WEC Qatar: Porsche wint met Estre, Lotterer en Vanthoor

DoorMatthias Hautekiet

2 maart 2024
06 ESTRE Kevin (fra), LOTTERER André (ger), VANTHOOR Laurens (bel), Porsche Penske Motorsport, Porsche 963 #06, Hypercar, action during the Qatar Airways Qatar 1812 KM, 1st round of the 2024 FIA World Endurance Championship, from February 29 to March 02, 2024 on the Losail International Circuit in Lusail, Qatar - Photo Thomas Fenetre / DPPI

De winnaar van de 1812 kilometer van Qatar, onderdeel van het FIA World Endurance Championship is bekend. De #6 Porsche Penske Motorsport van Kévin Estre, André Lotterer en onze landgenoot Laurens Vanthoor wint de eerste manche van het 2024 WEC-kampioenschap.

Foto © FIAWEC / DPPI

De seizoensopener bouwt verder op het spannende elan van vorig jaar, waarbij de tijden tussen de rijders verrassend klein zijn. De overwinning van Porsche kwam er echter niet zonder slag of stoot. Ondermeer de #12 JOTA-Porsche (Stevens, Ilott, Nato) en de #93 Peugeot (Jensen, Müller, Vergne) proefden op een gegeven moment van de eerste plaats. Maar er kan natuurlijk maar één winnaar zijn en dat is dus de #6 Porsche. De #12 JOTA-Porsche wordt tweede, op 33.297 seconden. De #5 Porsche (Campbell, Christensen, Makowiecki) derde. De #2 Cadillac (Bamber, Lynn, Bourdais) valt net buiten het podium op plaats vier, net voor de #83 Ferrari van Kubica, Shwartzman en Ye. De Toyota’s, die de voorbije jaren nog domineerden, eindigen nu als zesde (#7 – Conway, Kobayashi, de Vries) en tiende (#8 Buemi, Hartley, Hirakawa).

Drama voor Peugeot

Jean-Éric Vergne stond na bijna tien uur racen op de tweede plaats, maar had bij het ingaan van de laatste ronde te kampen met vermogensverlies. De Fransman weet de motor van zijn Peugeot 9×8 te herstarten, maar legt de laatste ronde al strompelend af. De #93 Peugeot van Mikel Jensen, Nico Müller en Jean-Éric Vergne wordt uiteindelijk zevende. Al moet Vergne wel zijn Hypercar achterlaten net na de finishlijn. Op dit moment hang hen nog een diskwalificatie boven het hoofd, gezien de Peugeot 9×8 niet op eigen krachten naar parc fermé wist te rijden. Hun tweede wagen, de #94 Peugeot, had dan weer problemen aan de start van de race. Bij het ingaan van de eerste bocht spint Paul di Resta na contact met de #2 Cadillac. Hierdoor komt Peugeot, die als tiende startte, meteen aan het einde van de Hypercar-klasse te liggen. De wagen van Stoffel Vandoorne, Loïc Duval en di Resta komt na veel problemen als zeventiende over de eindmeet.

Voor de volgende race in het kampioenschap is het wachten tot 21 april. Dan wordt in Italië de 6 Hours of Imola verreden. In afwachting heeft u natuurlijk nog het Formula E kampioenschap waar 8 rijders uit het WEC-kampioenschap strijden voor de punten.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!