Eindelijk: de eerst Tesla Cybertrucks geleverd

DoorMatthias Hautekiet

1 december 2023

Er is al heel wat inkt gevloeid over de Telsa Cybertruck en velen begonnen zich af te vragen of de wagen ooit wel zou rijden. Maar, deze week zijn de eerste tien wagens overhandigd aan hun eigenaar. Tegelijk met deze leveringen zijn ook meer details over deze toch wel bizarre EV bekend gemaakt.

De Cybertruck werd al in 2019 voorgesteld, maar het productiemodel liet lang op zich wachten. De wagen zou in 2021 al geproduceerd moeten worden. Tegenslagen bij de ontwikkeling zorgden ervoor dat de testproductie pas in juli 2023 kon opstarten. De eerste wagens die toen van de band rolden moesten helpen om de software op punt te stellen. De echte productie is met een vertraging van meer dan twee jaar nu echt van start gegaan. De eerste tien wagens die op 30 november 2023 werden geleverd, zijn bestemd voor grote investeerders en kaderleden binnen Tesla. Tesla verkocht naar eigen zeggen al 1 miljoen Cybertrucks, maar het zal nog minstens tot 2025 voordat het merk een productiecapaciteit van 250.000 trucks per jaar zal halen.

Specificaties Tesla Cybertruck

Tesla brengt de Cybertruck uit in drie varianten, al is het op de goedkoopste nog wachten tot 2025. Dat instapmodel zal 60.990 dollar kosten. Deze krijgt een actieradius van 400 kilometer en sprint in 6,7 seconden naar 100 km/u. Zoals het een truck beaamt, mag deze Cybertruck tot 3.402 kg trekken.

Daarna heb je voor 79.990 dollar de Tesla Cybertruck All-Wheel Drive. Deze vierwielaangedreven elektrische truck legt de 0-100 km/u af in 4,3 seconden, dankzij een vermogen van 600 pk (450 kW). Hij krijgt daarnaast ook een actieradius van 547 kilometer, die nog eens uitbreidbaar is met een range-extender. Dit model mag een gewicht tot 4.990 kg trekken.

Het derde en laatste model is de Tesla Cybertruck Cyberbeast en die heeft zijn naam niet gestolen. Deze beschikt over drie motoren die een totaal vermogen leveren van 845 pk (630 kW). Met maar liefst 1.400 Nm koppel mag de Cyberbest tot 6.350 kg trekken. In amper 2,7 seconden sprint de wagen naar 100 km/u, wat bijna even snel is als de Tesla Model X Plaid. De range ligt Met een gewicht van 3.103 kg is deze wagen bij ons nog nipt te besturen met een gewoon B-rijbewijs. Bij deze indrukwekkende specs hoort natuurlijk ook een stevig prijskaartje van 100.000 dollar. Of en wanneer de Cybertruck naar Europa komt is op dit moment nog niet geweten.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!