UZE Energy lanceert in Antwerpen eerste mobiele laadpaal van België

DoorMatthias Hautekiet

12 maart 2024
UZE Energy lanceert in Antwerpen eerste mobiele laadpaal voor particulieren van België.

In een nieuwe stap naar duurzame mobiliteit introduceert Antwerpen vanaf 1 april een nieuw reglement die het landschap van elektrische voertuigen (EV’s) in de stad zal veranderen. De stad staat op het punt mobiele laadinstallaties op het openbaar domein toe te staan. Dit initiatief, aangedreven door de Antwerpse start-up UZE, belooft niet alleen de toegankelijkheid van oplaadmogelijkheden te vergroten, maar ook een nieuw tijdperk van gemak in te luiden voor EV-eigenaren.

Innovatie Gestuwd door Lokale Start-up UZE

Tot nu toe waren de mobiele snelladers van UZE uitsluitend beschikbaar voor elektrische deelwagens. Echter, dankzij het nieuwe stadsreglement kunnen binnenkort ook particulieren profiteren van deze vooruitstrevende service. UZE’s benadering is uniek: “De mobiele laders voor particulieren zijn een unicum in België, misschien zelfs in de hele wereld”, benadrukt Jochen De Smet, voorzitter van EV Belgium, de Belgische federatie voor elektrische mobiliteit.

De goedkeuring van het nieuwe reglement, dat nog moet worden bevestigd door de Antwerpse gemeenteraad, onderstreept het commitment van de stad om een wildgroei aan traditionele laadpalen te vermijden en tegelijkertijd innovatieve oplossingen te omarmen. Koen Kennis, schepen van Mobiliteit, verwoordt het treffend: “We zien liever geen wildgroei aan laadpalen in onze stad. Daarom omarmen we deze nieuwe manier van laden.”

Een toekomstvisie op laden

UZE staat aan de vooravond van de uitrol van hun service aan een breder publiek. Met een app in ontwikkeling en een geplande testfase met een honderdtal particulieren, mikken ze op een volledige lancering in het najaar. Dieter Schotte van UZE verduidelijkt: “Vanaf dan kan iedereen met een elektrische wagen een lader aanvragen via onze app.”

Deze service is niet alleen innovatief in zijn mobiele natuur, maar biedt ook een antwoord op een kritiek punt van EV-eigenaarschap: de beschikbaarheid van laadstations. UZE elimineert zo in Antwerpen de noodzaak voor EV-eigenaren om een laadpaal te zoeken door direct naar het voertuig te komen, een gemak dat de stedelijke ervaring van elektrisch rijden radicaal kan veranderen.

Kosten en toegankelijkheid

Hoewel de dienst iets duurder is dan de traditionele snellaadopties langs de snelweg, ongeveer 30 euro voor een 40 minuten durende laadsessie, benadrukt UZE het ongeëvenaarde gemak van hun aanbod. “Je moet je natuurlijk niet meer verplaatsen, omdat wij tot aan de auto komen met onze lader”, zegt Dieter Schotte. Deze aanpak kan de beslissing om over te stappen op een elektrisch voertuig voor veel inwoners van Antwerpen en daarbuiten vergemakkelijken.

Antwerpen zet zich met dit nieuwe initiatief niet alleen neer als een leider in de ondersteuning van elektrische mobiliteit, maar toont ook aan hoe steden innovatieve oplossingen kunnen integreren om de transitie naar duurzamere vervoersmiddelen te versnellen. Dit initiatief van UZE en de stad Antwerpen kan een voorbeeld zijn voor steden wereldwijd, terwijl het tegelijkertijd de dagelijkse ervaring van EV-eigenaren verbetert. Met een blik op de toekomst blijft Antwerpen een pionier in het omarmen van technologieën die het stadsleven transformeren, en dit nieuwe reglement is daar een glanzend voorbeeld van.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!