Rivian klaar om Europa te veroveren met R2 en R3

DoorMatthias Hautekiet

8 maart 2024
Het Amerikaanse Rivian stelt drie nieuwe modellen voor: de Rivian R2, Rivian R3 en de Rivian R3x, waarmee het mogelijk naar Europa komt.

Het Amerikaanse Rivian maakt sinds 2022 een elektrische pick-up en speelt hiervoor louter op de Amerikaanse markt. Maar daar komt binnenkort verandering in. Het merk heeft namelijk een nieuw model voorgesteld, de Rivian R2, waarmee het voor het eerst ook naar Europa komt. Daarnaast hint het bedrijf al naar een derde model, de Rivian R3.

Het is al langer bekend dat Rivian naar Europa wil trekken. Alleen zijn hun huidige modellen, de R1T en R1S, gewoon te groot voor de Europese markt. Echter heeft het bedrijf altijd al de ambitie gehad om Europa aan te snijden en dat lijkt nu ook echt te gaan gebeuren. De kans dat hun nieuwe telg, de Rivian R2, naar Europa komt is namelijk bijzonder groot. De wagen zelf is met een lengte van 4,71m en een breedte van 1,90m net iets kleiner dan de Tesla Model Y, de meest verkochte elektrische wagen van Europa. Hoewel de wagen dus een stuk kleiner is dan de R1S, behoudt hij toch hetzelfde designlijnen. De wagen lijkt als het ware gewoon wat gekrompen te zijn. De wagen wordt in de markt gezet als een avontuurlijk vrijetijdsvoertuig en komt dus met een groot aanbod aan accessoires, waaronder dakdragers. Tenslotte kan ook het achterruitje van de koffer elektrische bediend worden.

Een strak interieur

De Rivian R2 krijgt een strak interieur dat grotendeels bestaat uit gerecycleerde materialen. Net zoals bij Tesla, Polestar en eigenlijk elke nieuwe wagen die op markt komt, wordt de wagen bedient via een groot centraal display. Al zullen ze natuurlijk toch nog enkele fysieke knoppen moeten toevoegen om een 5 sterren veiligheidsscore te bekomen. Verder is de R2 een SUV voor vijf personen. Wel is het zo dat alle zetels, inclusief die van de bestuurder, ingeklapt kunnen worden. Hierdoor ontstaat een grote, vlakke laadvloer waarop gekampeerd kan worden.

Daarnaast brengt Rivian nog een derde wagen uit, waarmee het zeker ook op Europa mikt. Veel details over de Rivian R3 zijn er nog niet vrijgeven, wel hebben we al enkele renders. Op het eerste zicht lijkt de wagen heel wat weg te hebben van de Lada Niva, zeg maar de SUV van Lada. De wagen oogt erg retro, maar kreeg toch enkele moderne accenten aangemeten. Het interieur is dan weer net zo minimalistisch als dat van de Hyundai Ioniq 5. Rivian kondigt meteen ook al een sportievere versie aan, de R3X, die een wat sportiever exterieur krijgt.

Een nieuw platform voor de Rivian R2 en R3

Met de voorstelling van deze twee nieuwe modellen, stelt Rivian meteen ook hun nieuwste platform hebben. Zowel de Rivian R2 als de Rivian R3 staan op hetzelfde modulaire platform van het merk. Het is beschikbaar in drie verschillende motorisaties, met één (RWD), twee of drie elektromotoren. De snelste variant, met drie motoren, zou in 3,2 seconden van 0 naar 100 km/u sprinten. De R2 moet een rijbereik van 550 kilometer (WLTP) halen, ofwel 482 kilometer voor de Amerikaanse testcyclus. De eerste Rivian R2’s worden in de eerste helft van 2026 op de weg verwacht. De Europese lancering volgt waarschijnlijk kort nadien. Wanneer de R3 officieel wordt voorgesteld is voorlopig nog onbekend. Nu rest alleen nog de vraag of Rivian die datum wel zal halen. Net als Fisker is het namelijk verlieslatend en moet het dringend op zoek naar nieuwe investeerders.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!