Review Google Pixel 8a: de enige concurrentie is Google zelf

DoorRedactie

27 mei 2024
Google Pixel 8a in Aloë groen

Op 7 mei 2024 heeft Google de langverwachte Pixel 8a voorgesteld. Hij wordt in de markt gezet als een budgetvriendelijke smartphone met premium functies. En met een prijs van 549 euro lijkt de Samsung Galaxy A55 zijn enige concurrent. Maar komt Google zijn beloftes ook na? Wij zochten het uit.

Foto’s © Google

De Pixel 8a heeft dezelfde Tensor G3 chip als zijn grotere broertjes, de 8 en 8 Pro. Al is deze bij de 8a wel op een lagere snelheid geklokt. Dit zorgt er ook voor dat, ondanks de iets kleinere batterij dan de 8, de 8a het langer volhoudt op 1 batterijlading. Mede door deze chip beschikt de 8a over dezelfde AI-functies als de duurdere modellen. Zo zijn onder meer de Circle to Search, Audio Magic Eraser en de Best Take opties beschikbaar. De Video Boos blijft dan weer exclusief voorbehouden voor de 8 en 8 pro. Al is dat niet meteen een groot gemis. Het toestel beschikt namelijk over een uitstekende camera. Deze is nog steeds dezelfde sensor als in de Pixel 7a, maar dan met een geüpdatete software. Bovendien weet hij een uitstekende balans te maken tussen hooglichten en schaduwen. Hier komt Google zijn belofte dus al na.

Goed in de hand

Qua uiterlijk is het ondertussen al enkele jaren de gewoonte dat de a-modellen eigenlijk gewoon een goedkopere versie zijn dan hun grotere broers. Zo vervangt Google steevast de glazen achterkant door kunststof en wordt ook het scherm wat gereduceerd. Dat is ook bij de Pixel 8a niet anders. Zo is de achterkant gemaakt uit een soort matte composiet, die weinig vatbaar is voor vingerafdrukken. Bovendien is het scherm ook 0,1” kleiner dan dat van de 8 (6,2”), ondanks dat de budget-versie net iets groter uitvalt. Dat komt doordat de schermranden veel groter zijn dan bij de duurdere modellen. Wel moeten we nageven dat de Google Pixel 8a bijzonder goed in de hand ligt, door de afgeronde hoeken. Tenslotte wordt het geheel afgewerkt met de typische Pixel camerabalk die over de volledige breedte loopt, hetzij een stuk dunner van bij de 8  en 8 Pro. Voor de kleuren krijg je de keuzen tussen Baaiblauw, Aloë (groen), Obsidiaan (zwart) en Porselein (beige).

Minder betalen, minder krijgen?

Zoals we hierboven al schreven heeft de Pixel 8a (4.492 mAh) een iets kleinere batterij dan de 5.000 mAh van de 8. Maar doordat deze lager geklokt is, is de batterijduur toch langer. Hoewel beide toestellen meer dan geschikt zijn om een volledige dag mee te gaan bij normaal gebruik. Opladen is mogelijk aan maximaal 18 W of 7,5 W draadloos. Dat is toch wel een grote teleurstelling, gezien toestellen in deze prijscategorie gemiddeld aan 30 W kunnen laden. Een lader wordt niet meegeleverd door Google. Het 6,1” grootte scherm heeft een ververssnelheid van 60 tot 120 Hz. Wel is dit geen LTPO-scherm zoals bij de 8 en 8 pro die ook naar 1 Hz kan schakelen. Het scherm heeft een resolutie van 2400×10180 pixels en ondersteunt HDR10, HDR10+ en HLG. Bovendien is het met 2.000 nits iets feller dan dat van zijn groter broer. Tenslotte is het Corning Gorilla Glass 3 niet zo stevig als het Corning Gorilla Glass Victus 2 van de duurdere modellen, maar het voelt toch nog degelijk aan. Zo niet is het zelfs beter, omdat dit echt als glas aanvoelt, terwijl de 8 Pro door de laminatie net minder degelijk aanvoelt.

7 jaar updates

Wie de Pixel telefoons al kent, weet dat je hier beschikt over Android in zijn puurste vorm. De 8a wordt standaard geleverd met Android 14, maar Google belooft dat het toestel zeven jaar lang updates zal krijgen. Dat is ongezien voor een budget-toestel. Zo geeft Samsung bijvoorbeeld slechts vijf naar op hun A-modellen, terwijl de zeven jaar enkel is weggelegd voor de nieuwste Galaxy’s.

Conclusie

Is de Google Pixel 8a dan het overwegen waard? Puur naar de specificaties gekeken is deze smartphone echt wel een koopje. Zo zijn er maar weinig toestellen in deze prijsklasse die premium AI-functies, inclusief een degelijke camera aanbieden. Ook de uitstekende batterijduur en de zeven jaar lang updates zijn mooi meegenomen voor een prijs van 549 euro. Alleen is het maar de vraag of je niet beter meteen kiest voor de iets duurdere Pixel 8. Deze is vandaag namelijk al verkrijgbaar voor amper 50 euro extra. Voor die meerprijs krijg je wel een frisser design met minder dikke schermranden, sneller laden (30W), en het stevigere Gorilla Glass Victus. Kortom, de enige concurrent voor de Pixel 8a is Google zelf met de Pixel 8.

Review: Google Pixel 8a

EV-olution.be

Google stelt de nieuwe Pixel 8a smartphone voor
De Google Pixel 8a is de nieuwste budgetvriendelijke smartphone van moederbedrijf Alphabet. Zo biedt deze heel wat premiumfuncties aan voor een prijs vanaf 599 euro. Voor concurrentie van andere merken moet Google alvast niet vrezen. Maar is dit toestel ook iets voor jou?
Batterij
Camera’s
Design
Scherm
Prijs-kwaliteitsverhouding

Totaal

Puur naar de specificaties gekeken is deze smartphone echt wel een koopje. Zo zijn er maar weinig toestellen in deze prijsklasse die premium AI-functies, inclusief een degelijke camera aanbieden. Ook de uitstekende batterijduur en de zeven jaar lang updates zijn mooi meegenomen voor een prijs van 549 euro. Alleen is het maar de vraag of je niet beter meteen kiest voor de iets duurdere Pixel 8. Deze is vandaag namelijk al verkrijgbaar voor amper 50 euro extra. Voor die meerprijs krijg je wel een frisser design met minder dikke schermranden, sneller laden (30W), en het stevigere Gorilla Glass Victus. Kortom, de enige concurrent voor de Pixel 8a is Google zelf met de Pixel 8.

3.9

Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op onze persoonlijke ervaring met de Google Pixel 8a, die ons ter beschikking werd gesteld door Google. Wij zijn in geen enkel geval verbonden aan, of gesponsord door Google.

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!