Getest: De Asus ROG Ally

DoorRedactie

3 april 2024
Review van de Asus ROG Ally.

Mobiele handheld gaming toestellen die mainstream games kunnen spelen zijn nog niet zo lang een ding op de markt. Valve was in 2022 het eerste merk dacht echt kon doorbreken in de nichemarkt met hun Steam Deck. Ondertussen zijn er enkele grote namen in de industrie die ook op de kar gesprongen zijn. Zo hebben we eerder de Lenovo Legion Go al kunnen testen, en nu is het de beurt aan de Asus ROG Ally.

Unieke functionaliteiten

De Asus ROG Ally is een compact handheld gamingtoestel dat uitstekend in de hand ligt. Vooral de uitstekend geplaatste “thumbsticks” dragen toe aan een optimale game-ervaring. Het scherm van 7” is aan de kleinere kant, maar met 1080p is het meer dan voldoende voor handheld gaming. Bovendien is de respons snel te noemen. Maar het grootste voordeel van de ROG Ally is zijn lichte gewicht van slechts 608 gram. Dit doet echter geen afbreuk aan zijn prestaties. De fans maken in de turbostand maximaal 20 dB, waardoor de koeling stil en toch efficiënt verloopt. Via de XG Mobile aansluiting aan de bovenkant van het toestel is het mogelijk om een externe GPU aan te sluiten. Al is dit wel een zeer kostbaar accessoire van 2499 euro.

Vergelijking met de concurrentie

De rechtstreekse concurrent van de Asus ROG Ally is de Lenovo Legion Go. De Legion Go heeft een groter 8,8” inch display, maar de Go is dan weer 192 gram zwaarder. Zo weegt de ROG Ally maar 669 gram door de gebruikte materialen en compacte bouw. Beide toestellen zijn voorzien van een AMD Ryzen Z1 Extreme-processor, 8 GB RAM, lcd-schermen en Windows 11. De grootste concurrent van deze Windows-toestellen is de Steam Deck van Valve. Al is deze wel minder krachtig, en draait hij op een eigen ontwikkelde SteamOS.

De Asus ROG Ally in de praktijk

Net zoals bij de Legion Go is de ROG Ally voorzien van Windows 11. En dat platform is niet aangepast voor het gebruik met kleine touchscreens zoals de Ally van voorzien is. Simpele taken zoals het ingeven van accountgegevens worden hiervoor bemoeilijkt. Ook al is de Ally voorzien van Asus specifieke software om games op te starten, heb je niet de vlotte ervaring zoals bij SteamOS het geval is. Bovendien zijn heel wat nieuwe Pc-games nog niet geoptimaliseerd voor hand held toestellen, waardoor niet alle functies even goed werken.

AAA-games spelen kan dankzij de Ryzen Z1 Extreme CPU aan een degelijk speelbare framerate. Als je niet te extreem gaat met je settings. Zo kun je Palword spelen tegen 35 FPS met de resolutie op 720p en de game settings op medium. De 40Wh batterij gaat ongeveer 60 tot 90 minuten mee en is aan 65 W opgeladen in een uurtje. Vergelijkbaar met andere handheld consoles. Wel zou een snellere GPU, om ook de zwaarste games te kunnen spelen, welkom zijn.

Het design en de bouwkwaliteit is niet erg speciaal. Je voelt dat het gebruikte plastic wat dunner is. De Legion Go daarentegen voelt veel meer premium aan. Ook het uiterlijk springt niet in het oog. De Ally ziet eruit zoals vele andere handheld consoles. Over een trackpad beschikt deze Asus niet, dit kan een gemis zijn in games die veelvoudig gebruik maken van een muis. Aan de rechter bovenzijde is in de aan-uitknop een vingerafdrukscanner ingebouwd, om snel te kunnen inloggen in Windows.

Conclusie

De Asus ROG Ally is te kopen in één uitvoering met 512 GB aan SSD-opslagruimte. Wel is deze eenvoudig, voor zij die iets handiger zijn, te upgraden naar 1 of 2 TB. Bovendien is hij best betaalbaar met prijzen die bij de grote ketens schommelen tussen 599 en 699 euro. Ondanks de beperkende functies door het gebruik van Windows 11, is de Ally een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een handheld gamingtoestel met aanvaardbare prestaties en vooral een stille koeling.

Getest: Asus ROG Ally

EV-olution.be

Review van de Asus ROG Ally.
Duik in de wereld van mobiel gamen met de Asus ROG Ally. Ontdek hoe dit lichtgewicht toestel presteert tegenover zijn rivalen met zijn unieke eigenschappen en stille koeling. Is het de ultieme keuze voor gamers on-the-go?
Batterij
Functies
Gebruiksvriendelijkheid
Prijs-kwaliteitsverhouding

Totaal

De Asus ROG Ally bewijst zich als een sterke speler in de wereld van handheld gaming, dankzij zijn draagbaarheid en indrukwekkende koelsysteem. Hoewel het toestel uitdagingen kent met Windows 11 en optimalisatie voor touchscreens, biedt het toch een solide gamingervaring voor mainstream games. De mogelijkheid tot het uitbreiden van opslag en de betaalbaarheid maken het een aantrekkelijke optie voor gamers. Kortom, de ROG Ally is een waardige keuze voor wie op zoek is naar mobiele gamingprestaties zonder in te leveren op draagbaarheid.

3.6

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!