2024 Portland E-Prix: Vergne op pole voor tweede race van het weekend

DoorMatthias Hautekiet

30 juni 2024
Jean-Eric Vergne (DS Penske) tijdens de 2024 Portland E-Prix © Formula E / Simon Galloway

Jean-Éric Vergne (DS) heeft zijn derde polepositie van het seizoen beet. De Fransman versloeg Cassidy (Jaguar), Frijns (Envision) en ten slotte da Costa (Porsche) in de duels en start zo de tweede Portland E-Prix van het seizoen vanaf pole. Bovendien zet hij met zeventien poleposities in zijn FE-carrière meteen ook een nieuw record.

Foto © Formula E / Simon Galloway

Tijdens de groepskwalificatie wordt meteen duidelijk dat Envision voor de polepositie gaat. Vooral Robin Frijns lijkt hier de snelste van het duo en zet al bij de start de snelste tijd van 1:09.665 neer. Na hem mogen ook Jean-Éric Vergne (DS Penske), Nick Cassidy (Jaguar) en Jake Hughes (McLaren) door naar de finale. Mitch Evans (Jaguar), die gisteren als eerste over de finish kwam, is bijna een halve seconde trager dan Frijns en moet genoegen nemen met een XXX startplaats.

In Groep B gaat het er een stuk heviger aan toe, waarbij onder andere António Félix da Costa (Porsche) het gras opzoekt. Desondanks weet da Costa de snelste tijd neer te zetten in deze tweede groep. Ook Sam Bird (McLaren), Nyck de Vries (Mahindra) en Pascal Wehrlein (Porsche) kwalificeren zich voor de duels. Stoffel Vandoorne (DS), was zo goed als zeker van een volgende ronde, maar tijd is net niet goed genoeg. Onze landgenoot eindigt als vijfde, op amper 4 duizendsten van de duels.

De duels

Vergne en Cassidy nemen het als eerste tegen elkaar op in de duels voor de 2024 Portland E-Prix. Cassidy is nipt de snelste rijder in de eerste en derde sector, maar JEV weet 2 tienden af te snoepen en de middelste en zet zo de snelste tijd van de twee neer. Daarna zijn Jake Hughes en Robin Frijns aan de beurt. Beide rijders leggen een allesbehalve perfecte ronde af. Ondanks de vele schuivers zet Frijns de snelste tijd neer van deze kwartfinale. In het derde duel wint Sam Bird het van Nyck de Vries, waardoor de McLaren-rijder door mag naar de halve finale. Het laatste duel gaat tussen teamgenoten da Costa en Wehrlein. Die laatste verliest wat tijd in de eerste sector, waardoor da Costa met een wint van bijna een halve seconde over de eindmeet komt.

In de halve finale gaat het eerste gevecht tussen Jean-Éric Vergne en Robin Frijns. Vergne legt met 1:08.862 een uitstekende tijd neer, terwijl Frijns twee tienden verliest nadat hij de apex in bocht zeven mist. De tweede halve gaat tussen Bird en da Costa. De Porsche-rijder wint hier overtuigend en kijkt zo op tegen een gevecht met Vergne.

Het finale duel voor deze 2024 Portland E-Prix gaat dus tussen Jean-Éric Vergne en António Félix da Costa. Tussen hun tijd in de halve finale zat amper 6 duizendsten van een seconde. Beide rijders zijn dus aan elkaar gewaagd. Vergne en da Costa geven het beste van zichzelf, maar uiteindelijk is het de DS-rijder die zijn derde pole van het seizoen binnenhaalt. Bovendien is hij met zeventien polepositie ook de nieuwe recordhouder met het meeste aantal starts vanaf de eerste plaats.

Voorlopige startvolgorde

 1. Jean-Éric Vergne (DS)
 2. António Félix da Costa (Porsche)
 3. Sam Bird (McLaren)
 4. Robin Frijns (Envision)
 5. Jake Hughes (McLaren)
 6. Nick Cassidy (Jaguar)
 7. Pascal Wehrlein (Porsche)
 8. Nyck de Vries (Mahindra)
 9. Jehan Daruvala (Maserati)
 10. Stoffel Vandoorne (DS)
 11. Mitch Evans (Jaguar)
 12. Edoardo Mortara (Mahindra)
 13. Nico Müller (Abt Cupra)
 14. Sacha Fenestraz (Nissan)
 15. Dan Ticktum (ERT)
 16. Sérgio Sette Câmara (ERT)
 17. Sébastien Buemi (Envision)
 18. Jake Dennis (Andretti)
 19. Lucas di Grassi (Abt Cupra)
 20. Norman Nato (Andretti)
 21. Maximilian Günther (Maserati)
 22. Caio Collet (Nissan)

De tweede Portland E-Prix van het weekend start om 23u03. Uit de race van gisteren kunnen we alvast afleiden dat een podiumfinish vanaf de veertiende plaats nog steeds mogelijk is.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!