MINI stelt nieuwe Aceman voor met een bereik tot 406 km

DoorMatthias Hautekiet

24 april 2024
De nieuwe elektrische MINI Aceman SE

MINI laat ons nu al enkele weken proeven van de nieuwe Aceman, maar nu is de wagen eindelijk voorgesteld. Na de voorstelling van de MINI Cooper en MINI Countryman vorig jaar is er nu nog een nieuw model in het gamma. De MINI Aceman lijkt op een compacte Countryman en krijgt een bereik tot 400 kilometer.

MINI noemt de Aceman zelf hun eerste cross-over in het segment van de kleine premiumwagens. Nadat vorige maand de eerste foto’s aan het publiek getoond werden, is het nu tijd voor het echte werk. Op het eerste zicht lijkt dit gewoon een kleinere MINI Countryman, maar onderhuids is er toch behoorlijk veel verschil. Zo zit MINI’s nieuwst model met een lengte van 4,07 meter tussen de compacte Cooper en de grote Countryman in. Ondanks zijn beperkt afmeting zou er nog steeds voldoende ruimte zijn om vijf personen in alle comfort te vervoeren. Daarnaast blijft er nog voldoende ruimte voor 300 liter aan bagage. Met de achterbank plat past er 1005 liter in de cross-over. Niet slecht voor een MINI.

Qua uiterlijk blijft dit bovendien nog steeds duidelijk een MINI. Alleen zijn de lijnen wat scherper en oogt het geheel wat hoekiger, waardoor een knipoog naar de modellen van weleer nooit veraf is. De wagen wordt standaard geleverd met dakrails en de handgrepen zijn verzonken in het koetswerk. De achthoekige koplampen en de zwarte wielbogen zijn speciaal ontworpen voor het model. Bovendien kunnen kopers kiezen uit drie verschillende designs voor de dagrijlichten. Ook achteraan zijn drie verschillende lichtsignaturen mogelijk, waaronder de gekende Britse Union Jack.

Rustgevend interieur

Binnenin is de MINI Aceman volledig ontworpen om rust uit te stralen. Zo is er geen tellerpartij meer zichtbaar achter het stuur en loopt het dashboard ononderbroken door over de hele lengte van de wagen. In het midden van dat dashboard zien we een groot rond OLED-scherm met een diameter van 24 centimeter. Dit scherm, dat bekleedt is met een glaslaag die niet reflecteert, doet dienst als teller en infotainmentsysteem in een. Onder het scherm zit een fysieke knoppenrij om bijvoorbeeld de parkeerrem, de rijrichting of het volume van de radio te bedienen. De sfeer in de Aceman wordt gezet voor acht verschillende MINI Eperience Modes. Deze passen onder andere de lichtprojecties op het dashboard en de interieurverlichting in de deuren aan voor een unieke sfeer. Bovendien bestaat er ook de mogelijkheid om zelf een foto toe te voegen aan het systeem die dan gebruik wordt als achtergrond van het grote scherm.

Puur elektrisch

In tegenstelling tot MINI’s andere modellen wordt de Aceman enkel uitgebracht in een elektrische versie. Zo beschikt de standaard MINI Aceman E over een batterij van 42,5 kWh. De elektromotor op de vooras levert in dat geval een vermogen van 184 pk en 290 Nm aan koppel. Het voorlopig WLTP-bereik ligt bij dit model op 310 kilomter op één lading. Daarnaast is er nog een krachtigere MINI Aceman SE met een batterij van 52,4 kWh. Deze biedt een krachtigere motor van 218 pp en 330 NM koppel en haalt een bereik van 406 kilometer. Wel zijn de mogelijkheden om te snelladen behoorlijk beperkt, met 75 kW voor de E en 95 kW voor de Aceman SE.

De prijzen van de nieuwe MINI Aceman E en SE worden binnenkort bekendgemaakt.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!