2025 Portland E-Prix: da Costa wint na fout van Cassidy, Vandoorne negende

DoorMatthias Hautekiet

30 juni 2024
António Félix da Costa (TAG Heuer Porsche) wint de 2024 Portland E-Prix.

António Félix da Costa (Porsche) heeft de eerste Portland E-Prix van het weekend gewonnen. Hoewel Mitch Evans (Jaguar) als eerste over de eindmeet kwam, is het toch da Costa die voor de tweede race op race de overwinning binnenhaalt. Evans kreeg namelijk een tijdstraf van 5 seconden na een incident met Jake Hughes (McLaren). Robin Frijns (Envision) wordt tweede, Jean-Éric Vergne (DS) derde.

We hadden het al voorspeld, deze 2024 Portland E-Prix zou een speciale race worden, en dat is niet in de goede zin. Het circuit is gewoon niet geschikt voor de huidige Gen3-wagens, waardoor we amper van een race kunnen spreken. Doordat geen enkele rijder op kop wou liggen, zorgde dit er net voor dat elf verschillende leiders op een gegeven moment die eerste plaats bezaten. In totaal kregen we 31 wissels te zien. We hebben het even voor u bijgehouden:

 • Mitch Evans: 3 keer
 • Jake Hughes: 1 keer
 • Norman Nato: 1 keer
 • Robin Frijns: 6 keer
 • Jake Dennis: 1 keer
 • António Félix da Costa: 7 keer
 • Nico Müller: 2 keer
 • Nick Cassidy: 5 keer
 • Mitch Evans: 3 keer
 • Edoardo Mortara: 1 keer
 • Jean-Éric Vergne: 1 keer.

Opmerkelijke straf voor Evans

Het eerste slachtoffer van deze chaotische race is Jake Hughes. Hij en Mitch Evans (Jaguar) zijn in gevecht voor de derde plaats wanneer Evans de achterband van Hughes licht aantikt. Een incident dat wel vaker gebeurt in dit kampioenschap. Echter ontstaat hierdoor een lek in de band van Hughes, waarna hij de controle verliest bij bocht 10/11. De McLaren-rijder zakt hierdoor naar de laatste plaats. Mitch Evans wordt hard getroffen door de FIA en krijgt een tijdstraf van vijf seconden. Volledig onterecht als je het ons vraagt. Ook da Costa, die in het verleden al meermaals zwaar werd getroffen voor de Stewards, is van mening dat dit gewoon een race incident is.

De race begint echter pas echt wanneer er nog zes ronden op de teller staan. Op dat moment leidt Nick Cassidy het veld, gevolgd door zijn teamgenoot Mitch Evans op plaats twee en da Costa op plaats drie. In de laatste ronde verliest Cassidy echter de controle over zijn Jaguar, waarna hij helemaal terugzakt naar de achttiende plaats. Uiteindelijk komt Mitch Evans als eerste over de eindmeet, gevolgd door António Félix da Costa, Robin Frijns en Jean-Éric Vergne. Na aftrek van zijn tijdstraf strandt Mitch Evans op plaats acht, net voor Stoffel Vandoorne (DS) die dus negende wordt.

Het kampioenschap

Ondanks het dramatische einde van deze E-Prix blijft Nick Cassidy het rijdersklassement aanvoeren. De Jaguar-rijder heeft nog steeds 167 achter zich staan. Pascal Wehrlein (Porsche) blijft met 143 punten op de tweede plaats staan. Ook Mitch Evans behoudt zijn derde plek in het klassement en heeft nu 140 punten achter zich staan. Al hadden de 25 punten voor de overwinning zeker welkom geweest. In dat geval had hij immers tweede gestaan met 160 punten. Plaats vier, vijf en zes zijn voor Oliver Rowland (Nissan – 131 punten), Jake Dennis (Andretti – 121 punten) en Jean-Éric Vergne 116 punten). António Félix da Costa blijft zevende met 109 punten, gevolgd door Maximilian Günther (Maserati – 69 punten). Stoffel Vandoorne (55 punten) en Jake Hughes (46 punten) ronden de top tien af.

Bij de teams blijft Jaguar TCS Racing met 307 punten de leiding behouden. TAG Heuer Porsche staat tweede (252 punten). DS Penske stijgt dan weer naar de derde plaats (171 punten), terwijl Andretti vierde wordt. Nissan, dat vandaag geen punten wist te scoren, zakt hierdoor naar plaats vijf (157 punten).

Morgen krijgen de rijders nog een nieuwe kans om zich te bewijzen.

 • 16:25 – 17:15: Derde Vrije Training (YouTube & Eurosport)
 • 18u40 – 20:03: Kwalificaties (Eurosport & RTBF Auvio)
 • 23:03 – 00:30: R14 2024 Portland E-Prix (Eurosport & RTBF Auvio)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!