Jaguar nog in de Formula E tot 2030

DoorMatthias Hautekiet

26 april 2024
James Barclay, Jeff Dodds en Mohammed Ben Sulayem bevestigen de deelname van Jaguar TCS Racing n het GEN4-tijdperk van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap.

Jaguar TCS Racing en het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap kondigen vandaag aan dat Jaguar nog tot in 2030 zal strijden. Hiermee is het merk na Nissan meteen ook de tweede constructeur bekend die zijn inzet voor het GEN4 programma bevestigt.

Amper één dag nadat het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap hun GEN3 EVO wagen voorstelde, roept het kampioenschap de verzamelde pers opnieuw bijeen. Deze keer is ook het Jaguar TCS Racing team aanwezig voor een grote aankondiging. Nadat eerder al Nissan werd bevestigd als eerste team dat zou deelnemen aan het GEN4-tijderperk van de elektrische raceklasse, is het nu de beurt aan Jaguar. Volgens het team is dit een vanzelfsprekende keuze. Jaguar wil namelijk in 2025 enkel nog elektrische wagens produceren. De snelle technologische ontwikkeling van deze elektrische raceklasse is dan ook van groot belang.

Het verschillen tussen de GEN1 en GEN2 wagens met de huidige GEN3 wagen is al ongelooflijk. En de GEN4 wagen belooft daar nog een schepje bovenop te doen. Hoewel de wagen technische nog niet klaar is, weten we al dat ze een vermogen zullen hebben van 600 kW (815 pk). Het regeneratief vermogen bedraagt 700 kW, waar dat vandaag nog 350 kW en 600 kW is. Deze technologie stroomt uiteindelijk door naar de elektrische straatwagens van morgen. Zo worden vandaag al speciale halfgeleiders en gerecyclede transmissievloeistof gebruikt door de Jaguar I-TYPE 6 Formula E wagen. Deze zullen heel binnenkort ook geïntroduceerd worden op Jaguar’s nieuwste modellen.

Een verlenging van hun deelname aan het kampioenschap bevestigt het commitment van Jaguar om na 100 race starts, 13 overwinningen, 37 podium finishes en 8 pole posities te blijven strijden voor een betere toekomst!

James Barclay, Managing Director JLR Motorsport en teambaas Jaguar TCS Racing

“Dit is geweldig nieuws voor Jaguar TCS Racing en voor Jaguar. Als team hebben we onlangs onze 100e race in de Formule E gevierd en nu Jaguar vanaf 2025 wordt omgedoopt tot een puur elektrisch merk, kan de timing niet beter zijn. Onze toewijding aan het volgende GEN4-tijdperk van de Formule E is een duidelijk bewijs van het vertrouwen van het bestuur van JLR in de waarde van competitie op het hoogste niveau, ons ethos van ‘race to innovate’ en, heel belangrijk, hoe dit perfect aansluit bij onze bredere Reimagine bedrijfsstrategie.

Ik ben ontzettend trots op wat het team tot nu toe heeft bereikt in wat het summum van elektrisch racen is, en we zijn allemaal erg enthousiast over de toekomst. De FIA Formule E begon tien jaar geleden als een start-up en is uitgegroeid tot een echt wereldkampioenschap dat niet alleen ongelooflijk spannende en professionele sport van het hoogste kaliber voortbrengt, maar ook baanbrekend werk verricht op het gebied van elektrische voertuigtechnologieën. Jaguar TCS Racing zal de snelle ontwikkeling van EV-technologie op het circuit blijven stimuleren ten behoeve van onze toekomstige klanten op de weg.”

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!