Getest: Lenovo Legion Go

DoorJens Mommens

29 maart 2024
De Lenovo Legion Go is een nieuw handheld gaming device.

Mobiele handheld gaming toestellen die mainstream games kunnen spelen zijn nog niet zo lang een ding op de markt. Valve was in 2022 het eerste merk dat echt kon doorbreken in de nichemarkt met hun Steam Deck. Ondertussen zijn er enkele grote namen in de industrie die ook op de kar gesprongen zijn. Zo heeft Asus zijn ROG Ally en Lenovo nu hun Legion Go. 

Unieke functionaliteiten

De Lenovo Legion Go probeert zich te onderscheiden in een kleine markt met enkele unieke features eigen aan deze forse handheld. Zo is het scherm met 8,8” veel groter dan bij de concurrentie. Ook zijn de 2 controllers aan de zijkant los te klikken van de console, zoals we kennen van bij de Nintendo Switch. Het verschil is dat je bij de Switch de controllers in een houder kan klikken, om er een gewone controller van te maken. Dat kan bij de Legion Go vooralsnog niet. Onderaan de rechter controller is een optische sensor geplaatst en in de doos vind je een soort “puck” terug. Hier plaats je de controller in om er een muis of joystick van te maken. Opladen van de 49.2 Wh batterij kan via twee USB-C poorten, eentje aan de bovenkant en eentje aan de onderkant.

Vergelijking met de concurrentie

De rechtstreekse concurrent van de Legion Go is de Asus ROG Ally. De Ally heeft een kleiner 7” display en is bovendien 92 gram lichter. Zo weegt de Legion Go door zijn grote maar liefst 861 gram. De ingebouwde staander aan de achterkant is zo geen overbodige luxe. Beide toestellen zijn voorzien van een AMD Ryzen Z1 Extreme processor, 8 GB RAM, lcd-schermen en Windows 11. De grootste concurrent van deze Windows-toestellen is de Steam Deck van Valve. Al is deze wel minder krachtig, en draait hij op een eigen ontwikkelde SteamOS. 

De Lenovo Legion Go in de praktijk

Door de grotere batterij zou je denken dat de Legion Go het veel langer uithoudt dan de concurrentie, maar niets is minder waar. Je kan uitgaan van ongeveer 90 minuten gamen bij het spelen van AAA-games, op 50% helderheid en 720p resolutie. De batterij is met een uur oplaadtijd wel snel terug opgeladen.

De Legion Go kan een resolutie aan tot 2560×1600 en 144 Hz, maar gezien de aanwezige CPU is het quasi onmogelijk om op deze resolutie te gamen aan een degelijke frame rate. Zelfs met het toestel is de hoogste 30 W turbomode lukt dit niet. De resolutie mag dus niet de doorslag geven bij het kiezen van een console. Vergeet bij de turbomode ook zeker het geluidsniveau van de fans niet. Met een gemiddelde van 38 dB kan dit bij gebruik zonder hoofdtelefoon een echte spelbreker zijn.

Onze testgame van dienst is het recent in bèta uitgebrachte Palworld. In de 30 W turbomode halen we een gemiddelde frame rate van 30-35 fps. Dit op een resolutie van 1280×800 met de grafische settings van de game op medium. Perfect speelbaar op de bank dus. Ook hadden we geen enkel probleem om andere games die beschikbaar zijn via de Xbox Game Pass te spelen.

Toestellen zoals de Legion Go en de ROG Ally zijn voorzien van een standaard Windows 11 versie. Windows is niet echt aangepast voor handheld consoles, en dat is dan ook de achilleshiel van deze toestellen. Zo is het installeren en starten van games vaak omslachtig en zijn de knoppen in Windows niet aangepast voor gebruik met een touchscreen. Iets wat bij de Steam Deck met SteamOS veel beter geregeld is. Wel zijn zowel de Go en Ally beiden voorzien van een door het merk ontwikkelde launcher voor games. Maar echt veel meerwaarde biedt deze eigenlijk niet.

Conclusie

De Lenovo Legion Go is momenteel verkrijgbaar in één uitvoering met 512 GB SSD-opslagruimte. Ook is er een 1 TB-versie, maar deze lijkt voorlopig onbeschikbaar. De 512 GB-versie is verkrijgbaar voor 799 euro bij grote retailers.

De Legion Go is een interessante ontwikkeling in de kleine wereld van handheld gaming, gericht op het dichten van de kloof tussen de mobiliteit van draagbare consoles en de kracht van desktop gaming. Met zijn 8,8” scherm, afneembare controllers, en een unieke optische sensor, onderscheidt deze Lenovo zich van concurrenten zoals de Asus ROG Ally en de Valve Steam Deck door te streven naar een veelzijdigere game-ervaring.

Echter wordt dit gamingdevice, net zoals zijn concurrentie, geconfronteerd met enkele praktische beperkingen, waaronder een batterijduur die niet lang meegaat bij intensief gamen. De keuze voor Windows 11 biedt dan weer toegang tot een breed scala aan games, maar legt ook beperkingen op vanwege de mindere software-integratie met de hardware van de handheld.

Met een verkoopprijs van 799 euro, positioneert de Legion Go zich als een premium optie binnen het segment. Ondanks zijn nieuwigheden en kracht, benadrukt het apparaat de voortdurende uitdagingen in het balanceren van prestaties, draagbaarheid en gebruiksvriendelijkheid in de evoluerende wereld van mobiele gaming. De Legion Go biedt een blik op de potentie van toekomstige mobiele gaming toestellen, maar toont ook de grenzen aan waar deze huidige generatie tegenaan loopt.

Getest: Lenovo Legion Go

EV-olution.be

De Lenovo Legion Go is een nieuw handheld gaming device.
De Lenovo Legion Go is de nieuwste mobiele game console op de markt. Hij biedt een premium game-ervaring aan een premium prijs.
Batterij
Functies
Gebruiksvriendelijkheid
Prijs-kwaliteitsverhouding

Totaal

Met een verkoopprijs van 799 euro, positioneert de Legion Go zich als een premium optie binnen het segment. Ondanks zijn nieuwigheden en kracht, benadrukt het apparaat de voortdurende uitdagingen in het balanceren van prestaties, draagbaarheid en gebruiksvriendelijkheid in de evoluerende wereld van mobiele gaming.

3.5

DoorJens Mommens

Jens Mommens is een autosportfotograaf met een voorliefde voor Formule E. Hij test regelmatig nieuwe wagens en deelt zijn ervaringen met zijn lezers. Hij is ook een liefhebber van technologie, gaming en smartphones. Hij volgt de laatste trends en innovaties op de voet.

error: Piraterij is een misdrijf!