Ford vs. Tesla: Strijd om de betaalbare EV’s

DoorMatthias Hautekiet

22 maart 2024
De elektrische Ford Mustang Mach-E

In een stap richting toegankelijkheid en duurzaamheid heeft Ford aangekondigd de markt van elektrische voertuigen te willen veroveren met de lancering van twee betaalbare modellen. Dit initiatief positioneert het Amerikaanse autoconcern direct tegenover Tesla en de opkomende Chinese concurrenten. Zij staan namelijk bekend staan om hun voordelige elektrische wagens. Fords’ strategie omvat de introductie van een compacte elektrische pick-up en een SUV. Beide zullen naar verwachting beschikbaar zijn vanaf 23.000 euro.

Deze aankondiging komt op een moment waarop de druk van goedkopere EV’s uit China een toenemende bezorgdheid vormt voor Westerse autofabrikanten. Fords’ antwoord hierop is de ontwikkeling van een specifiek EV-platform. Deze is bedoeld om de productie van zowel een SUV als een pick-up te faciliteren. Met minder dan honderd medewerkers aan het roer van dit project, streeft Ford naar een wendbare en responsieve aanpak in de ontwikkeling ervan.

Volgens informatie verkregen door Bloomberg, is het plan om de elektrische SUV al in 2026 op de markt te brengen. Prijzen zouden starten bij $ 25.000 (23.000 euro). Een vergelijkbaar geprijsde elektrische pick-up zou kort daarna volgen. Daarnaast zijn er ook plannen voor een derde, kleiner model speciaal ontworpen voor de “uber”-sector.

Betaalbare batterijen

Een sleutelcomponent in Ford’s strategie om deze elektrische voertuigen betaalbaar te maken, is de keuze voor lithium-fosfaatbatterijen. Deze batterijen, hoewel ze een lagere energiedichtheid en langere oplaadtijden hebben dan de conventionele lithium-ionbatterijen, zijn aanzienlijk goedkoper en bieden een potentieel voor kostenefficiëntie. Fords’ ambitie met dit initiatief is niet alleen om een voordelige optie in de EV-markt te bieden, maar ook om snel winstgevend te worden. Bloomberg onthult dat Ford verwacht binnen een jaar na de lancering van de elektrische SUV winst te maken, een opmerkelijke doelstelling gezien het bedrijf een verwacht verlies van ongeveer 5,5 miljard Amerikaanse dollar in het EV-segment voor het huidige jaar rapporteert.

Tegelijkertijd heeft Ford plannen voor de ontwikkeling van grotere elektrische voertuigen op de lange baan geschoven. Dit omvat een uitgestelde lancering van een elektrische pick-up met drie zitrijen, iets wat bevestigd wordt door meerdere bronnen met inzicht in de plannen van het bedrijf. Ford’s huidige strategie onderstreept een duidelijke focus op het toegankelijk maken van elektrische mobiliteit voor een breder publiek, terwijl het tegelijkertijd innoveert om te voldoen aan de huidige en toekomstige eisen van de automarkt.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!