Fisker in problemen: innovatie in de schaduw van geldzorgen

DoorMatthias Hautekiet

2 maart 2024
Fisker in problemen.

Fisker wil de Europese markt veroveren met technisch hoogstaande wagens. Het merk is dan best ambitieus met drie nieuwe modellen in 2025. Alleen, het geld vliegt zo snel de deur uit, dat Fisker in problemen komt. Het merk moet dus nu ingrijpen wil het overleven.

Twee weken geleden schreven we er al over: Fisker kampt met heel wat problemen. Zo melden heel wat rijders van het merk problemen met hun Fisker Ocean. Daar komen nu nog eens geldzorgen bij. Fisker hoopt met interessante geprijsde EV’s de Europese markt te veroveren. Zo is de Fisker Ocean al verkrijgbaar vanaf 47.030 euro. Volgend jaar komt daar de Fisker Pear nog bij, die zo’n 32.500 euro moet gaan kosten. Alleen, het is nog maar de vraag of ‘volgend jaar’ nog wel gehaald kan worden. Het bedrijf kampt namelijk met een groot cash-probleem. De verkoop zit een stuk onder de verwachtingen en de kassa raakt stilaan leeg. Om u een idee te geven; Fisker noteerde in het laatste kwartaal van 2023 een verlies van 428 miljoen euro.

Om ervoor te zorgen dat het merk niet kopje-onder gaat, gaat Fisker nu besparen. Zo ontslaat het bijna 15 procent van zijn personeelsbestand. Daarnaast is het merk naarstig op zoek naar nieuwe investeerders. Ondertussen melden enkele media dat Nissan grote interesse heeft om een leeflijn te voorzien. Het merk heeft namelijk interesse in het platform van de Fisker Alaska, dat hetzelfde platform wil gaan gebruiken voor een eigen elektrische pick-up. Zo wil Nissan de competitie opzoeken met de elektrische Ford F-150 Lightning, de Chevrolet Silverado, de Rivian R1T en de Cybertruck van Tesla. Mocht deze leeflijn niet genoeg budget voorzien, zijn verdere inkrimpingen niet uitgesloten. Dat laatste zou Fisker kunnen missen als kiespijn, gezien het alle manschappen nodig heeft om de software van de Fisker Ocean op punt te zetten. Tegelijk moeten de drie nieuwe modellen, die aangekondigd zijn voor 2025, nog verder ontwikkeld worden.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!