2024 Sao Paulo E-Prix: Sam Bird wint na gevecht tot aan de meet

DoorMatthias Hautekiet

16 maart 2024
Sam Bird wint de 2024 Sao Paulo E-Prix © X / NEOM McLaren

Sam Bird (McLaren) heeft de 2024 Sao Paulo E-Prix gewonnen. Na 36 races zonder overwinning mag de Brit dus opnieuw de hoogste plaats op het podium betreden. Bird kwam halverwege de race al aan de leiding te liggen, maar werd in de slotfase nog voorbij gestoken door Mitch Evans (Jaguar), waarna een stevig gevecht tussen beide rijders uitbreekt. Uiteindelijk is het Bird die aan het langste eind trekt. Het is al van in 2021 geleden dat de Brit nog een race won.

Foto © X / NEOM McLaren

Zowel polezitter Wehrlein (Porsche) als Vandoorne (DS), die als tweede start, hadden een goede start. Mitch Evans heeft dan weer een betere start van Vergne (DS) en stijgt zo meteen door naar de derde plaats. JEV wordt trouwens meteen opgejaagd door de McLaren van Sam Bird, waardoor hij stevig moet gaan verdedigen. In de derde raceronde zijn het Wehrlein en Vandoorne die als eerste hun attack mode wapenen. Beide heren verliezen meteen enkele plaatsen. In de rondes die hierop volgen, proberen heel wat rijders elkaar in te halen de eerste bocht. Al snel liggen er heel wat brokstukken in de bocht. Om de banden wat te sparen, beslist de wedstrijdleiding na zeven ronden om de safety car de baan op te sturen. Zo kunnen de marshals het track snel schoonvegen. Bij de herstart nemen zowel Vergne als de beide Porsches hun attack mode. Wanneer de rijders terug de racelijn nemen, ontstaat een “massagevecht” voor het podium, waarbij ook Bird, Vandoorne en de twee Jaguars betrokken zijn. Enkele ronden later mengt ook de Andretti van Jake Dennis zich in het gevecht.

Een tweede safety car

Halverwege de race neemt de safety car nog een tweede keer de leiding over. Deze keer is Nick Cassidy de schuldige. Het lijkt erop dat zijn voorvleugel is afgebroken, waardoor hij stuurloos de muur inschuift. Het euvel is vooral zuur voor rijders als Dennis, Vergne, en Vandoorne die net hun twee attack mode hadden geactiveerd en het belangrijke voordeel nu zien wegglippen.

Wanneer de race terug start, lijkt de actie wat te gaan liggen zijn. Er wordt maar weinig ingehaald. De enige uitzondering hierop is Maximilian Günther. De Duitser moest helemaal achteraan de grid starten en kreeg op de koop toe nog een 10 seconden ‘stop & go penalty’, maar weet toch traag maar zeker omhoog te klimmen in het veld. Günther eindigt uiteindelijk als negende.

In de slotfase van de race gaat Evans nog voorbij Bird, die op dat moment al vijftien rondes aan de leiding lag. Met nog vijf ronden te gaan schiet ook de rest van het veld wakker. Zo gaat Jake Dennis nog voorbij Wehrlein en komt zo op het podium terecht. Ook Vandoorne blijft voldoende druk zetten op Günther en stijgt zo door naar plaats acht.

In de laatste ronde lijkt het gevecht pas echt los te barsten. Sam Bird en Mitch Evans zijn stevig in gevecht voor de felbegeerde overwinning. Het leek echter een uitgemaakte zaak voor Evans, tot Bird er in de voorlaatste bocht toch nog voorbij ging. Hier is maar één woord voor: spectaculair! Evans finisht dus als tweede, gevolgd door Oliver Rowland op plaats drie. Die laatste, ging samen met Pascal Wehrlein, nog voorbij Jake Dennis die nu als vijfde over de eindmeet komt. Stoffel wordt uiteindelijk achtste.

Het kampioenschap

In het kampioenschap blijft Nick Cassidy met 57 punten aan de leiding ondanks zijn DNF. Pascal Wehrlein staat nog altijd tweede met 53 punten, gevolgd door Mitch Evans op plaats drie (39 punten). Vergne, die eveneens 39 punten achter zijn naam heeft staan, zakt zo naar plaats vier. Jake Dennis (38 punten), Sam Bird (37 punten) en Oliver Rowland (33 punten) staan nu vijfde, zesde en zevende. De Top tien wordt afgerond door Günther (22 punten), Buemi (Envision – 20 punten) en Frijns (Envision – 19 punten). Stoffel Vandoorne staat twaalfde met achttien punten.

Bij de teams loopt Jaguar TCS Racing (96 punten) opnieuw verder uit op de achterhoede. Het TAG Heuer Porsche team weet vandaag 23 punten te scoren en stijgt hierdoor naar de tweede plaats (61 punten). DS Penske staat met 57 punten nog nipt op het podium. Ze worden echter op de hielen gezeten door McLaren (55 punten).

De volgende race in het Formula E Wereldkampioenschap wordt op 30 maart verreden in Tokyo. De volledige kalender vindt u hier terug.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!