OnePlus 12: een snelle en krachtige smartphone met een paar verbeterpunten

DoorRedactie

6 februari 2024
OnePlus 12 met Silky Black kleur.

De OnePlus 12 is het nieuwste vlaggenschip van de Chinese fabrikant, die bekendstaat om zijn betaalbare en hoogwaardige toestellen. De smartphone belooft indrukwekkende prestaties, een lange batterijduur, een helder scherm en een degelijke camera. Maar is het ook de beste keuze voor jou? In deze review bespreken we de voor- en nadelen van de OnePlus 12.

Batterijduur en opladen

Een van de sterkste punten van de OnePlus 12 is zijn batterijduur. De telefoon heeft een 5,400 mAh batterij, die gesplitst is in twee 2,700 mAh batterijen. Dit zorgt ervoor dat de telefoon sneller kan opladen, zowel draadloos als bedraad. Het toestel ondersteunt draadloos snelladen aan 50W, met de eigen OnePlus draadloze pad, en bedraad snelladen aan 100W met de meegeleverde adapter. Volgens OnePlus kan de telefoon in slechts 26 minuten van 0% naar 100% opladen. Waarden die we ook tijdens onze test moeiteloos halen.

Daarnaast is de batterijduur van de OnePlus 12 zeer goed. Bij niet al te intensief gebruik kan de telefoon gemakkelijk 2 dagen meegaan op één enkele lading. Dit komt onder meer door het slimme scherm, dat de verversingssnelheid automatisch aanpast aan de inhoud. Zo kan het scherm variëren van 1 Hz tot 120 Hz. Hierdoor wordt de batterij gespaard als je bijvoorbeeld een e-book leest of een video kijkt.

Camera

De OnePlus 12 beschikt een drievoudige camera aan de achterkant, bestaande uit een Sony LYT-808 50 MP-hoofdcamera, een 64 MP 3x telefotocamera en een 48 MP ultragroothoekcamera. Aan de voorkant zit een 32 MP-selfiecamera. De camera’s zijn een goede vooruitgang ten opzichte van de vorige modellen, maar niet altijd heel consistent. Soms leveren ze scherpe en levendige foto’s, vooral bij goed licht. Echter zijn de foto’s soms onscherp en flets, vooral bij weinig licht of tegenlicht zoals direct zonlicht. De camera’s zijn niet zo goed als die van de OnePlus Open, het duurdere model dat ook een samenwerking kent met de bekende camerafabrikant Hasselblad. Voor een toestel in deze prijscategorie zijn de foto’s van zeer goede kwaliteit in de juiste omstandigheden. Je ziet duidelijk dat Hasselblad zijn bekende color science heeft toegepast en dat vooral in de kleuren en contrasten.

De OnePlus 12 heeft wel een aantal leuke functies, zoals de nachtmodus, die de helderheid en de details verbetert in donkere situaties, de portretmodus, die de achtergrond vervaagt en het onderwerp benadrukt, en de macro-modus, die je in staat stelt om heel dichtbij te fotograferen. De portretmodus werkt niet altijd goed, en kan de achtergrond te veel vervagen of de randen van het onderwerp te veel afsnijden. De 12 heeft een optische beeldstabilisatie (OIS), die de trillingen vermindert en de video’s vloeiender maakt.

Om de camera’s uitgebreid te testen trokken we naar het Lichtfestival in Gent. Hier maakten we dezelfde foto met de OnePlus Open, de OnePlus 12, de Google Pixel 8 Pro en de Samsung Galaxy S24 Ultra.

Onderaan het artikel publiceerde we nog enkele foto’s gemaakt met de OnePlus 12.

Design en bouwkwaliteit

De OnePlus 12 heeft een 6,82” groot scherm, dat bijna de volledige voorkant van de OnePlus bedekt. Het scherm is gemaakt van Corning Gorilla Glass Victus 2. Dit biedt een hoge weerstand tegen krassen en breuken. Het scherm is helder, met een 4,500-nit piekhelderheid, die het lezen en kijken makkelijker maakt in direct zonlicht. OnePlus claimt dat het het helderste scherm ooit is op een smartphone. Daarnaast is het scherm mooi levendig, met een QHD+ resolutie en een Dolby Vision certificering, die de kleuren en het contrast verbetert. Al slaagden we er niet in om Disney+ of Amazon Prime Video de Dolby Vision te laten triggeren.

De achterkant van het toestel is gemaakt van gehard Gorilla Glass 5, dat een goede bescherming biedt. Echter voelt de achterkant nogal plastiekerig en allesbehalve premium aan. De achterkant is echt glad, maar compleet ongevoelig voor vingerafdrukken, wat een pluspunt is. De OnePlus heeft een IP65-classificatie gekregen, wat betekent dat hij bestand is tegen stof en spatwater, maar niet tegen volledige onderdompeling. Toch best een teleurstelling, gezien andere merken een betere classificatie kunnen voorleggen voor hun flagship toestellen. Het smartphone is eenvoudig te gebruiken in de regen of onder de douche dankzij een nieuwe technologie die OnePlus “Rain Water Touch” noemt. Deze zorgt ervoor dat het scherm niet reageert op de waterdruppels, maar wel op je vingers.

