Goede start voor Audi in de Dakar Rally met ritzege in de Proloog

DoorMatthias Hautekiet

5 januari 2024

Mattias Ekström zette voor Audi meteen de toon tijdens de Proloog van de 2024 Dakar Rally. De Zweed noteerde in zijn Audi RS Q e-tron een snelle tijd van 16:30 in het algemeen klassement. Een tijd die door niemand meer verbeterd werd.

Foto © Red Bull Content Pool

Een goede eerste dag dus voor de elektrische Audi. Tijdens deze proloog, een korte rit om op te warmen, legt Matthias Ekström de rit van 28 kilometer af in 16 minuten en 30 seconden. Veel winnen ze hier niet mee. De uitslag van de proloog bepaalt enkel de startpositie voor de eerste echte etappe op zaterdag. Die ligt overigens nog niet volledig vast, gezien de volledige top tien nog doorheen geschud wordt. De Amerikaan Seth Quintero volgt met 23 seconden achterstand op de tweede plek voor Toyota Gazoo Racing. Sebastien Loeb (Bahrain Raid Xtreme) rondt de top drie af met 17 minuten en 8 seconden (+38 seconden).

We hadden een foutloze etappe en ik vond het erg fijn om met de wagen te rijden, dus ik kan alleen maar blij zijn.

Mattias Ekström, Team Audi Sport

Toch een straffe prestatie van Audi. Het merk rijdt mee met de enige elektrische wagen in het algemeen klassement. De tweede Audi RQ Q e-tron met Stéphane Peterhansel eindigt op de zevende plek (17 min. 25 sec.). Tenslotte rijdt de derde Audi van Carlos Sainz de proloog uit in 18 minuten en 48 seconden. De Spanjaard moet zo genoegen nemen met een 48ste tijd.

Morgen start de eerste echte etappe van de Dakar Rally. De rijders moeten dan navigeren van Al’Ula (Saoudi-Arabië) naar Al Henakiyah. Over een afstand van 414 kilometer in onherbergzaam gebied vol vulkanen moeten de rijders een goede tijd neerzetten. De etappe belooft dus loodzwaar te worden en meteen een gat te slagen in het klassement.

Tenslotte herhalen we nog even dat u gedurende de volledige Dakar Rally kans maakt om een LEGO® Technic Audi RS Q e-tron te winnen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!