Duotest: Motorola Edge 50 Pro en Ultra

DoorRedactie

10 juli 2024
Motorola Edge 50 Pro en Motorola Edge 50 Ultra

Het is tegenwoordig een standaard geworden voor heel wat telefoonmerken om deze in drie verschillende uitvoeringen uit te brengen en dat is bij Motorola niet anders. Dit jaar stelde het Amerikaanse bedrijf hun Edge 50 voor en deze is dus ook verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen: Edge 50 Fusion, Edge 50 Pro en Edge 50 Ultra. Met prijzen tussen de 399 en 999 euro, is dit bovendien best een betaalbaar toestel te noemen in vergelijking met bijvoorbeeld Samsung. Wij nemen alvast even de proef op de som en trekken erop uit met de twee duurste modellen.

Looks en feeling

De Motorola Edge 50 Pro en Ultra verschillen zijn beide even groot wanneer we kijken naar de pure omvang van de toestellen. Aan de grootte van beide smartphones zul je dus amper zien dat het hier over twee verschillende toestellen gaat. Uiterlijk zitten de verschillen dan ook in de achterkant. Zo is de Edge 50 Pro bekleed in een soort vegan leer dat zelf het camera-eiland bedekt. Wel is het leer erg gevoelig voor strepen, althans bij de door ons geteste versie in het de kleur ‘Black Beauty’. Daarnaast zijn er nog de kleuren ‘Luxe Lavender’ of ‘Midnight Pearl’. Die laatste versie is trouwens niet met leer bekleed, maar met een soort harde kunststof. Bovendien voelt deze smartphone door zijn lichte gewicht van 186 gram erg fragiel aan. Wel ligt hij dankzij zijn afgeronde randen goed in de hand, al maakt dit het natuurlijk moeilijker om een degelijke screen protector of een goed beschermend hoesje te voorzien.

Ook de Motorola Edge 50 Ultra volgt volledig dezelfde designlijn en beschikt dus ook over dezelfde afgeronde schermranden. Bovendien is hij net iets dikker en zwaarder (9 gram), maar dat is amper merkbaar in het dagelijkse gebruik. Net zoals zijn goedkopere broertje is hij bekleed met vegan leer, al lijkt deze van een stuk hogere kwaliteit te zijn. Qua kleur krijg je hier de keuze tussen ‘Pantone™ Peach Fuzz’ en ‘Forest Grey’. Al lijkt die laatste eerder groen te zijn. Ook hier is er een variant met een kunststof/houtlook achterkant in ‘Nordic Wood’.

Een afgerond scherm

Zoals we daarnet al vermelden, beschikken beide toestellen over een afgerond scherm dat erg goed in de hand ligt. Hoewel het display bij beide met 6,7” en 1220×2712 pixels (Super HD) even groot is, zit er toch een groot verschil in de kwaliteit. De Edge 50 Pro beschikt namelijk over Corning Gorilla Glass met een piekhelderheid tot 2000 nits. De Motorola Edge 50 Ultra beschikt dan weer over Gorilla Glass Victus met een piekhelderheid van 2500 nits. De refresh rate kun je bij beide smartphones zelf instellen op 60 Hz, 120 Hz of 144 Hz. Of je kunt er gewoon voor kiezen om deze in auto te laten staan voor een ‘slimme optimalisatie’. Verder bieden beide het volledige DCI-P3-kleurengamma aan, inclusief ondersteuning voor HDR10+ voor een extra dynamisch bereik. Al lijken de kleuren natuurlijk nog allemaal net iets dieper bij de Ultra dankzij de hogere piek helderheid.

