2024 Portland E-Prix: da Costa wint ook tweede race

DoorMatthias Hautekiet

1 juli 2024
António Félix da Costa (TAG Heuer Porsche) wint de ook de tweede 2024 Portland E-Prix.

António Félix da Costa (Porsche) doet het opnieuw. Voor de tweede keer dit weekend wint de Portugees de Portland E-Prix. Dat is ondertussen al zijn derde overwinning achtereen en zijn vierde van het seizoen. Robin Frijns (Envision) wordt tweede, Mitch Evans Derde (Jaguar).

Foto © Porsche Formula E

Waar de race van gisteren pas in de laatste zes rond los brak, is dat vandaag volledig anders. Het grootste verschil is alvast dat het gros van het veld er een erg agressieve rijstijl op nahoudt. Zo rijdt Pascal Wehrlein (Porsche) halverwege de race in op de wagen van Edoardo Mortara (Mahindra), waarna zijn voorvleugel gedeeltelijk afbreekt. Enkele bochten later breekt de vleugel echter volledig af, waarna hij terechtkomt onder de McLaren van Sam Bird. Bird verliest zo de controle over zijn stuur en moet richting de pitstraat sturen met schade door zijn avontuur door het gras. De Brit komt echter een ronde later alweer buiten, maar klinkt allesbehalve blij.

Te veel brokstukken

Enkele ronden later gebeurt er nog een opmerkelijk moment waarbij enkel rijders op elkaar inrijden bij het ingaan van de tweede bocht. Hierdoor moeten Jake Dennis (Andretti), Nyck de Vries (Envision), Coia Collet (Nissan), Jake Hughes (McLaren) en Nick Cassidy (Jaguar) op hetzelfde moment naar de pitbox voor een nieuwe vleugel. Uiteindelijk liggen er zodanig veel brokstukken op het circuit dat de raceleiding beslist om de safety car de baan op te sturen.

Verder haalt Jake Hughes het einde van de race niet. De Brit wordt van de baan gereden voor Sacha Fenestraz (Nissan), waarna zijn wagen te veel beschadigingen oploopt. Fenestraz krijgt vijf seconde straftijd voor het incident. Verder is dit een dag om te vergeten voor McLaren, gezien ook Sam Bird uitstapt met nog drie ronden te gaan. Hetzelfde gaat trouwens op voor Mahindra-rijders de Vries en Mortara. Ook zij halen het einde van de race niet.

Na vele gevechten is het dus António Félix da Costa die de overwinning binnenhaalt, na een gevecht tot aan de eindmeet met Robin Frijns. Mitch Evans vult het podium verder aan. Daarna volgen Wehrlein, Vergne, Müller en Nato. Maximilian Günther wordt achtste, voor Sébastien Buemi en Jake Dennis. Stoffel Vandoorne (DS) eindigt net buiten de punten op plaats elf.

Het kampioenschap

In het kampioenschap blijft Nick Cassidy het kampioenschap leiden met 167 punten, ondanks dat hij dit weekend niet wist te scoren. Mitch Evans stijgt dan weer één plaatsje en staat nu tweede met 155 punten. Wehrlein staat derde en heeft nu evenveel punten als Evans. António Félix da Costa staat nu met 134 punten op de vierde plaats. Zonder de diskwalificatie in Misano had de Porsche-rijder nu tweede gestaan met 159 punten. Hoewel het op papier nog mogelijk is, lijkt het er dus op dat dit hem een kans op het kampioenschap zal kosten. De vijfde en zesde plaats zijn voor Oliver Rowland (131 punten) en Jean-Éric Vergne (129 punten). Daarna volgen nog Jake Dennis (122 punten), Maximilian Günther (73 punten) en Robin frijns (60 punten). Stoffel Vandoorne (55 punten) rondt de top tien af.

Ook bij de teams lijkt het erop dat het finale gevecht zich tussen Jaguar en Porsche zal situeren. Zo staat Jaguar TCS Racing nu met 322 punten aan de leiding, gevolgd door TAG Heuer Porsche op plaats twee (289 punten). DS Penske staat nog steeds derde (184 punten) en moet het finale gevecht aan met Andretti (168 punten) op plaats vier. Nissan

Nu alweer een raceweekend vol actie is het nu vol spanning afwachten naar zaterdag 20 en zondag 21 juli. Dan trekt het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap naar Londen voor de finale! Met amper 12 punten verschil tussen de top drie belooft dit alvast een nagelbijtend spektakel te worden.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!