2024 Diriyah E-Prix: Nick Cassidy wint tweede race, Vandoorne vijfde

DoorMatthias Hautekiet

27 januari 2024
Nick Cassidy, Jaguar TCS Racing, 1st postion, celebrates on the podium

Nick Cassidy (Jaguar) heeft de tweede 2024 Diriyah E-Prix van het weekend gewonnen. De Jaguar-rijder kwam al in de openingsfase van de race aan de rijding te liggen en behield zijn positie tot aan het einde. Zijn 50ste FE-race kent dus een positief einde. Robin Frijns (Envision) wordt tweede, met Oliver Rowland (Nissan) op plaats drie.

Foto © Formula E

Oliver Rowland startte deze derde e-prix van het seizoen vanaf pole, maar zag in de eerste Robin Frijns meteen de leiding overnemen. Iets later is het Stoffel Vandoorne (DS) die als eerste rijder zijn attack mode neemt. Hij zakt één plaats, maar een ronde later wisselen Hughes (McLaren) en Vandoorne alweer wanneer ook de McLaren-rijder zijn 350 kW wapent. Op dat moment nemen ook Frijns en Rowland hun eerste attack mode, waarmee Cassidy het veld leidt. De Kiwi weet een voorsprong van twee seconden op te bouwen op op Frijns en behoudt zo de eerste plaats bij het nemen van zijn tweede attack mode.

Halverwege de race heeft Vandoorne dan weer pech. Hij het nemen van zijn tweede attack mode mist de DS-rijder een van de lussen, waardoor hij zijn vierde plaats moet afstaan aan Jake Huges. Bij een tweede poging heeft de Belg meer geluk, maar het kwaad is dan al geschied.

Spannende tweede helft

Sam Bird (McLaren) moet zijn 2024 Diriyah E-Prix staken met een afgebroken ophanging nadat hij contact maakt met de muur. Met nog negen ronden te gaan verremd Jehan Daruvala (Maserati) zich in bocht zeventien. Hij rijdt de uitloopzone in, maar moet zijn wagen naast het track achterlaten. Het lijkt erop dat ook zijn ophanging is afgebroken. Ondertussen zit de top van het veld terug op elkaars achtervleugel.

Deze tweede race in Diriyah was al een stuk spannender dan die van gisteren. Vooral in de tweede helft van de wedstrijd namen rijders meer risico’s om punten te scoren. Voor tussen plaats zeven en veertien wisselden de rijders duchtig van plaats. 36 ronden later, één minder dan gisteren, claimt Nick Cassidy zijn zesde gouden beker in de Formula E. Robin Frijns en polezitter Oliver Rowland mogen mee op het podium. Jake Hughes wordt vierde, Stoffel Vandoorne vijfde. De top tien wordt afgerond door Fenestraz (Nissan), Wehrlein (Porsche), Vergne (DS), Günther (Maserati) en Dennis (Andretti).

Nick Cassidy – Jaguar TCS Racing

“Ik zag hoe snel ze aan het inlopen waren en ik dacht dat ze ons zouden pakken, maar wat een prestatie van het team. Sinds Portland heb ik zo’n goede reeks gehad. Ik ben zo gelukkig met de situatie waarin ik me bevind en met alle mensen die me steunen. Op dit moment heb ik veel geluk, ik verwacht een mindere dag, maar op dit moment ga ik ervan genieten.”

Het klassement na de 2024 Diriyah E-Prix

Na deze succesvolle double header in Saudi-Arabië springt Nick Cassidy naar de leiding in het klassement. De Jaguar-rijder heeft 56 punten achter zijn naam staan en is de enige die tijdens elke race dit seizoen al op het podium stond. Pascal Wehrlein zakt naar de tweede plaats met 38 punten. JEV blijft derde (33 punten). Zijn teamgenoot Vandoorne blijft elfde met 14 punten.

Ook vandaag is het klassement bij de teams weer grondig verandert, al blijft Jaguar met 78 punten wel nog leider. DS Penske staat nu tweede met 47 punten, gevolgd door Andretti op plaats drie (39 punten). Porsche, dat één puntje minder heeft, staat vierde, gevolgd door Envision (37 punten), McLaren (30 punten) en Nissan (26 punten). Maserati (20 punten) en ERT (2 punten) ronde de top negen af. Op plaats tien en elf staan nog Mahindra en ABT Cupra. Beide teams wisten nog geen punten te scoren.

Na het wegvallen van de Hyderabad E-Prix op 10 februari, valt er nu een pauze van zo’n zes weken. De eerstvolgende actie die we te zien krijgen in dit elektrische wereldkampioenschap is de Sao Paulo E-Prix op 16 maart. De volledig kalender vind je hier terug.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!