Prestaties

Het grootste verschil tussen beide toestellen zit hem echter onderhuids. Dit komt doordat de Pro slechts over een oudere Snapdragon 7 Gen3 chip beschikt. Deze valt qua prestaties namelijk te vergelijken met een premium smartphone uit 2021. Wel mag je natuurlijk niet vergeten dat hier gaat over een smartphone van slechts 699 euro en dan zijn dit wel degelijk uitstekende prestaties. Zijn krachtige prestaties voor jou een vereiste, dan is de Edge 50 Ultra misschien een geschikter toestel. Deze beschikt namelijk over de duurdere, maar vooral krachtigere Snapdragon 8s Gen3 chip met 16 GB RAM. Door zijn hogere rekenkracht is hij zo een stuk sneller in het verwerken van flashende beelden zoals het geval is, maar een echte game telefoon wordt hij natuurlijk nooit. Tenslotte zit er ook nog een groot verschil in het beschikbare geheugen. Bij de aankoop van de Ultra beschik je namelijk over 1 TB aan opslag, terwijl dat bij de Pro “maar” 512 GB is. Bovendien is de Ultra met USB UFS 4.0 een stuk performanter dan de Motorola Edge 50 Pro zie nog op de sterk verouderde UFS 2.2 versie draait.

De toestellen van Motorola zijn vooral geschikt voor iedereen die op zoek is naar een zo goed als onaangepaste versie van Android. De OS van het merk is namelijk slechts licht aangepast, waardoor het ervan dicht in de buurt komt van bijvoorbeeld de Google Pixel 8 Pro. Helaas installeert de Amerikaanse smartphonemaker heel wat bloatware die je eigenlijk beter verwijdert.

Iedereen fotograaf

Motorola claimt zelf dat iedereen die een Edge 50 Pro of Ultra koopt altijd prachtige foto’s kan maken. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk met het hoge dynamische bereik van de displays. Met een hoofd- en selfiecamera van 50 MP wil Motorola duidelijk mee met de top van de markt. Daarnaast beschikt deze tussenversie ook over een breedhoek- en macrolens van 13MP en een zoomlens van 10 MP. Bij de 50 Ultra doet het merk er nog een schepje bovenop en krijgen de breedhoek- en telelens zelf een resolutie van 50MP en 64MP. Bovendien zitten beide toestellen ook bomvol software en, hoe kan het ook anders, AI. Deze optimaliseren de foto’s voor een betere witbalans, en een betere zoom. Al zorgen deze automatische nabewerkingen ervoor dat sommige foto’s er net iets te gemaakt gaan uitzien.

Genoeg batterij voor een volledige dag

Verder kregen zowel de Edge 50 Pro als de Edge 50 Ultra een Li-Po-batterij van 4500 mAh ingebouwd.  Bij een normaal gebruik is dat meer dan voldoende om de smartphones een volledige dag te laten meegaan. Wel zeggen we er hier alvast bij dat je beter niet te veel foto’s maakt. De verwerking ervan vraagt namelijk erg veel van de batterij, waardoor deze al snel leegloop. Gelukkig zijn ze ook snel weer opgeladen. Met de bijgeleverde oplader, dit wordt stilaan een unicum, kan de Edge-reeks opladen aan maar liefst 125 W. Dat is genoeg om de batterij in nog geen 20 minuten volledig op te laden. Draadloos laden kan aan een maximaal vermogen 50 W. 

Conclusie

In de wereld van de smartphones zijn toestellen van 699 of 999 euro niet echt duur meer te noemen, al is dat misschien voer voor een andere discussie. Bovendien is de OS van Motorola interessant voor wie, net zoals bij de Google Pixels, zo dicht mogelijk bij de echte Android-ervaring wil blijven. Bovendien maak je gewoon heel erg mooie foto’s met beide toestellen. De keuze tussen de Pro of de Ultra hangt dus af voor wat je je smartphone voornamelijk gebruikt. Ben je meer een ‘social media scroller’, maar post je zelf weinig? Dan heb je ongetwijfeld genoeg aan de 699 euro kostende pro. Neem je liever zelf veel foto’s en wil je bovendien een toestel dat beter zichtbaar is in het felle zonlicht, dan betaal je misschien toch beter die 300 euro extra voor de Motorola Edge 50 Ultra.

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!