EV-registraties schieten omhoog in 2024: Vlaamse premie is succes

DoorMatthias Hautekiet

6 maart 2024
De Hyundai Ioniq 5 is een degelijke elektrische wagen.

De autosector doet het bijzonder goed in ons land. Nadat we in januari al een stijging zagen van 17,1% tegenover januari 2023, zet die trend zich door in februari. Wat nog het meest opvalt, is het aandeel van de elektrische wagens dat bijna verticaal is gegroeid.

In februari werden 43.723 nieuwe en 60.355 tweedehandswagens ingeschreven. Dat is een stijging van respectievelijk 9,6% en 13,5% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De sterke stijging van 7.160 tweedehandswagens meer dan in 2023 is vooral te wijten aan het grotere aanbod en de stabiele prijzen. Daarnaast blijkt ook dat elektrische wagens alsmaar populairder worden. Zo is het aantal inschrijvingen van elektrische tweedehandswagens door particulieren gestegen met maar liefst 142,4%. Voor nieuwe wagens is dat aandeel in Vlaanderen zelf met 151,8% gestegen. Interessant om weten is dat het Vlaamse marktaandeel nog eens met 7,6% is gestegen is gestegen ten opzicht van januari 2024. In absolute cijfers is het aantal elektrische wagens minder spectaculair, desondanks kunnen we spreken van een echte doorbraak.

Particulieren kiezen voor EV’s

Uit de cijfers van mobiliteitsorganisatie Traxio blijkt dat particulieren de weg naar een nieuwe wagen herontdekt hebben. Zo is het aantal inschrijving met 9,6% gestegen tegenover 2023. Van de in totaal 43.723 splinternieuwe wagens ‘year to date’ nemen particulieren 41,7% voor hun rekening. Tenslotte kunnen we concluderen dat de Vlaamse premie voor een elektrische wagen duidelijk een succes is. Het aantal nieuwe een tweedehands elektrische wagens bij particulieren is meer dan verdubbeld. Daarnaast zou het oorspronkelijke budget van 26 miljoen euro zo goed als opgesoupeerd zijn. Minister Peeters kan dus op zoek naar een zak geld om het aanhoudende succes van elektrische wagen te blijven financieren.

Aantal nieuwe en tweedehands EV’s bij particulieren © Traxio

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!