Velofollies in Kortrijk Xpo groter dan ooit

DoorJens Mommens

16 januari 2024

Van 19 tot en met 21 januari 2024 verwelkomt Kortrijk opnieuw de internationale fietsbeurs Velofollies in Kortrijk Xpo. Met meer dan 300 exposanten uit alle sectoren van het fietsen en wielrennen is Velofollies uitgegroeid tot de tweede grootste fietsbeurs van Europa!

Net als de vorige editie kan Velofollies ook in 2024 rekenen op de aanwezigheid van de hele fietsmarkt. De beurs toont een volledig aanbod van de nieuwste racefietsen, MTB’s, gravelbikes, trekkingfietsen, hybrides, e-bikes, retrobikes en bakfietsen, met een sterk aanbod van kleding, fietsreizen, voeding en accessoires. Deze editie legt extra nadruk op de sportieve kant, vooral door de explosieve groei van de gravelbike.

Gravel als hoofdthema

Sinds corona heeft de fietssector enkele zeer goede jaren gekend op commercieel vlak. Die verkooprecords zijn nu wat voorbij, maar het huidige niveau ligt nog steeds hoger dan dat van 2019!

Binnen de verschillende fietstypes is het duidelijk dat in België de gravelfiets, de E-mtb, E-longtail aan een sterke opmars bezig zijn, en dat dit ook in 2024 zal doorgaan. Dit zie je ook op de beurs, waar gravel dit jaar het hoofdthema is.

Het voordeel van op een comfortabele manier verschillende terreinen te kunnen berijden die met een racefiets niet mogelijk zijn, en zo meer avontuur te beleven, spreekt duidelijk een divers fietspubliek aan. Sommige merken richten zich daarbij op het ultrasportieve segment, anderen gaan richting het bikepacking publiek.

Ook op competitief vlak is de graveldiscipline aan een opmars bezig. De grindwegen in de Strade Bianche waren al vaak een bron van inspiratie, maar met gravelkampioenschappen als het BK, EK en WK Gravel, én een gravelrit in de Tour de France in 2024, is de trend helemaal gezet.

Tijdens Velofollies kan je niet alleen alle verschillende gravelfietsen bekijken, je kan er ook een workshop volgen over de optimale voorbereiding op een gravelrit en een graveldebat bijwonen met (ex)renners.

E-bikes, veiligheid en esthetiek gaan hand in hand.

E-bikes zijn natuurlijk ook niet te missen op Velofollies. Je kan er opnieuw verschillende merken testen op een echt indoor testparcours, met helling en behendigheidszone.

Op esthetisch vlak worden duidelijk stappen gezet naar een verdere verfijning, met focus op het mooi en stijlvol integreren van zowel de motor als de batterij in het frame, inclusief kabels. Het verschil met fietsen van pakweg 5 jaar geleden is opvallend.

Verder merk je vooral dat er duidelijk geïnvesteerd is in veiligheid. Zo worden ABS systemen steeds vaker voorzien op e-Bikes. Ook het gewicht wordt aangepakt, voor een betere behendigheid en veiligere bewegingsvrijheid. E-bikes worden steeds lichter, zowel de sportieve modellen als de stadsmodellen.

Tot slot wint de e-bike met riemaandrijving aan populariteit. Die riemaandrijving biedt een laag onderhoud gekoppeld aan eenvoud. De fiets met achterderailleur en ketting biedt dan weer een net iets sportievere ervaring.

Duurzaamheid, elektronica en connectiviteit

De fiets is altijd een duurzaam vervoermiddel geweest, als één van de minst vervuilende vervoersmiddelen. Toch worden nog meer inspanningen gedaan naar slijtvastheid toe, zo doen fabrikanten hun best om ook de onderdelen steeds duurzamer te maken.

Elektronica is duidelijk niet meer weg te denken binnen fietsmiddens, niet alleen de oortjes in de koers, of het elektronisch schakelen dat duidelijk de norm geworden is bij racefietsen, maar vooral connectiviteit is booming: alles op de fiets staat in verbinding met de gebruiker via apps.

In dit kader lanceert Velofollies trouwens een nieuwe fiets-app, vf Clubs. Het is een makkelijke én gratis app voor het beheer van fietsclubs, alsook voor afzonderlijke vriendengroepen die regelmatig samen fietsen. Met vf Clubs kan je eenvoudig een ritten -en activiteiten kalender digitaal opzetten, inclusief het opladen en delen van GPX-files. Je kan aanwezigheden automatisch bijhouden en op elk moment statistieken bekijken van het aantal gereden ritten, kilometers of hoogtemeters per deelnemer, een online en real-time clubklassement. De app laat ook toe om contact gegevens te consulteren per lid, inclusief noodcontact en (medische) gegevens, om zo snel te kunnen handelen bij mogelijke ongevallen. 

Alberto Contador, Greg van Avermaert, Jan Bakelants & André Greipeltekenen present!

Beleving staat centraal op Velofollies, en de beurs mag dan ook traditioneel rekenen op de aanwezigheid van toppers en ex-renners uit het wielermilieu. Dit jaar zijn niet minder dan Alberto Contador, Greg Van Avermaet, Jan Bakelants en André Greipel aanwezig voor een interview of meet & greet, op het centrale podium, bij één van de exposanten of aan de Vive-le-Velo tafel van Karl Vannieuwkerke.

Naast deze gezapige gesprekken kan je op Velofollies tenslotte ook jouw kennis aanscherpen rond trainen met een vermogensmeter, je optimaal voorbereiden voor je graveluitdagingen of de zin en onzin van de verschillende (inspannings)testen om je conditie te evalueren, en uiteraard nagenieten in het Kwaremont café 

Velofollies vindt plaats op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 januari, van 10u tot 18u, met een avondopening op vrijdag tot 21u. Tickets kosten 15€ in voorverkoop en kunnen besteld worden op www.velofollies.be. Daar vind je ook het volledige overzicht van randactiviteiten en alle exposanten en merken terug.

DoorJens Mommens

Jens Mommens is een autosportfotograaf met een voorliefde voor Formule E. Hij test regelmatig nieuwe wagens en deelt zijn ervaringen met zijn lezers. Hij is ook een liefhebber van technologie, gaming en smartphones. Hij volgt de laatste trends en innovaties op de voet.

error: Piraterij is een misdrijf!