WEC Qatar: Porsche Penske op pole voor 1812km van Qatar

DoorMatthias Hautekiet

1 maart 2024
05 CAMPBELL Matt (aus), CHRISTENSEN Michael (dnk), MAKOWIECKI Frédéric (fra), Porsche Penske Motorsport, Porsche 963 #05, Hypercar, after their pole position during the Qatar Airways Qatar 1812 KM, 1st round of the 2024 FIA World Endurance Championship, from February 29 to March 02, 2024 on the Losail International Circuit in Lusail, Qatar - Photo Julien Delfosse / DPPI

De eerste kwalificatie van de FIA WEC-seizoen is achter de rug. Matt Campbell zet tijdens de kwalificaties in Qatar en de daarop volgende Hyperpole de snelste tijd neer in de #5 Porsche Penske en mag zo dus starten vanaf plaats één. Nyck de Vries vult de eerste startrij aan voor Toyota Gazoo Racing.

Foto © FIAWEC / DPPI

Voor de eerste keer gebruikt het FIA World Endurance Championship hun nieuwe kwalificatie format tijdens een race weekend. Tijdens de 24 Hours of Le Mans wordt er al langer gebruik gemaakt van een Hyperpole om de polepositie te bepalen, maar nu stroom dit dus ook door naar de volledige kalender van het kampioenschap. Eerst krijgen alle rijders twaalf minuten de tijd om een goede tijd neer te zetten, waarna de top tien nog een laatste poging krijgt om de polepositie te pakken te krijgen.

Twee maal is het de Matt Campbell die voor Porsche Penske Motorsport bovenaan de timings prijkt. Tijdens de Hyperpole zet de Australiër met 1:39.347 de toon in de #5 Porsche. Nyck de Vries volgt op 0,164 seconden achterstand in de #7 Toyota. Callum Ilott #12 JOTA Porsche start vanaf plaats drie, gevolgd door Antonio Fuoco (#50 Ferrari) op plaats vijf. Jean-Éric Vergne zet een zesde tijd (1:40.067) neer in de #93 Peugeot. Stoffel Vandoorne, die op de #94 Peugeot rijdt, start vanaf plaats tien.

Geheel onverwacht is de goede prestatie van Porsche natuurlijk niet. Tijdens de Proloog en de eerste twee vrije trainingen in Qatar is het steeds Porsche die er bovenuit schiet. Tijdens de derde vrije training eerder vandaag is het Sébastien Bourdais die in de #2 Cadillac die de snelste tijd neerzet (1:40.667). Daarna volgen de #5 Porsche, de #12 JOTA-Porsche en de #6 Porsche.

De 1812 km van Qatar start morgen om 9 uur.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!