Aankooppremie van 5.000 euro voor elektrische wagen loopt vertraging op

DoorMatthias Hautekiet

27 december 2023
Verschillende briefjes van tien, twintig, vijftig en honderd euro © Pixabay

De aanvraag- en toekenningsprocedure voor de aankooppremie van 5.000 voor elektrische wagens loopt vertraging op. Eigenaars van een nieuwe of tweedehands wagens zullen dus nog een tijdje geduld moeten hebben willen ze de premie aanvragen.

Tijdens de septemberverklaring op 25 september kondigde de Vlaamse regering de aankooppremie voor elektrische wagens groots aan. Vanaf 1 januari 2024 zouden kopers van een nieuwe elektrische wagen een premie kunnen aanvragen van 5.000 euro. Een belangrijke opmerking, enkel wagens met een aankoopwaarde onder de 40.000 euro komen in aanmerking. Op het moment van de aankondiging was het aanbod van wagens met een degelijk bereik beperkt, maar ondertussen hebben meerdere merken een inspanning gedaan om hun prijzen hieraan aan te passen. Zo start de Opel Astra Electric op 39.999 euro en komt Volkswagen met een aangepaste budgetversie voor de VW ID.3 en ID.4. Ook kopers van een tweedehands EV kunnen aanspraak maken op een premie van 3.000 euro als de oorspronkelijke cataloguswaarde van het voertuig niet hoger ligt dan 60.000 euro.

Invoering laat op zich wachten

Hoewel de premie op 1 januari 2024 zou moeten ingaan, is het nu al zeker dat die deadline niet gehaald zal worden. Op 10 november 2023 werden de procedures en toekenningsvoorwaarden goedgekeurd door de Vlaamse ministerraad. Vooraleer de overheidssubsidie definitief wordt, moet deze nog goedgekeurd worden door de Raad van State. De Vlaamse Regering moet deze daarna opnieuw goedkeuren in een zogenaamde tweede lezing, voordat deze gepubliceerd kan worden in het Staatsblad. Op de website van de Vlaamse Overheid is te lezen dat dit ten vroegste op 8 januari zal zijn, maar de kans is groot dat deze deadline nog opgeschoven wordt.

Na publicatie hebben kopers van een volledig elektrische wagen 90 dagen na de ondertekening van de verkoopovereenkomst de tijd om de premie aan te vragen. Ook wie zijn wagen aankocht tussen 25 september 2023 krijgt 90 dagen de tijd na publicatie van het besluit om de premie alsnog aan te vragen. Hoelang het zal duren voordat de premie dan ook effectief wordt uitbetaald is op dit moment nog koffiedik kijken.

UPDATE 13/01/2024: Begin januari communiceerde de Vlaamse regering dat ze nog steeds wachten op het advies van de Raad van State. Hierdoor zal de premie pas in de loop van februari aan te vragen zijn.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!