Dakar Rally: Sainz loopt verder uit na achtste etappe

DoorMatthias Hautekiet

15 januari 2024
Mattias Ekstrom (SWE) and Emil Bergkvist (SWE) of Team Audi Sport race during stage 08 of Rally Dakar 2024 from Al Duwadimi to Hail, Saudi Arabia on January 15, 2024 Red Bull Content Pool //

De achtste etappe van de 2024 Dakar Rally was een topdag voor Audi. Mattias Ekström en Stéphane Peterhansel eindigen op de eerste en tweede plaats. Carlos Sainz werd vierde, maar weet zijn voorsprong op Sébastien Loeb (Bahrain Raid Xtreme) te vergroten naar bijna 25 minuten.

Foto © Red Bull Content Pool

Sébastien Loeb, was de grote winnaar van de zesde en zevende etappe van deze editie. Hij begon de achtste etappe, die bestond uit een tocht van 458 km tussen Al Duwadimi en Ha’il, met veel vertrouwen. De Fransman maakt in het begin van de proef nog enkele minuten goed op zijn voornaamste rivaal Carlos Sainz, die aan de leiding staat in het algemeen klassement. Maar in de laatste kilometers ging het mis voor Loeb en zijn copiloot Fabian Lurquin. Door een navigatiefout verliezen ze bijna tien minuten op de Spanjaard en eindigen ze als tiende in deze etappe.

Topdag voor Team Audi Sport

Audi Sport maakt vandaag een comeback in de Dakar Rally 2024. Na een teleurstellende dag gisteren, waarbij Peterhansel en vooral Ekström veel tijd verloren door technische problemen, domineren ze vandaag de achtste etappe. Peterhansel neemt de leiding in het begin van de proef, maar moet al snel zijn teamgenoot Ekström voorbij laten gaan. De Zweed rijdt een indrukwekkende etappe en klokt af op 3 uur, 16 minuten en 15 seconden. Hij krijgt wel een tijdstraf van een minuut voor te snel rijden in een zone met snelheidsbeperking. Peterhansel volgt op de tweede plaats, op 2 minuten en 45 seconden van Ekström. Carlos Sainz sr, de leider in het algemeen klassement, mist net als gisteren het podium en eindigt op de vierde plaats, op 5 minuten en 13 seconden van de winnaar.

We hadden een goede etappe. We hadden één snelheidsovertreding, ik weet niet hoe hoog de straf zal zijn, dus we zullen zien. Ik heb er van het begin tot het einde van genoten. We hadden geen grote haperingen, dus het was een goede dag. Gisteren zaten er op de linker achterwielophanging drie moeren los. Toen die losbraken, begaf de linker achterwielophanging het en moesten we wachten op assistentie om de onderdelen te vervangen. Voor mij is het erg pijnlijk dat we als team niet in staat zijn om de auto weer in topconditie te brengen, terwijl we na de eerste week in zo’n goede conditie waren, om na dertig kilometer al te beginnen. Het is zeker verschrikkelijk voor Emil en mijzelf en voor het hele team, als je de kans hebt om voor een Dakar-podium te gaan. Voor mij is dat het moeilijkste en het mooiste wat je kunt bereiken in de autosport. Ik zal nog lang teleurgesteld zijn over wat er gisteren is gebeurd, maar het is nu al geschiedenis en we moeten alle ervaring uit deze rally halen die we kunnen hebben, maar het is zeker een harde pil om te slikken.

Mattias Ekström, Team Audi Sport

Carlos Sainz blijft dus leiden in het klassement. Hij heeft nu exact 24 minuten en 47 seconden voorsprong op Loeb. Lucas Moraes blijft derde op 1 uur, 5 minuten en 13 seconden van Sainz. Peterhansel staat nu zestiende, op bijna vier uur van Sainz. Ekström is 21ste, op net geen vijf uur. Zij zullen zich nu vooral richten op het ondersteunen van Sainz in zijn jacht op een vierde Dakar-zege.

Morgen vertrekken de rijders al voor hun negende etappe van deze editie van de Dakar Rally. Ze moeten een afstand van 639 kilometer, 417 kilometer special stage, afleggen tussen Ha’il en Al-‘Ula. Het wordt opnieuw een stevige etappe met moeilijk te navigeren paden met veel rosten en stenen.

Tenslotte willen we nog even herhalen dat u gedurende de volledige Dakar Rally kans maakt om een Lego® Technic Audi RS Q e-tron te winnen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!