2024 Sao Paulo E-Prix: de voorbeschouwing

DoorMatthias Hautekiet

13 maart 2024
De 2023 Sao Paulo E Prix stond in het teken van caranval. © ABB FIA Formula E

Het is net geen zeven weken geleden dat we nog actie zagen in het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap, maar dit weekend kunnen fans opnieuw opgelucht ademhalen. Op zaterdag 16 maart wordt de Sao Paulo E-Prix, de vierde wedstrijd van het seizoen, verreden.

Foto © FIA Formula E

Het is al van 28 januari geleden dat de 11 teams en 22 rijders streden voor punten in het elektrische kampioenschap. Jaguar TCS Racing (78 punten) staat na afloop van deze 2024 Diriyah E-Prix aan de leiding van het klassement met een voorsprong van 31 punten op DS Penske (47 punten). Maar in deze raceklasse met de beste rijders van de wereld kan één race alles omgooien.

Voor de vierde race van dit tiende FE-seizoen trekken we dus naar de straten van Sao Paulo. Vorig jaar trok het kampioenschap voor de eerste keer naar Brazilië, maar het werd meteen een knaller. We kregen maar liefst 114 inhaalbewegingen en 11 wissels aan de top te zien, waarbij 4 rijders stevig in gevecht waren voor de eerste plek. Uiteindelijk was het Mitch Evans die de overwinning binnenhaalt voor Jaguar. Nick Cassidy (toen nog met Envision) werd tweede. Evans’ teamgenoot Sam Bird (nu McLaren) werd derde. Aan de finish bedroeg het verschil tussen de top drie amper 0,5 seconden. We kunnen dus met zekerheid zeggen dat de Jaguar-aandrijflijn bijzonder efficiënt toont in de Braziliaanse stad. Krijgen we dit jaar een herhaling van al die actie? Wie weet kan ook Stoffel Vandoorne (DS) deze keer scoren. Onze landgenoot stond vorig jaar immers op pole hier, maar eindigde uiteindelijk als zesde. Doet hij het dit jaar beter?

Het circuit

Het stratencircuit van Sao Paulo is een typisch voorbeeld van een “high speed”-circuit. Drie lange rechte stukken worden afgewisseld door enkele scherpe, maar vooral 11 verraderlijke bochten. Een ronde in de Sao Paulo E-Prix wordt verreden over een afstand van 2,933 kilometer. De uiteindelijke race op zaterdag 16 maart duur 31 ronden. De wedstrijd start met een korte sprint naar de eerste bochtencombinatie. Na drie 90 gradenbochten komt dan het eerste lange rechte stuk in zicht. Halverwege moeten de 22 wagens stevig regeneren, willen ze de haarspeldbocht zonder brokken afwerken. De laatste sector, tussen bocht 7 en 11 biedt de meeste inhaalmogelijkheden.

Het Sao Paulo stratencircuit © FIA Formula E

Het kampioenschap

Nick Cassidy (Jaguar) reed een fenomenaal raceweekend in Saudi-Arabië en staat nu aan de leiding met 56 punten. Pascal Wehrlein (Porsche) staat tweede met 38 punten. De derde plaats wordt ingenomen door DS Penske rijder Jean-Éric Vergne (33 punten). Stoffel Vandoorne staat met 14 punten op de elfde plaats.

Ook bij de teams is het Jaguar die de toon voort met 78 punten, gevolgd door DS Penske op plaats twee. Het TAG Heuer Porsche Formula E Team staat derde (38 punten). Op plaats vier en vijf vinden we Andretti en Envision terug. Beide teams hebben nu 37 punten. NEOM McLaren en Nissan staan zesde en zevende met respectievelijk 30 en 26 punten. Maserati (20 punten) en ERT (2 punten) volgen op plaats acht en negen. Mahindra en Abt Cupra sluiten het klassement af. Beide teams kennen een moeilijk seizoen en wisten nog geen punten te scoren.

Zo kun je alles volgen

  • Vrijdag 15 maart
    • 20u25 – 21u15: Eerste Vrije Training (YouTube & Eurosport.com)
  • Zaterdag 16 maart
    • 11u25 – 12u15: Tweede Vrije Training (YouTube & Eurosport.com)
    • 13u40 – 15u03: Kwalificaties (RTBF Auvio & Eurosport.com)
    • 18u03 – 19u00: 2024 Sao Paulo E-Prix (RTBF Auvio & Eurosport.com)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!