Vlaamse premie voor elektrische wagens: uitdaging of utopie?

DoorMatthias Hautekiet

6 februari 2024
Elektrische Volkswagen ID.7 (VW ID.7)

De Raad van State heeft ernstige bedenkingen bij de Vlaamse premie voor elektrische wagens. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters staat voor een uitdaging om het beleid aan te passen binnen de budgettaire beperkingen. Met een budget van 20 miljoen euro voor 2024 lijkt de regeling op losse schroeven te staan vanwege het ‘wie eerst komt, eerst maalt’-principe en mogelijke verlagingen van de premie bij een hoge vraag.

De premie, bedoeld om de aankoop van elektrische voertuigen te stimuleren, heeft al voor heel wat discussie gezorgd. De Raad van State bekritiseert vooral het gelijkheidsbeginsel en het vertrouwensbeginsel. Het beperkte budget is mogelijk niet voldoende om aan alle verwachtingen te voldoen. De premie, die maximaal 5.000 euro bedraagt voor nieuwe voertuigen onder de 40.000 euro (incl. btw), heeft al een aanzienlijke impact gehad op de verkoop van elektrische auto’s. Automerken hebben prijzen verlaagd om onder de grens te blijven en zo voordeel te halen uit de premie.

Een quasi onmogelijke opdracht

In januari 2024 kochten particulieren zo’n 1.200 elektrische wagens aan. Of al die wagens in aanmerking komen, is niet geweten. Wel is het zeker dat alle merken in ons land heel wat bestelbonnen hebben klaarliggen die wachten op een handtekening. Minister Peeters staat nu voor de uitdaging om het beleid aan te passen om aan de bezorgdheden van de Raad van State tegemoet te komen. Het is echter de vraag hoe ze dit binnen de budgettaire limieten kan realiseren. Er moet een balans worden gevonden tussen elektrische autoverkoop stimuleren en gelijkheidsbeginsel respecteren.

Het geld dat oorspronkelijk over drie jaar zou worden besteed, zou dit jaar kunnen worden uitgegeven als mogelijke oplossing. Al zou dat een nog rodere begroting betekenen. Ook de andere regeringspartijen staan niet te springen om meer uit te geven dan voorzien in de begroting. Verder blijft het afwachten hoe de regering zal reageren op het advies van de Raad van State. Vooral hoe dit zal worden vertaald in concrete maatregelen. Voorlopig blijven potentiële kopers van elektrische wagens in onzekerheid over de premie en de toekomst van het beleid. De vraag is maar of de premie er überhaupt nog komt.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!