WEC Proloog: Porsche superieur

DoorMatthias Hautekiet

27 februari 2024

Het Losail International Circuit in Qatar was het toneel van een indrukwekkende display van snelheid en techniek tijdens de FIA World Endurance Championship (WEC) Proloog. Met een select aantal deelnemers die het asfalt betraden, werd de fans getrakteerd op een voorproefje van wat het aankomende seizoen te bieden heeft. Ondanks het beperkte aantal wagens in de eerste sessie, wist de actie op de baan de aanwezige toeschouwers en teams te boeien.

Foto © X / Porsche Motorsport

De proloog opende met een niet-verplichte sessie waarin slechts een handvol teams hun wagens testten onder de Qatarese zon. Opvallend was de aanwezigheid van slechts drie hypercars, waarbij Team JOTA en Isotta Fraschini het voortouw namen en de snelheidstabellen domineerden. Team JOTA zette er de snelste tijd neer

Porsche domineert ook volgende sessies

De tweede sessie zag een toename in intensiteit en competitie, met alle teams die hun krachten meetten op het circuit. De #12 Porsche van Team JOTA bleef de toon zetten, met Callum Ilott die een scherpe tijd neerzette (1:40.541). De #50 Ferrari en #38 Porsche van Team JOTA vullen de top drie verder aan.

De derde sessie bracht nog meer opwinding toen de Penske Motorsport Porsche’s en de Peugeots 9X8 de leiding namen, met Frédéric Makowiecki die zich onderscheidde als de snelste coureur. Dit benadrukte de competitieve aard van de hypercar categorie en zette de toon voor de rest van het evenement. De #5 Porsche zette er dus de snelste tijd neer, gevolgd door de #94 Peugeot, de #6 Porsche en de #93 Peugeot.

In de finale, optionele, sessie, was het wederom Makowiecki die de overhand had, waarbij hij de beste tijd over twee dagen neerzette (1:40.404). Dit was een indrukwekkende prestatie en een statement van de dominantie van Porsche in de proloog. De sessie was niet alleen een showcase van snelheid, maar ook van strategie en technische vaardigheid, met teams die hun wagens tot het uiterste dreven.

De FIA WEC Prologue in Qatar heeft duidelijk gemaakt dat het komende seizoen gevuld zal zijn met felle competitie, technologische innovaties, en ongekende snelheden. Teams en coureurs hebben hun intenties duidelijk gemaakt en het podium is gezet voor een onvergetelijk seizoen in het World Endurance Championship.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!