De OnePlus 12 heeft een klassiek design, met gekende ronde camera bump, die niet veel afwijkt van de OnePlus 11. De telefoon heeft een rechthoekige vorm, met afgeronde hoeken en randen. Hij ligt goed in de hand, maar is met een gewicht van 230 gram wel vrij zwaar. De 12 heeft een USB-C poort aan de onderkant, een alert slider aan de linkerkant en volume- en aan/uit-knop aan de rechterkant.

Prestatie en software

Vapor chamber van de OnePlus 12 © JerryRigEverything

De OnePlus 12 wordt aangedreven door de Snapdragon 8 Gen 3, de nieuwste en snelste processor van Qualcomm, die een hoge prestatie levert voor gaming, multitasking en kunstmatige intelligentie. De telefoon heeft een nieuwe en vooral grotere ‘vapor chamber’, die het toestel beter gekoeld houdt tijdens zware toepassingen. Het toestel voelt als een van de snelste smartphones die we al gebruikt hebben, zonder enige vertraging of hapering. De smartphone heeft een ruim geheugen meegekregen, met 16 GB RAM en 512 GB opslagruimte bij ons testmodel.

Vapor chamber van de OnePlus 12 © JerryRigEverything

Deze OnePlus draait op Android 14, de nieuwste versie van het populaire besturingssysteem, met de eigen OxygenOS 12 interface van het merk. OxygenOS 12 is een lichte en snelle interface, die veel lijkt op de standaard Android, maar met een aantal extra functies en aanpassingen. Zo kun je bijvoorbeeld de thema’s, icoontjes, accentkleuren en de lettertypen veranderen naar je eigen smaak. Daarnaast kun je gebruik maken van de Zen Mode, die je helpt om je telefoon even weg te leggen en te ontspannen, of de Work-Life Balance Mode, die je notificaties filtert op basis van je schema.

Waar Google en Samsung volop inzetten op AI, is dat bij OnePlus zo goed als onbestaande. Dit terwijl de Snapdragon 8 Gen 3 ontwikkeld is met AI in het achterhoofd. Al denken we dat de markt momenteel nog niet volledig rijp is voor AI-functies. Laat ons dit binnen een tweetal jaar nog eens evalueren.

De OnePlus 12 krijgt 4 jaar software-updates. Dat is niet slecht, maar het is niet zo goed als Google, dat 7 jaar updates belooft voor zijn Pixel-toestellen. Dit betekent dat de OnePlus 12 waarschijnlijk tot Android 18 zal worden bijgewerkt, maar daarna niet meer. Dit kan een nadeel zijn als je graag de nieuwste functies en beveiligingspatches wil hebben.

Conclusie

De OnePlus 12 is een snelle en krachtige smartphone, die veel te bieden heeft voor een relatief lage prijs. De telefoon heeft een lange batterijduur, een helder scherm, een degelijke camera en een klassiek design. Echter heeft het toestel ook enkele minpunten, zoals een inconsistente camera, een minder premium achterkant, geen AI functies en een beperkte software-ondersteuning. De OnePlus 12 is een goede keuze voor wie op zoek is naar een betaalbaar vlaggenschip, maar niet voor wie het beste van het beste wil hebben.

De 12GB RAM versie met 256 GB aan opslag is verkrijgbaar voor 949 euro. Voor de versie met 16 GB RAM en 512 GB opslag betaal je 1.099 euro. Je hebt de keuze uit twee matte kleuren: Silky Black (zwart) of Flowy Emerald (met groen marmereffect). In de doos van de OnePlus 12 zit een 100W snellader, USB-A naar USB-C kabel en wat documenten. Een hoesje wordt niet meer meegeleverd, wat vroeger wel het geval was.

OnePlus 12

EV-olution.be

OnePlus 12 in Silky Black kleur.
De OnePlus 12 is het nieuwste vlaggenschip van de Chinese fabrikant, die bekendstaat om zijn betaalbare en hoogwaardige toestellen.
Batterij
Camera’s
Design
Scherm
Prijs-kwaliteitverhouding

Totaal

De OnePlus 12 is een snelle en krachtige smartphone, die veel te bieden heeft voor een relatief lage prijs. De telefoon heeft een lange batterijduur, een helder scherm, een degelijke camera en een klassiek design. Echter heeft het toestel ook enkele minpunten, zoals een inconsistente camera, een minder premium achterkant, geen AI functies en een beperkte software-ondersteuning. De OnePlus 12 is een goede keuze voor wie op zoek is naar een betaalbaar vlaggenschip, maar niet voor wie het beste van het beste wil hebben.

4.1

Disclaimer: Onderstaande foto’s zijn gemaakt door een professionele fotograaf en nabewerkt met Adobe Photoshop om het volle potentieel van de camera te tonen.

Disclaimer 2: Dit artikel is gebaseerd op onze persoonlijke ervaring met de OnePlus 12, die ons ter beschikking is gesteld door OnePlus.
Wij zijn niet verbonden aan of gesponsord door OnePlus en onze meningen zijn volledig onpartijdig en eerlijk.

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!