24H Le Mans 2024: Porsche tegen Ferrari tijdens eerste 4 uur

DoorMatthias Hautekiet

15 juni 2024
De #83 AF Corse Ferrari (Kubica, Shwartzman, Ye) ligt aan de leiding van de 24H van Le Mans na 4 uur rijden.

Klokslag 16 uur is deze 92ste editie van de 24 Hours of Le Mans gestart. Het veld werd hierbij aangevoerd door landgenoot Laurens Vanthoor in de #6 Porsche Penske. Meteen bij de start is het al duidelijk dat deze editie van de iconische endurance race een gevecht tussen Porsche en Ferrari zal worden.

Nog voor wedstrijd goed en wel was gestart, vielen al de eerste slachtoffers van het Circuit de la Sarthe. Het eerste incident wordt hier veroorzaakt door Nyck de Vries in de #7 Toyota. De Nederlander rijdt tijdens de warm-up in op de achterkant van de #78 Lexus ter hoogte van de Porsche Curves. De Vries lijkt gewoon niet te kunnen remmen en moet nadien met een beschadigde voorkant richting de pitstraat sturen. Ook de #47 Gibson maakt contact met de #3 Cadillac bij het inremmen van Daytona. Het lijkt er echter op dat beide rijders zonder veel schade verderkunnen.

De start van de 24H Le Mans

Bij de start van de race voerden de nummer #50 en #51 Ferrari’s al meteen de druk op Laurens Vanthoor in de #6 Porsche op. Al in de openingsronde is het Nicklas Nielsen die in de #50 Ferrari voorbij Vanthoor gaat. Vier ronden later volgt ook Antonio Giovinazzi in de #51 zusterwagen. Een korte regenbui anderhalf uur in de wedstrijd zorgt er echter voor dat het veld opnieuw grondig doorheen wordt geschud. Het overgrote deel van het veld kiest ervoor om regenbanden te leggen. De #50 en #83 Ferrari’s en de #5 Porsche kiezen er echter voor om bui hun huidige band te blijven. Hierdoor zakken ze wat naar achter, maar doordat de regen slechts van korte duur is, winnen ze net tijd wanneer de andere wagens opnieuw overschakelen op de medium-band.

Vlak voor het einde van het derde uur gaat de #20 BMW M WRT van de baan in de Ford-chicane. Robin Frijns begint te schuiven bij het ingaan van de bocht, waarna hij rond gaat en zijn Art Car tegen de bandenmuur parkeert. De Maastrichtenaar weet zijn weg te verzetten, maar moet op drie banden opnieuw het circuit rond door een gebroken ophanging linksvoor.

Na vier uur strijden, leidt de #83 Ferrari het veld met Robert Shwartzman achter het stuur. Gevolgd door de #5 Porsche en de #8 Toyota en de #7 zusterwagen op plaats twee, drie en vier. De #12 JOTA Porsche staat voorlopig vijfde. Alvast nog even meegeven dat het een mirakel is dat de wagen op dit moment nog deelneemt. Tijdens de tweede vrije training raakte hij namelijk van de baan, waarna het team in minder dan 24u de volledige wagen heeft herbouwd. Een werk dat normaal meer dan drie weken in beslag neemt. De #6 Porsche, van onder meer Laurens Vanthoor, ligt op dit moment tiende. Broer Dries staat negentiende in de #15 BMW, gevolgd door de #94 Peugeot van Stoffel Vandoorne.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!