Google Pixel Watch 2: een slim horloge met veel potentieel

DoorRedactie

5 januari 2024

De Google Pixel Watch 2 is het nieuwste smartwatch van Google, dat in oktober 2023 werd gelanceerd en voor het eerst officieel te koop is in België. Het horloge heeft een rond klokje met een 1,2″-amoledscherm en een draai- en drukbare kroon met daarboven één drukknop. Het scherm heeft een resolutie van 450×450 pixels, wat zorgt voor een haarscherp beeld. Het scherm is beschermd door Gorilla Glass 5, dat best duurzaam is. Toch zien we al enkele kleine oppervlakkige krasjes verschijnen na een paar weken gebruik. De smartwatch is verkrijgbaar in één maat, 41 mm, wat misschien wat klein kan zijn voor de brutere polsen. Het horloge komt met Wear OS 4, het besturingssysteem van Google voor smartwatches.

Design en specificaties

De Pixel Watch 2 wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon W5+-soc, een chip die speciaal ontworpen is voor smartwatches. De chip heeft vier Cortex-A53-cores gemaakt op 4nm en een ingebouwde, zuinige Cortex-M55-coprocessor. De Pixel Watch 2 beschikt over 2GB werkgeheugen en 32GB opslag. Deze specificaties zorgen voor een vlotte en responsieve ervaring, zonder haperingen of vertragingen. Het horloge is lichtgewicht, met slechts 31 gram. Je voelt bijna niet dat je het aanhebt.

Batterijduur en prestaties

De accuduur van de Pixel Watch 2 is afhankelijk van hoe je het horloge gebruikt. Met de always on-functie actief, kun je ongeveer zo’n 24 uur doen met een volle batterij. Zonder deze functie kun je ongeveer het dubbele halen. Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van hoe intensief je de Watch gebruikt. Als je veel apps gebruikt, notificaties ontvangt, muziek luistert of navigeert, zal de batterij sneller leeglopen. Het opladen van de smartwatch gaat snel en efficiënt. Google heeft het draadloos laden vervangen door een magnetische puk, die je via USB-C kunt aansluiten. Dit zorgt voor minder warmteproductie en sneller laden. Van 0 naar 100% doe je in iets meer dan één uur. Binnen een half uur is het Pixel Watch 2 al voor 50% opgeladen.

Integratie met Android

Een van de sterkste punten van de Pixel Watch 2 is de integratie met je Android-smartphone. Het horloge draait op Wear OS 4.0, dat veel verbeteringen en nieuwe functies heeft ten opzichte van de vorige versies. Zo kun je bijvoorbeeld Google Maps gebruiken om te navigeren, zonder dat je je telefoon hoeft te pakken. De navigatie werkt feilloos en geeft je duidelijke aanwijzingen op het scherm. Ook kun je meldingen ontvangen, net zoals je deze op de telefoon zou zien. Een afbeelding van wie er aan je deur aanbelt, wordt via de Amazon Ring-applicatie meteen weergegeven op je Watch. Daarnaast is reageren op onder andere berichten (SMS), Facebook Messenger, Whatsapp door te typen op het schermpje of via de spraak-naar-tekst functie mogelijk. Die laatste werkt trouwens uitstekend in het Nederlands, zelfs bij langere antwoorden. Het systeem zelf werkt intuïtief en je kunt gemakkelijk wisselen tussen apps, instellingen en wijzerplaten.

