2024 Portland E-Prix: Mitch Evans op pole, Vandoorne zestiende

DoorMatthias Hautekiet

29 juni 2024
9 Mitch Evans (Jaguar TCS Racing) at the 2024 ABB FIA FORMULA SUN MINIMEAL Berlin E-Prix from 10 May to 12 May 2024 at the Tempelhof Airport, Berlin, Germany.

Mitch Evans (Jaguar) zal deze eerste Portland E-Prix van het weekend starten vanaf pole positie. De Nieuw-Zeelander legt een uitstekende kwalificatie af en zet bovendien de snelste tijd (1:08.664) van het weekend neer tijdens de duels. Een goede start dus van het weekend voor Jaguar en Evans die nu respectievelijk eerste en derde liggen in de verschillende klassementen.

Tijdens de kwalificaties in Groep A zorgt Mitch Evans voor spanning op het scherm. De derde man in het klassement rijdt op dat moment een tijd in de achterste regionen. Bovendien zoekt hij het gras op tijdens één van zijn snellere rondes, waardoor hij een kostbare poging om de duels te halen verliest. Uiteindelijk weet hij toch nog een tweede tijd neer te zetten, waardoor hij alsnog de duels haalt. Zijn tijd is twee duizendsten trager dan die van Jake Hughes (McLaren – 1:09.775). Sérgio Sette Câmara (ERT) en Lucas di Grassi (Abt Cupra) mogen als laatste door naar de duels. Al is het maar de vraag of Câmara zijn plaats mag behouden. De FIA onderzoekt een opvallend incident waarbij de Braziliaan DS-rijder Jean-Éric Vergne hinderde wanneer die laatste net bezig was aan een snelle ronde. Vergne is op dat moment goed op weg om zich te kwalificeren, maar moet uitwijken naar de grasvelden om een botsing te vermijden. Bovendien zag Câmara enkele van zijn snelle tijden geschrapt worden, nadat hij meer dan de toegestane 300 kW aan vermogen gebruikt. Daarboven komt nog eens een gridstraf van drie plaatsen voor het incident met Vergne. Edoardo Mortara (Mahindra) gaat zo als vierde rijder door naar de duels.

In Groep B gaat het er een stuk gemoedelijker aan toe. Hier is het ERT-rijder Dan Ticktum die als bij wonder de snelste tijd van 1:09.766 weet neer te zetten. De tweede tijd (+0.013) wordt neergezet door António Félix da Costa (Porsche). Robin Frijns (Envision) en Norman Nato (Andretti) kwalificeren zich als laatste voor de duels. Stoffel Vandoorne (DS) heeft dan weer een mindere sessie en zet net zoals zijn teamgenoot Vergne een negende tijd neer.

De duels

Tijdens de duels van deze 2024 Portland E-Prix nemen Lucas di Grassi en Mitch Evans het eerste gevecht voor hun rekening. Di Grassi is hier geen partij voor de Jaguar-rijder die een tijd van 1:08.974 neerzet, bijna 4 tienden sneller dan di Grassi. In het daarop volgende duel tussen Edoardo Mortara en Jake Hughes zijn beide rijders aan elkaar gewaagd. Mortara maakt echter een fout in de laatste sector waarna hij op het gras naast de baan eindigt. Hughes weet zich hierdoor als tweede te kwalificeren voor de volgende ronde. Ook in het derde duel worden er fouten gemaakt. António Félix da Costa heet het volledige duel met één tiende voorsprong op Robin Frijns, maar da Costa maakt een fout in dezelfde bocht als Mortara. Ook hij verliest hier kostbare tijd, waardoor hij genoegen moet nemen met een vijfde plaats. Tijdens de laatste kwartfinale is het Norman Nato die een snellere tijd weet neer te zetten.

De fout die Edoardo Mortara een plaats in de kwartfinales kost.

In de halve finale nemen verslaat Mitch Evans Jake Hughes zonder veel moeite. Zijn tijd van 1:08.664 is bovendien de snelste die we al zagen dit weekend. Daarna nemen Norman Nato en Robin Frijns het tegen elkaar op. Frijns maakt echter een fout in de eerste bocht, waardoor hij meteen op een halve seconde achterstand ligt. In de daaropvolgende sectoren weet hij nog 3 tienden bij te benen, maar de tijd van Nato is gewoon sneller.

Het finale duel van deze Portland E-Prix gaat dus tussen Mitch Evans en Norman Nato. Mitch Evans is hier overduidelijk de snelste van de twee en kwalificeert zich zo op de eerste plaats. Nato start na een gridstraf vanaf de twaalfde plaats.

Startvolgorde

Na aftrek van de gridstraffen ziet de startvolgorde voor de 2024 Portland E-Prix er als volgt uit:

 1. Mitch Evans (Jaguar)
 2. Jake Hughes (McLaren)
 3. Robin Frijns (Envision)
 4. António Félix da Costa (Porsche)
 5. Dan Ticktum (ERT)
 6. Edoardo Mortara (Mahindra)
 7. Nico Müller (Abt Cupra)
 8. Pascal Wehrlein (Porsche)
 9. Jake Dennis (Andretti)
 10. Nick Cassidy (Jaguar)
 11. Norman Nato (Andretti)
 12. Lucas di Grassi (Abt Cupra)
 13. Caio Collet (Nissan)
 14. Jean-Éric Vergne (DS)
 15. Sacha Fenestraz (Nissan)
 16. Stoffel Vandoorne (DS)
 17. Maximilian Günther (Maserati)
 18. Jahan Daruvala (Maserati)
 19. Nyck de Vries (Mahindra)
 20. Sérgio Sette Câmara (ERT)
 21. Sébastien Buemi (Envision)

De eerste Portland E-Prix van het weekend start om 23u03. Al is de verwachting dat de kwalificatie van zonet hier geen rol zal spelen. Vorig jaar zagen we hier immers zeventien verschillende rijders aan de top van het veld en het lijkt erop dat dat ook dit jaar niet anders zal zijn.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!