2024 Berlin E-Prix: Mortara bezorgt Mahindra eerste pole van het seizoen

DoorMatthias Hautekiet

11 mei 2024
Edoardo Mortara (Mahindra) met de Julius Bär polepositie-trofee voor de 2024 Berlin E-Prix.

Edoardo Mortara heeft zijn eerste punten van het seizoen beet. De Zwitsers rijdt een uitstekende kwalificatie en start de eerste race van het weekend vanaf polepositie. Dit is al zijn derde pole in Berlijn, maar zijn eerste voor Mahindra. Stoffel Vandoorne (DS) doet het eveneens uitstekende en start straks vanaf plaats twee.

Tijdens de groepskwalificatie zetten Edoardo Mortara, Joel Eriksson (Envision), Jehan Daruvala (Maserati) en António Félix da Costa (Porsche) als eerst een waardige tijd neer. Ook in de tweede helft van Groep A is het Mortara die het veld aanvoert. Pascal Wehrlein (Porsche) is de tweede rijder die zich kwalificeert voor de duels, gevolgd door Jean-Éric Vergne (DS) en Jehan Daruvala. Regerend kampioen Jake Dennis (Andretti) zet de laatste tijd neer en start zo achteraan de grid.

In groep B zijn het Lucas di Grassi (Abt Cupra), Nick Cassidy (Jaguar), Maximilian Günther (Maserati) en Sérgio Sette Câmara (ERT) die zich voorlopig kwalificeren. In de slotseconden stijgt Stoffel Vandoorne nog naar de top, maar di Grassi en Günther doen het nog net iets beter. Câmara is de vierde en laatste rijder die zich kwalificeert voor de duels. Ook hier is het een Andretti-rijder, Norman Nato, die achteraan het veld rijdt. Andretti lijkt dit weekend geen pace te hebben en vult zo de achterste startrij.

Duels

Tijdens de kwartfinales van de duels nemen Jean-Éric Vergne en Pascal Wehrlein het als eerste tegen elkaar op. Wehrlein zet een stevige tijd neer van 1:02.294, maar Vergne weet het allemaal net iets mooier af te werken en gaat zo als eerste door naar de halve finale. Daarna zijn Jehan Daruvala en Edoardo Mortara aan de beurt. De Maserati-rijder is geen partij voor Mortara die met 1:02.078 meteen de snelste tijd van het weekend neerzet. In het volgende duel tussen Vandoorne en Günther, doet onze landgenoot het nog beter. Met een top-tijd van 1:01.910 is hij meteen de snelheidskampioen in Berlijn. Het laatste duel van de kwartfinale gaat tussen Câmara en di Grassi. Beide rijders leggen een uitstekende ronde af, maar Câmara doet het in elke sector net iets efficiënter.

De eerste halve finale van deze 2024 Berlin E-Prix gaat tussen JEV en Mortara. Het gaat nek aan nek tussen beide rijders en ondanks dat Vergne last heeft van overstuur, weet hij toch nog een stevige 1:01.959 neer te zetten. Maar, Mortara doet het met 1:01.850 nog beter en is zo zeker van een eerste startrij. Daarna nemen ook Sérgio Sette Câmara en Stoffel Vandoorne het nog tegen elkaar op. Vandoorne legt hier een meesterlijke ronde af en verbetert met 1:01.844 zelfs nog de snelle tijd van Mortara.

In het finale duel tussen Edoardo Mortara en Stoffel Vandoorne is er dus eentje tussen snel en sneller. Beide rijders zijn aan elkaar gewaagd, maar de Mahindra-rijder weet de ronde foutloos af te leggen. Hierbij verbreekt Mortara met een tijd van 1:01.741 meteen ook de rondetijd van Vandoorne. De Rumbekenaar maakte een fout in bocht zeven en zet hierdoor dus een tragere tijd neer. Vandoorne is alvast positief voor de race straks: “We hebben al zo vaak de duels gehaald, maar nog nooit de polepositie. Ook deze keer waren we zo dicht bij die drie belangrijke punten. Ik voel me alvast zelfzeker voor de race straks.”

Startvolgorde

Voor Jehan Daruvala lijkt de E-Prix nu al verloren. De Maserati-rijder ontvangt twee maal een gridstraf van 20 plaatsen. Beide straffen werden uitgedeeld nadat het team zijn versnellingsbak tot twee maal toe moest wisselen.

 1. Edoardo Mortara (Mahindra)
 2. Stoffel Vandoorne (DS)
 3. Jean-Éric Vergne (DS)
 4. Sérgio Sette Câmara (ERT)
 5. Maximilian Günther (Maserati)
 6. Pascal Wehrlein (Porsche)
 7. Lucas di Grassi (Abt Cupra)
 8. António Félix da Costa (Porsche)
 9. Nick Cassidy (Jaguar)
 10. Mitch Evans (Jaguar)
 11. Kelvin Van Der Linde (Abt Cupra)
 12. Dan Ticktum (ERT)
 13. Taylor Barnard (McLaren)
 14. Jordan King (Mahindra)
 15. Oliver Rowland (Nissan)
 16. Sacha Fenestraz (Nissan)
 17. Jake Hughes (McLaren)
 18. Joel Eriksson (Envision)
 19. Paul Aron (Envision)
 20. Jake Dennis (Andretti)
 21. Norman Nato (Andretti)
 22. Jehan Daruvala (Maserati)

De eerste Berlin E-Prix van het weekend start straks om 15u03.

Terwijl u wacht op deze spannende race, kunt u nog steeds kans maken op een leuke prijs. Wat je daarvoor moet doen, ontdek je hier.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!