Gezondheid en welzijn

De Pixel Watch 2 heeft een aantal sensoren en functies die gericht zijn op je gezondheid en welzijn. De Snapdragon-chip beschikt over ingebouwde gnss-locatiebepaling met ondersteuning voor GPS, Glonass, Galileo en Beidou. Hiermee kun je je locatie, snelheid en afstand nauwkeurig bijhouden als je bijvoorbeeld gaat hardlopen of fietsen. Helaas ontbreekt dualband-gnss, waardoor de locatiebepaling soms wat minder nauwkeurig is, zeker in een bos of tussen hoge gebouwen en smalle steegjes. Het horloge heeft ook een multi-path sensor, die in feite een combinatie is van led-sensoren die je hartslag, zuurstofgehalte en ademhalingsfrequentie meten. Deze resultaten worden geanalyseerd met AI, waardoor je meer inzichten krijgt in je eigen lichaam. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe je hartslag varieert gedurende de dag, hoeveel zuurstof er in je bloed zit en hoe vaak je ademt. Alle resultaten zijn zichtbaar in de Fitbit-app, die eigendom is van Google. De app geeft je tips en adviezen om je gezondheid te verbeteren. Je kunt ook een premium abonnement nemen voor zo’n 9 euro per maand, maar dat biedt eigenlijk weinig meerwaarde. Afgezien van enkele rapporten (die je eigenlijk niet nodig hebt) en wat fitness instructievideo’s, krijg je niet veel extra’s.

Nog meer sensors

Een andere sensor die de Pixel Watch 2 heeft, is de sensor voor huidtemperatuur. Deze meet de temperatuur van je huid en kan je waarschuwen als je koorts hebt of als je te warm of te koud bent. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld ziek bent of als je in een extreme omgeving bent. De sensor werkt echter niet altijd even goed en kan soms onnauwkeurige metingen geven. Een sensor die nog minder goed werkt, is de EDA-sensor. Deze meet de elektrische geleiding van je huid en zou zo dus je stressniveau in kaart kunnen brengen. Dit klinkt mooi in theorie, maar in de praktijk is het nutteloos. Om de haverklap krijg je meldingen van een verhoogd stressniveau, terwijl het vaak net het omgekeerde is. De sensor is erg gevoelig voor vocht en beweging, waardoor je valse metingen kunt krijgen. Het is beter om deze sensor gewoon uit te schakelen en je stressniveau te bepalen op basis van je eigen gevoel.

Accessoires en prijs

De Pixel Watch 2 wordt geleverd met een siliconenbandje in twee maten (polsomtrek van 13 tot 21 cm), zodat je het horloge kunt aanpassen aan je pols. Het bandje is comfortabel en makkelijk te verwisselen. Je kan de stijl helemaal aanpassen door andere bandjes te kopen, zoals leren of metalen, om je horloge een andere look te geven. In de doos vind je het laadpad met USB-C, waarmee je de smartwatch kunt opladen. Het laadpad is magnetisch en klikt automatisch vast aan de achterkant van het horloge. Je hoeft dus niet te prutsen met kabeltjes of stekkertjes.

De Google Pixel Watch 2 is een slim horloge met veel potentieel. De smartwatch heeft een mooi en helder scherm, een snelle en zuinige chip, een goede integratie met je Android-smartphone en een aantal interessante sensoren en functies. Het horloge is echter niet perfect en heeft een aantal minpunten, zoals de krasgevoeligheid van het scherm, de beperkte maatkeuze, de soms onnauwkeurige locatiebepaling en de nutteloze EDA-sensor. De smartwatch is vrij duur, met een adviesprijs van 399 euro voor de WiFi-only versie. De versie met LTE is officieel niet uitgebracht in België, maar is hier en daar wel verkrijgbaar voor 499 euro. Als je op zoek bent naar een smartwatch die goed samenwerkt met je Android-telefoon en die je meer inzicht geeft in je gezondheid, dan is de Pixel Watch 2 een goede optie. Als je echter meer waarde hecht aan een langere batterijduur, een groter scherm of een betere locatiebepaling, dan kun je beter kijken naar andere smartwatches op de markt.

Google Pixel Watch 2: een slim horloge met veel potentieel

EV-olution.be

De Pixel Watch 2 is Google’s nieuwste smartwatch.
Functies
Batterij
Gebruiksvriendelijkheid
Prijs-kwaliteitverhouding

Totaal

De Google Pixel Watch 2 krijgt van ons het volgende cijfer:

3

Disclaimer: Dit artikel is gebaseerd op onze persoonlijke ervaring met de Google Pixel Watch 2, die ons ter beschikking is gesteld door Google.
Wij zijn niet verbonden aan of gesponsord door Google en onze meningen zijn volledig onpartijdig en eerlijk.

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!