WEC Imola: Toyota wint na strijd tot het einde

DoorMatthias Hautekiet

21 april 2024
#7 Toyota - Mike Conway, Nick de Vries en Kamui Kobayashi winnaars van de 6 Hours of Imola © Toyota Gazoo Racing

De #7 Toyota van Mike Conway, Nick de Vries en Kamui Kobayashi heeft de 6 Hours of Imola gewonnen. Het was geen eenvoudige wedstrijd, maar dankzij een goed tactisch spel wist Toyota deze tweede manche van het FIA WEC kampioenschap te winnen. De #6 Porsche (Kévin Estre), André Lotterer, Laurens Vanthoor, werd nipt tweede, met de #5 Porsche (Campbell, Christensen Makowiecki) op plaats drie.

Foto © Toyota Gazoo Racing

De 6 Hours of Imola ging van start met drie Ferrari’s aan de top. Ferrari, dat al het hele weekend de tabellen domineert, was dan ook meteen goed weg om de overwinning te halen. Dat was buiten een stevige regenbui gerekend met nog twee uur op de klok. Terwijl de andere teams de pitstraat binnenreden voor regenbanden, hoopten de Ferrari’s dat de regen maar van korte duur zou zijn. Uiteindelijk verloren ze gewoon te veel tijd, waardoor ook zij hun slicks moest inruilen. Hierdoor zakt de #50 Ferrari (Fuoco, Molina, Nielsen) net buiten het podium. De rest van de Ferrari’s zakken nog wat verder weg in het veld met de #51 (Pier Guidi, Calaco, Giovinazzi) op plaats zeven en de #8 AF Corse (Kubica, Shwartzman, Ye) op plaats acht.

Voor BMW en Peugeot is het dan weer een weekend om snel te vergeten. Tijdens de openingsronde raakt de #36 Alpine met Matthieu Vaxivière in de problemen. De Alpine-rijder maakte hierbij contact met de #94 Peugeot 9X8 (Di Resta, Duval, Vandoorne), de #35 Alpine (Chatin, Gounon, Miles). Ook de #15 WRT BMW (Marciello, Vanthoor, Wittman) raakt betrokken moet voor reparaties richting de pitstraat sturen, om pas 32 rondes later opnieuw de baan op te komen. Stoffel Vandoorne en zijn team worden uiteindelijk nog vijftiende.

Klassement

In het klassement bij de constructeurs blijft de top drie ongewijzigd, met Porsch op kop (57 punten). Toyota volgt op plaats twee met 48 punten, terwijl Ferrari nog steeds derde staat met 31 punten. BMW en Alpin staan op plaats vier en vijf, met respectievelijk 17 en 15 punten. Peugeot, die vandaag toch nog wat punten wist te sprokkelen met de #93 (Jensen, Müller, Vergne), staat nu op de zesde stek met vier punten. Lamorghini (3 punten), Cadillac (2 punten) en Isotta Fraschini (0 punten) maken het klassement volledig.

Bij de rijders is leidt het trio Kévin Estre, André Lotterer en Laurens Vanthoor (Porsche) het klassement met 56 punten. Nyck de Vries, Mike Conway en Kamui Kobayashi (Toyota) staan nu tweede (40 punten). Een puntje meer dan Matt Cambell, Michael Christensen en Frédéric Makowiecki (Porsche). Stoffel Vandoorne staat samen met teamgenoten Paul di Resta en Raffaele Marciello op de vijftiende plaats (0 punten).

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!