Elektrisch vliegen: nieuwe horizon voor duurzame luchtvaart in België

DoorMatthias Hautekiet

2 april 2024
Minister voor mobiliteit Lydia Peeters en Antwerps burgemeester Bart Dewever poseren poseren voor de nieuwe elektrische vliegtugen (Pipistrel Velis Electro) van de ASL Group.

In een baanbrekende stap naar duurzaamheid heeft de ASL Academy, onderdeel van de Limburgse ASL Group, een revolutionaire aankondiging gedaan. De vliegacademie zal de allereerste 100% elektrisch aangedreven vliegtuigen in België inzetten voor de opleiding van piloten. Deze stap, gezet op de luchthaven van Antwerpen, markeert een belangrijke mijlpaal in de evolutie naar duurzamere luchtvaart en illustreert het commitment aan innovatieve technologieën in de sector.

Elektrische Innovatie in de Lucht

Philippe Bodson, aan het roer van ASL Group, verwoordt het als volgt: “Afwachten zit niet in ons DNA. Als pioniers in de luchtvaartsector grijpen we graag de kans om voorop te lopen in de adoptie van elektrisch vliegen.” Dit pionierswerk wordt onderstreept door de introductie van 100% elektrische opleidingsvliegtuigen. Hiermee positioneert de ASL Academy zich als de eerste vliegschool in België die elektrisch vliegen integreert in zijn opleidingscurriculum.

Deze elektrische vliegtuigen hebben een vliegtijd van ongeveer één uur. Hierdoor is het gebruik momenteel beperkt tot het aanleren van basismanoeuvres voor beginnende piloten. Hoewel de technologie nog in ontwikkeling is, belooft deze veel voor de toekomst van de luchtvaart. ASL Group’s investering in elektrische vliegtuigen, naast hun eerdere ecologische initiatieven, benadrukt hun streven naar een groenere toekomst. De pilotenschool heeft twee Pipistrel Velis Electros aangekocht zodat beide toestellen afwisselend gebruikt en opgeladen kunnen worden.

Regionale Steun voor Innovatie

De lancering van deze elektrische vliegtuigen werd ondersteund door regionale figuren. Zo benadrukt Vlaams Minister van Mobiliteit, Lydia Peeters, het belang van regionale luchthavens als broedplaatsen voor technologische en duurzame innovaties. Elektrisch vliegen wordt gezien als een revolutie binnen de luchtvaart, met voordelen voor omgeving, passagiers, en piloten.

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, verwelkomde de initiatieven van ASL in zijn stad. De introductie van elektrische trainingsvliegtuigen draagt bij aan de ontwikkeling van een duurzamer, geluidsarmer en efficiënter vliegverkeer. De visie dat de elektrificatie van grotere vliegtuigen geen droom meer is, maar een zekerheid, wordt breed gedragen. De snelle innovatie, gedreven door krachtigere batterijtechnologieën, speelt echter in het voordeel van de zakenluchtvaart. Kleinere vliegtuigen en kortere afstanden bieden een unieke kans om de overgang naar elektrisch vliegen te versnellen.

Conclusie

De initiatieven van ASL Academy en ASL Group in België weerspiegelen een gedurfde stap naar een duurzamere toekomst in de luchtvaart. Door de integratie van elektrische vliegtuigen in de opleiding van piloten, wordt niet alleen de weg vrijgemaakt voor milieuvriendelijkere vervoersmethoden, maar wordt ook de basis gelegd voor toekomstige innovaties in de sector. Deze ontwikkeling is een resultaat van het geloof in de mogelijkheden van duurzame technologie. Bovendien zet het België op de kaart als een voorloper in de transitie naar elektrisch vliegen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!