2024 Diriyah E-Prix: Jake Dennis wint incidentloze race

DoorMatthias Hautekiet

26 januari 2024
Jake Dennis (#1), wint met Andretti de 2024 Diriyah E-Prix op vrijdag 26 januari 2024.

Jake Dennis (Andretti) heeft de eerste race van het weekend gewonnen. De Brit kwam al vroeg in de wedstrijd aan de leiding te staan en wist zijn positie tot aan het einde te behouden. Jean-Éric Vergne (DS) wordt tweede tijdens de 2024 Diriyah E-Prix, Nick Cassidy (Jaguar) derde.

Foto © Hankook

Vergne, die startte vanaf pole, had een goede start en neemt als eerste zijn attack mode. Hierdoor schrijven Mitch Evans (Jaguar) en Jake Dennis meteen een plaats door. Nadien wisselt het trio ook in de volgende rondes van positie wanneer ze hun volgende attack modes nemen. Bij het aflopen van JEV’s tweede attack mode, heeft Evans nog twee minuten overschot op de teller. Met een voordeel van 50 kW remt hij laat in en komt hij zo terug op plaats twee terecht. Een ronde later schiet Evans even voorbij Dennis, maar die laatste weet te profiteren van een remfoutje van de Jaguar-rijder.

Meer actie tijdens tweede helft

Halverwege de race duwt Vergne zich voorbij Evans. De twee maken even contact, maar JEV wint toch het korte gevecht. In de laatste ronde probeert Evans opnieuw voorbij Vergne te rijden, maar de Nieuw-Zeelander heeft iets te veel snelheid bij de laatste bocht en schiet daardoor even rechtdoor. Jake Dennis mag zich dus winnaar van de 2024 Diriyah E-Prix noemen. Jean-Éric Vergne eindigt dertien seconden later op plaats twee. Nick Cassidy (Jaguar) wordt derde, met Sam Bird (McLaren) op plaats vier. Mitch Evans eindigt na zijn fout in de laatste bocht op plaats vijf.

Stoffel Vandoorne (DS) startte vanaf plaats elf, maar verliest in de eerste bocht al twee plaatsen. Later verliest hij nog enkele plaatsen bij het nemen van de attack mode. Onze landgenoot weet nog twee plaatsen te winnen wanneer da Cost (Porsche) en Mortara (Mahindra) hun laatste attack mode nemen. Verder rijdt hij een anonieme race en eindigt buiten de punten op plaats veertien. Vandoorne klinkt gefrustreerd over de eindmeet. Hij had naar eigen zeggen een “f****** saaie race. We konden gewoon niets meer doen”.

Het klassement

Met de eerste race van de 2024 Diriyah E-Prix verreden staat Pascal Wehrlein (Porsche) nog steeds aan de leiding van het rijdersklassement (32 punten). Nick Cassidy, die net zoals in Mexico de bronzen medaille in ontvangst neemt, volgt op één punt achterstand. Vergne staat derde met 29 punten. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne staat nu elfde in het klassement met 4 punten.

Het klassement bij de teams is dan weer grondig doorheen geschud. Jaguar leidt na een toch wel geslaagde e-prix met 51 punten. Andretti volgt op de tweede plaats met 37 punten. DS (33 punten), Porsche (32 punten) en Envision (19 minuten) sluiten de top vijf af.

Morgen gaan we opnieuw racen in Diriyah. Met dit overzicht moet je niets missen!

  • Zaterdag 27 januari
    • 10u55 – 11u30: Derde Vrije Training (YouTube & Eurosport.com)
    • 13u20 – 14u45: Kwalificaties (RTBF Auvio & Eurosport.com)
    • 18u04 – 19u00: 2024 Diriyah E-Prix 2 (RTBF Auvio & Eurosport.com)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!