Motorola brengt Razr 50 en 50 Ultra vouwtelefoon uit voor 900 euro

DoorMatthias Hautekiet

25 juni 2024
Nieuwe Motorola Razr 50 foldable smartphone

Motorola heeft vandaag zijn nieuwste vouwbare smartphone voorgesteld: de Razr 50 en Razr 50 Ultra. De nieuwe foldable van moederbedrijf Lenovo is met een vanafprijs van 900 euro bovendien scherp geprijsd.

Steeds meer smartphonemerken brengen tegenwoordig vouwbare smartphones aan de lopende band uit en daar is Motorola geen uitzondering op. Het dochterbedrijf van het Amerikaanse Lenovo bracht enkele jaren terug al hun eerst foldable uit, maar voor veel gebruikers was de vorig jaar voorgesteld Razr 40 de eerste degelijke vouwtelefoon van het merk. Nu komt het merk dus ook met een nieuwe generatie: de Motorola Razr 50 en Razr 50 Ultra.

Grootste scherm op een foldable

De Razr 50 beschikt langs buiten over hetzelfde 3,6″ grootte oledscherm (1056 x 1066 px) als de Razr 40, met een verversingssnelheid van 90 Hz. Wel is het met 1.700 nit een stuk feller dan zijn voorganger. De Razr 50 Ultra krijgt een nog groter display van 4″. Dit is bovendien één van de grootste schermen die je aan de buitenkant terugvindt op een foldable smartphone (horizontale vouw). Met een refresh rate van maar liefst 165 Hz, is het meteen ook geschikt om beelden in Dolby Vision af te spelen. Hierdoor kun je volgens Motorola moeiteloos heel wat apps bedienen. Verder kun je kiezen welke apps je exact binnen handbereik wil hebben, zonder dat je daarvoor de telefoon volledig moet openen. Zo kun je snel je e-mail bekijken of een vraag stellen aan Gemini, Googles’ AI. Tenslotte is het externe scherm ook gewoon een always-on-display, waar je de tijd of enkele foto’s kunt laten weergeven.

Eens opengevouwen hebben zowel de Motorola Razr 50 als de Razr 50 Ultra een schermdiagonaal van 6,9″. Het amoledscherm van de gewone Razr krijgt een refresh rate van 50 tot 120Hz. Dat van de Ultra gaat, net zoals aan dat aan de buitenkant, tot en met 165 Hz. Andere verschillen zitten hem in de gebruikte chips en het geheugen. Zo draait de Razr 50 op de MediaTek Dimensity 7300X-chip met de verouderde UFS 2.2-opslag. Dat is toch wel een teleurstelling, gezien vergelijkende toestellen toch al UFS 3.0 of zelfs 4.0 gebruiken. De Razr 50 Ultra is met de Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 chip en UFS 4.0 dan weer wel mee met zijn tijd. Al is de “s” hier wel een belangrijke toevoeging. De 8s is namelijk wat trager dan de gewone 8 Gen 3 die je terugvindt in bijvoorbeeld de OnePlus 12.

AI en camera’s

AI is anno 2024 niet meer weg te denken uit ons leven. Bij elk nieuw toestel dat wordt voorgesteld, is AI het nieuwe normaal en dat is ook bij de Razr 50 en Razr 50 Ultra niet anders. Motorola is voor zijn AI-functies een samenwerking aangegaan met Gemini, het ‘large language model‘ van Google. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf het externe scherm al een route inplannen. Nieuwe gebruikers krijgen drie maanden lang gratis toegang tot Gemini Advanced, met toegang tot Googles’ meest geavanceerde AI-modellen. Net zoals bij Google en Samsung zijn ook de foto’s niet meer veilig voor AI. Zo kun je via de Photo Enhancement app je foto’s nog beter te maken. Filmpjes maken wordt dan weer eenvoudiger dankzij een automatische adaptieve sluitertijd en een SuperZoom-functie.

Beide smartphones beschikken over dezelfde 32MP-selfiecamera op het vouwbare display. De Razr 50 beschikt daarnaast over een 50MP-hoofdcamera en een 13MP ultragroothoeklens. Bij de Motorola Razr 50 Ultra wordt die laatste vervangen door een 50MP-telelens met 2x optische zoom.

De Motorola Razr 50 Ultra is vandaag al verkrijgbaar voor € 1199,99. Hierbij krijg je de keuze tussen Midnight Blue, Spring Green, Pink Peackock en Peach Fuzz. Om de Motorola Razr 50 te bestellen is het het nog wachten tot 1 juli. Deze instapversie is te verkrijgen in de kleuren Koala Grey, Beach Sand en Spritz Orange voor een prijs van € 899,99.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!