Dakar Rally: Loeb wint marathon etappe, Sainz leidt wedstrijd

DoorMatthias Hautekiet

12 januari 2024
Sébastien Loeb and Fabian Lurquin on their Prodrive BRX Hunter T1+ of the Bahrain Raid Xtreme following Carlos Sainz and Lucas Cruz on their Audi RS Q e-tron E2 of the Team Audi Sport during the Stage 6 « 48 Hours Chrono » of the Dakar 2024 from January 11 to 12, 2024 around Subaytah, Saudi Arabia // Red Bull Content Pool //

Sébastien Loeb (Bahrain Raid Xtreme) heeft de marathonetappe van de 2024 Dakar Rally gewonnen. De Fransman eindigde gisteren nog op de derde plaats, maar kon vandaag zijn achterstand goedmaken. Ondertussen loop Carlos Sainz (Team Audi Sport) verder uit in het algemeen klassement.

Foto © Red Bull Content Pool

Bij het ingaan van de verplichte stop op donderdag stond Carlos Sainz nog op de eerste plaats, gevolgd voor Mattias Ekström. Het verschil tussen de drie was amper 5 minuten en 19 seconden. Sébastien Loeb wist vandaag zijn tijd elk checkpoint opnieuw wat te verbeteren. Uiteindelijk kwam was zijn eindtijd 2 minuten en 1 seconde sneller dan die van Sainz. Het is de tweede etappeoverwinning voor Loeb tijdens de 2024 Dakar Rally en de 25ste uit zijn carrière.

In het algemene klassement vergroot Carlos Sainz ondertussen zijn voorsprong na de uitval van Nasser Al-Attiyah. De Qatarees stond gisteren nog derde, maar had vandaag te kampen met meg. Hij verloor meer dan 2 uur en 45 minuten door een gebroken steunarm. Op het moment van schrijven staat hij zeventiende. Dit staat natuurlijk in schril contrast met de rel die voorafging aan deze editie van de Dakar Rally. Volgens Al-Attiyah zou de Audi RS Q e-tron het nog geen drie dagen uithouden. Na afloop van de marathon etappe gebeurt nu net het omgekeerde. Sainz staat aan de leiding van het klassement. Al-Attiyah verliest elke kans op een nieuwe titel.

Het was best een zware etappe, maar ik denk dat we goed werk hebben geleverd. Aan het eind had ik een probleem en kwam ik vast te zitten op één plaats. We verloren enkele minuten, maar al bij al waren de twee dagen goed. We zijn momenteel blij met de goede resultaten voor mij en Audi. Als je ons voor deze week zou vragen of we aan de leiding zouden staan, zou ik zeggen dat ik tevreden ben. Maar er is nog een lange weg te gaan. Het is nog steeds onbeslist.

Carlos Sainz – Team Audi Sport

Sainz is natuurlijk niet de enige Audi-rijder die kans maakt op 2024 Dakar titel. Zijn teamgenoot Mattias Ekström reed zelf ook een goede marathon. De Zweed deed er in totaal 7 uur, 32 minuten en 51 seconden over om de 572 zware etappe af te werken (+10′ 55″). In het algemeen klassement staat hij nu derde met een achterstand van iets meer dan 20 minuten op Carlos Sainz. Loeb volgt op plaats dier (+29′ 31″).

De derde Audi-rijder, Stéphane Peterhansel, had dan weer een rampzalige 48 uur. Hij verloor gisteren veel tijd met het verwisselen van een lekke band door een defecte hydraulische jack. Bij de start vandaag kregen ze dan weer een “red car” alarm. Zo’n alarm wijst, net zoals in de Formula E, op een probleem met de batterij. De ingenieurs onderzochten de wagen, maar 40 minuten later kon hij weer verder. Niettegenstaande verloor de Fransman opnieuw veel kostbare tijd. Hij staat nu 22ste in het klassement (+3u 23′ 4″) en moet zijn kansen op een vijftiende titel opnieuw een jaar opbergen.

Morgen krijgen de rijders een welverdiende rustdag. Zaterdag 24 januari zet de Dakar karavaan zijn weg verder. De teams moeten dan 873 kilometer overbruggen tussen Riyadh en Al Duwadimi. 483 kilometer van die tocht maakt onderdeel uit van de wedstrijd. Het wordt opnieuw een zware etappe door de diepe en moeilijk navigeerbare kloven van Saoedi-Arabië. Of Sainz na vaak veranderende paden en een heuse duinensectie opnieuw aan de leiding staat, ontdekt u zaterdag.

Tenslotte willen we nog even herhalen dat u gedurende de volledige Dakar Rally kans maakt om een Lego® Technic Audi RS Q e-tron te winnen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!