ervoor dat het toestel gemakkelijk een hele dag meegaat. Hoewel intensief gebruik tegen het einde van de dag de batterij onder de 10% kan brengen. Het opladen duurt ongeveer 2 uur met een maximaal vermogen van 30W, wat niet het snelste is op de markt, maar wel voldoende om de telefoon gebruiksklaar te houden.

Prijs en beschikbaarheid:

Voor het eerst zijn de Google Pixel telefoons te koop in België, zonder voorafgaande import. De Pixel 8 Pro is momenteel verkrijgbaar in Muntgroen, Baaiblauw, Obsidiaan en Porcelijn. De goedkoopste versie met 128 GB opslagruimte heb je voor 1.099 euro. Voor de variant met 256 GB betaal je 60 euro extra (1.159 euro). Tenslotte heb je nog een versie met 512 GB aan opslag, waar je 1.299 euro voor betaald. In de doos van de Google Pixel 8 Pro zit uiteraard het toestel, samen met een USB-C kabel en een USB-C naar USB-A “quick switch” adapter. Ook hier wordt geen oplader meer meegeleverd.

Conclusie

De Google Pixel 8 Pro markeert een belangrijke mijlpaal in Google’s assortiment, vooral door zijn geavanceerde AI-mogelijkheden en uitmuntende fotografieprestaties. Ondanks beperkingen zoals de oudere UFS 3.1 opslag en beperkte taalondersteuning, onderscheidt het toestel zich met een stijlvol design, krachtige prestaties en een intuïtieve gebruikerservaring. De introductie ervan in België onderstreept de ambitie van Google om te innoveren en langdurige waarde te bieden. De Pixel 8 Pro belooft een vooruitstrevende ervaring voor tech-liefhebbers en alledaagse gebruikers, dankzij de belofte van langdurige updates en voortdurende verbeteringen. De functies van deze smartphone zijn optimaal te benutten in combinatie met de Google Pixel Buds Pro en de Google Pixel Watch 2. De Google Pixel 8 Pro wist ons zo goed te overtuigen, dat het nu onze dagelijkse smartphone geworden is.

Getest: Google Pixel 8 Pro

EV-olution.be

De Pixel 8 Pro markeert een belangrijk moment voor Google’s smartphone-assortiment, vooral omdat het de eerste Pixel-telefoon is die officieel in België beschikbaar is. Deze lancering komt met grote verwachtingen, met name vanwege de nadruk op AI-technologie, een thema dat tijdens de presentatie maar liefst 60 keer ter sprake kwam.
Batterij
Camera’s
Design
Scherm
Prijs-kwaliteitsverhouding

Totaal

De Google Pixel 8 Pro markeert een belangrijke mijlpaal in Google’s assortiment, vooral door zijn geavanceerde AI-mogelijkheden en uitmuntende fotografieprestaties. Ondanks beperkingen zoals de oudere UFS 3.1 opslag en beperkte taalondersteuning, onderscheidt het toestel zich met een stijlvol design, krachtige prestaties en een intuïtieve gebruikerservaring. De Pixel 8 Pro belooft een vooruitstrevende ervaring voor tech-liefhebbers en alledaagse gebruikers, dankzij de belofte van langdurige updates en voortdurende verbeteringen.

4

Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op onze persoonlijke ervaring met de Google Pixel 8 Pro, die ons ter beschikking werd gesteld door Google. Wij zijn in geen enkel geval verbonden aan of gesponsord door Google. Onze meningen zijn volledig eerlijk en onpartijdig.

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!