Politiezone Gent test nieuwe concept car op Volkswagen ID.4

DoorJens Mommens

18 april 2024

De politie van Gent heeft een belangrijke stap gezet in de richting van duurzame mobiliteit door twee nieuwe Volkswagens ID.4 Pro Performance toe te voegen aan hun vloot. Deze elektrische voertuigen zullen worden ingezet voor de snelle interventie en afhandeling van 112-noodoproepen, een primeur voor de politiezone.

Tot op heden werden elektrische auto’s binnen de politie enkel gebruikt voor ondersteunende taken, zoals wijkwerk en reguliere dienstverplaatsingen. De nieuwe Volkswagens ID.4, echter, markeren een omslagpunt waarbij de politie deze emissievrije voertuigen ook zal inzetten voor frontlinie taken die normaal gesproken 24 uur per dag doorgaan.

De keuze voor de ID.4 Pro Performance modellen (150 kW, 77 kWh) werd gedreven door hun ruime actieradius, snelle laadvermogen, en praktische kenmerken zoals ruime binnenruimte en een grote kofferbak. Met deze voertuigen introduceert Politiezone Gent een nieuw concept voor elektrische interventievoertuigen, die vanaf mei uitgebreid getest zullen worden.

Eén van de voertuigen is volledig operationeel uitgerust, terwijl het andere anoniem blijft. Bert De Smedt, Public Affairs Manager bij Rauwers nv, benadrukt de zorgvuldige balans tussen gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en aerodynamica die is nagestreefd bij de ontwikkeling van het signalisatiepakket voor deze voertuigen. Brent Hoste, Afdelingshoofd Voertuigen bij Politiezone Gent, voegt toe dat de interne plaatsing van de signalisatie de aerodynamica van het voertuig ten goede komt en bijdraagt aan een efficiënt energiegebruik.

De inzet van deze voertuigen past binnen de duurzaamheidsvisie van de stad Gent en de noodzaak om te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. Bart Schoenmaekers, Diensthoofd Financiën en Middelen bij de Gentse Politie, ziet elektrificatie als een essentieel onderdeel van duurzame mobiliteit en benadrukt de noodzaak om de functies van politievoertuigen te heroverwegen.

Ann Ceuppens, Public Affairs & Mobility Manager bij D’Ieteren, kijkt uit naar de samenwerking met Politiezone Gent en de rol die de ID.4 concept cars zullen spelen in het vergroenen van het wagenpark. De voertuigen zijn uitgerust met een innovatief signalisatiesysteem en de nieuwste LED-technologie, geïnstalleerd door Autographe.

Met deze stap bevestigt Politiezone Gent haar toewijding aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatie, en speelt ze in op maatschappelijke en technologische veranderingen. De nieuwe elektrische interventievoertuigen beloven een toekomst van groenere en duurzamere politieoperaties in Gent.

DoorJens Mommens

Jens Mommens is een autosportfotograaf met een voorliefde voor Formule E. Hij test regelmatig nieuwe wagens en deelt zijn ervaringen met zijn lezers. Hij is ook een liefhebber van technologie, gaming en smartphones. Hij volgt de laatste trends en innovaties op de voet.

error: Piraterij is een misdrijf!