Segway Portable Power Station Cube een ideale metgezel voor tijdens het camperen

DoorRedactie

22 juni 2024
Segway Power Station Cube 2000 aangevuld met de Solar Panel SP 200

Segway is voor veel mensen dat ene bedrijf dat heel wat elektrische steps maakt. Dat is natuurlijk ook zo. Segway maakt al enkele jaren degelijke steps, waaronder de recent geteste P65E. Ondertussen heeft het bedrijf een hele reeks aan batterij aangedreven vervoersmiddelen, waaronder ook e-bikes en e-scooters. Die ervaring zet het bedrijf nu ook in met de lancering van een draagbaar Power Station.

De Portable Power Station Cube van Segway werd in 2023 gelanceerd als Kickstarter. Het project haalde 424.208 Amerikaanse Dollar op, veel meer dan de beoogde 10.000 die het bedrijf nodig had. Ondertussen zijn we enkele maanden verder en is de Cube ook effectief op de markt verkrijgbaar. De Power Cube is een uit de kluiten gewassen powerbank en wordt in de markt gezet als het ideale hulpmiddel voor in huis, in de tuin of onderweg. 

95% efficiëntie

De Segway Power Station Cube is verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen. De Cube 1000 is hier het standaardmodel en kan maximaal 1.000 Wh aan stroom leveren. Daarnaast is er ook nog de Cube 2000 die, hoe kan het ook anders, beschikt over een batterij van 2.000 Wh. Beide zijn uitbreidbaar tot maximaal 5.000 Wh. Waar veel draagbare batterijpacks enkel uitbreidbaar zijn door middel van een extra bekabelde externe batterij, lost Segway dit op door het geheel modulair te maken. Zo bouw je een heuse stroomtoren, zonder dat die onnodig veel ruimte inneemt. Het geheel is dus best compact en dankzij een magnesium legering ook relatief licht. De Power Cube 1000 weegt 16,2 kg, voor elke extra batterij komt er nog eens 9,9 kg bij.

Tijdens onze test met de Cube 2000 stelden we vast dat we iets meer van 1.900 Wh aan stroom uit een volle batterij halen, wat een efficiëntie van ongeveer 95 procent betekent. Dat is best indrukwekkend, zeker als je weet dat soortgelijke toestellen slechts 80 tot 85 procent halen. Bovendien is deze draagbare batterij in nog geen twee uur opnieuw volgeladen dankzij een krachtige 1250 W inwendige lader. Bovendien biedt Segway ook zonnepanelen aan, die je per vier in serie kunt schakelen om ook tijdens het camperen de batterij te kunnen opladen. Deze heb je in twee formaten die respectievelijk 100 en 200 W aan stroom kunnen produceren. In theorie klinkt dit allemaal wel mooi, maar in België mag je op een zonnige dag al blij zijn als je 60 W met één setje van de Solar Panel SP 200’s.

2.200 W aan vermogen

Segway’s Portable Power Station Cube is ook bijzonder krachtig voor zo’n compact toestel. Zo kan hij tot 2.200 W simultaan leveren. Via de app is er dan nog eens een R-Drive-functie die ervoor zorgt dat ook toestellen tot 4.400 W bevoorraad kunnen worden. Volgens Segway is de Cube capabel om iets meer van 11 uur lang een koelkast (150 W) te bevoorraden of bijna een volledige dag een kleine televisie van 70 W. Daarnaast kan de Cube ook gebruikt worden als noodstroomvoorziening, waarbij hij in minder van 0,3 seconden het kan overnemen van een falend stroomnet.

De 1 kWh grote modulaire LFP-batterijen zijn door Segway zelf ontwikkeld en moeten meer dan 4000 cycli meegaan. Dat komt overeen met bijna 11 jaar lang elke dag de batterij opladen en volledig leegtrekken. Bovendien hebben ze een IP56-rating waardoor ze beschermd zijn tegen stof en harde waterstralen. De volledige unit, inclusief de aansturing, is spatwaterdicht (IPX3).

12 aansluitingen

De Portable Power Station Cube van Segway beschikt over 12 aansluitingen. Deze kunnen allemaal tegelijk gebruikt worden, waardoor deze batterij een echte krachtpatser is. Zo zijn er 3 gewone stopcontacten, 2 DC5525-aansluitingen, een 13,6 V outlet, 4 USB Type-A-punten en 2 USB-C-aansluitingen. De in- en output van deze draagbare batterij is af te lezen op een handig schermpje, dat bovendien goed leesbaar is in de felle zon. Ook het huidige batterijpercentage is hier af te lezen. Voor meer details is er ook nog eens een handige app, waar je ook nog eens de temperatuur van het laadstation in zijn geheel als van alle batterijen afzonderlijk kunt bekijken. Ook kun je bepaalde functies zoals AC- en DC-laden activeren of de Cube vanzelf laten uitgaan wanneer de batterij is opgeladen.

De prijs

De Segway Power Station Cube 1000 is verkrijgbaar vanaf 899 euro in Segway’s eigen webshop. Voor de krachtigere Cube 2000 betaal je vandaag 1499 euro. Wil je er ook nog een extra modulaire 1 kWh batterij, dan betaal je daar 699 euro extra voor. Tenslotte zijn er natuurlijk ook nog de zonnepanelen. Deze kosten 349 euro voor de 100 W versie of 599 euro voor de krachtigere 200 W-variant.

De Power Station Cube is een handig toestel met veel functies. Echter spreek het een zeer specifiek doelpubliek aan. Gezien wildkamperen verboden is in vele Europese landen, kom je altijd wel terecht op een camping met stroomvoorziening. Ook zijn stroomonderbrekingen van lange duur niet veel voorkomend in Europa. Zo wordt het doel van deze batterij meteen gelimiteerd.

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!