2024 Portland E-Prix: de voorbeschouwing

DoorMatthias Hautekiet

26 juni 2024
Stoffel Vandoorne (DS Penske) tijdens de 2023 Portland E-Prix

Na een pauze van één maand wordt op 29 en 30 juni de dertiende en veertiende race van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap verreden. Al zitten er maar weinig fans te wachten op deze Portland E-Prix.

Foto © Formula E / Sam Bagnall

Het is ondertussen al de tweede keer dat de Formula E naar de Portland International Raceway trekt, maar dit is meteen ook de laatste. Hoewel de 2023 Portland E-Prix met meer dan 400 inhaalbewegingen best indrukwekkend lijkt in de statistieken, was de race niet bepaald spannend. Het circuit in Portland is namelijk niet geschikt voor deze Gen3 Formula E-wagens. De wedstrijd zal dus ook dit jaar eerder op een wielerwedstrijd lijken waarbij niemand wil leiden. De verwachting is dat de sprintrace pas zal starten in de laatste paar ronden. Het is dus zeker geen slecht idee dat dit circuit volgend jaar van de kalender zal verdwijnen.

Het kampioenschap

Met nog vier races te gaan, waarvan twee in Portland dit weekend, leidt Nick Cassidy (Jaguar) het kampioenschap met 167 punten. De Nieuw-Zeelander stond dit seizoen al acht keer op het podium en lijkt goed op weg om Jake Dennis (Andretti) op te volgen als wereldkampioen. Pascal Wehrlein (Porsche) volgt op de tweede plaats met 142 punten. Plaats drie is voorlopig voor Cassidy’s teamgenoot Mitch Evans (132 punten). Met 131 punten is het Oliver Rowland (Nissan) die net buiten de top drie valt. Regerend wereldkampioen Dennis staat vijfde (113 punten), gevolgd door Jean-Éric Vergne (DS) op plaats zes (101 punten). Daarna volgen António Félix da Costa (Porsche – 84 punten) en Maximilian Günther (Maserati – 69 punten) op plaats zeven en acht. Stoffel Vandoorne eindigt als zesde in Shanghai en trekt zo met 53 punten op de negende plaats naar de VS. Jake Hughes (McLaren) rondt met 46 punten de top tien af.

Planning voor de 2024 Portland E-Prix

 • Zaterdag 29 juni
  • 01u55 – 02u45: Eerste Vrije Training (YouTube & Eurosport)
  • 16:25 – 17:15: Tweede Vrije Training (YouTube & Eurosport)
  • 18u40 – 20:03: Kwalificaties (Eurosport & RTBF Auvio)
  • 23:03 – 00:30: R13 2024 Portland E-Prix (Eurosport & RTBF Auvio)
 • Zondag 30 juni
  • 16:25 – 17:15: Tweede Vrije Training (YouTube & Eurosport)
  • 18u40 – 20:03: Kwalificaties (Eurosport & RTBF Auvio)
  • 23:03 – 00:30: R14 2024 Portland E-Prix (Eurosport & RTBF Auvio)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!