Vandoorne en Vergne trekken met opgegeven hoofd naar Londen

DoorMatthias Hautekiet

1 juli 2024
VERGNE Jean-Eric (fra), DS Penske, DS E-Tense FE23, portrait celebrating his pole position during the 2024 Portland ePrix, 9th meeting of the 2023-24 ABB FIA Formula E World Championship, on the Portland International Raceway from June 28 to 30, 2024 in Portland, United States of America - Photo Julien Delfosse / DPPI

Afgelopen raceweekend in Portland verliep niet volgens een leien dakje voor DS Penske. Zowel Stoffel Vandoorne als Jean-Éric Vergne kenden een moeilijke kwalificatie op zaterdag en leken tijdens de race toch wat pace te missen. Desondanks kon het team een podium en een polepositie binnenhalen.

Foto © DS Performance / DPPI

Na de openingswedstrijd in Portland op zaterdag ging seizoen tien van het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap zondag verder in Amerika. Voor DS PENSKE begon de dag optimaal toen Jean-Eric Vergne na een schitterende kwalificatiesessie de pole position veroverde. Het was de zeventiende poleposition uit zijn carrière en daarmee het hoogste aantal polepositions voor een individuele coureur in de geschiedenis van de Formule E. Met Stoffel Vandoorne op de tiende startplaats had de Franse premiumfabrikant goede hoop op een uitstekend resultaat.

In de race toonde JEV opnieuw de uitstekende prestaties van zijn DS E-TENSE FE23 door constant vooraan mee te vechten. Een Safety Car na halverwege verstoorde echter de strategie van het team. Daardoor moest de Franse tweevoudig kampioen uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats, waarmee hij waardevolle kampioenschapspunten pakte. Met een voorlopige zesde plaats in het huidige rijdersklassement blijft de tweevoudig kampioen in de race voor het laatste podium aan het eind van het jaar.

Een lastige race voor Vandoorne

Voor Stoffel was de race van zondag lastiger. De Belg vocht voor een plaats in de top tien en kwam uiteindelijk als 11e over de finish. Het was een geweldig resultaat in het teamklassement voor DS PENSKE. Met een totaal van dertien punten verstevigde het Frans-Amerikaanse team zijn derde plaats in de voorlopige tussenstand van het kampioenschap en heeft het nu zestien punten voorsprong op zijn naaste rivaal.

In het constructeurskampioenschap hebben al deze goede resultaten van DS Automobiles Stellantis op de laatste trede van het voorlopige podium gezet. De volgende ronde van het ABB FIA Formula E World Championship over drie weken zal alles definitief regelen. De London E-Prix is klaar voor de laatste twee races van seizoen tien – en de verwachtingen zijn hoog.

Stoffel Vandoorne

“De kwalificatie ging beter dan gisteren. Ik miste de duels met slechts een paar honderdsten van een seconde. Dat is natuurlijk jammer, want we wisten dat het belangrijk was om ons vooraan te kwalificeren. Daarna zou de race altijd moeilijk worden en was het lastig om terug te komen in het veld. De safety car werkte ook niet in ons voordeel. Maar we hebben vandaag veel geleerd, dus nu moeten we ons concentreren op de laatste twee races van het seizoen in Londen. Dat wordt heel anders dan Portland en we hopen het daar goed te doen.”

Jean-Éric Vergne

“We beleefden vandaag weer een goede dag. Ik ben erg blij met onze prestaties in de kwalificatie en met de poleposition en de bijbehorende drie punten. In de race deden we volgens mij alles goed: we hadden alleen een wat pech met de Safety Car. Dat heeft ons ongetwijfeld een podiumplaats gekost, of zelfs een kans op de overwinning. Dat gezegd zijnde, was het weekend als geheel erg positief voor het team, want het prestatieniveau wordt steeds hoger. Misschien hadden we meer verdiend, maar we zijn tevreden met het werk dat we hebben gedaan.”

(persbericht)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!