Tesla Model 3 nu ook als Performance-versie verkrijgbaar

DoorMatthias Hautekiet

25 april 2024
Tesla Model 3 Performance

Vorig jaar kreeg de Tesla Model 3 een grondige update, waarbij het Performance model uit het gamma verdween. Nu komt deze terug, sneller dan voorheen en met een bereik van 530 kilometer.

Begin september 2023 werd de vernieuwde Tesla Model 3 voorgesteld. Model “Highland” kreeg een nieuwe neus, die de luchtweerstandcoëfficiënt met vijf procent deed dalen. Dit deed het bereik met een kleine 20 kilometer stijgen. Naast enkele technische aanpassing kreeg het model ook nieuwe platte koplampen en een andere set achterlichten. Wel verdween de krachtige Performance-versie uit het gamma. Tot nu, want Tesla brengt de Model 3 Performance opnieuw uit.

Tesla Model 3 Performance

De nieuwe Tesla Model 3 Performance is een supersnelle elektrische wagen All Wheel Drive. De twee elektromotoren zouden samen 460 kW of 625 pk aan vermogen kunnen leveren. Al is “kunnen” hier een belangrijk woord. Onbevestigde rapporten suggereren dat het vermogen beperkt zou worden tot een goede 500 pk. Tesla geeft zelf maar weinig cijfers mee, maar de wagen krijgt volgens sommige bronnen 740 Nm aan koppel. Genoeg om in amper 3,1 seconden van 0 naar 100 km/u te sprinten. De topsnelheid van de Model 3 Performance ligt op 262 km/u. Zulke vermogens moet je natuurlijk ook kunnen temmen. Daarom voegt Tesla High Performance remblokken toe, te herkennen aan zijn rode remklauwen. Volgens Tesla zijn deze zelfs geschikt voor gebruik op circuit.

Dat extra vermogen komt natuurlijk de range niet ten goede. Deze bliksemsnelle EV beschikt over dezelfde 78,1 kWh grote batterij als de Model 3 Long Range. Met een range van 528 kilometer ligt het iets hoger dan bij de gewonde Model 3 Highland (513 km), maar dus bijna 100 km onder de indrukwekkend 629 kilometer van de Model 3 Long Range AWD.

Extra aanpassing

De krachtigere motoren zijn natuurlijk niet de enige aanpassing voor deze Model 3. Zo krijgt de Performance standaard 20″ velgen, waar dat nu nog maar 18″ was. Bovendien is het rubber op de achteras een stuk breder voor een betere grip op de weg. Daarnaast werd ook een adaptieve ophanging toegevoegd met aangepaste veren en stabilisatorstangen. Waar het verschil tussen de verschillende model-versies vroeger enkel af te leiden was door de badge op de achterkant, zijn er nu ook zichtbare verschillen in het uiterlijk. De nieuwe Model 3 Performance krijgt een andere set bumpers, een diffuser en een achterspoiler in carbon. Binnenin krijgen de bestuurder en zijn passagier dan weer sportstoelen voorgeschoteld.

De Tesla Model 3 Performance All Wheel Drive is meteen te bestellen vanaf 56.790 euro voor de Pearl White Multi-Coat kleur. Andere kleuren zijn een meerkost van 1300 tot 2000 euro. De eerste leveringen zijn verwacht in de maanden mei of juni.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!