Cowboy: Op weg naar een elektrische toekomst

DoorMatthias Hautekiet

5 december 2023
Charles Van Haverbeke, COO van Cowboy poseert met een matzwarte Cowboy Classic.

Vraag & Antwoord met Charles Van Haverbeke, COO van Cowboy

In een wereld waar e-mobiliteit razendsnel evolueert, heeft Cowboy zich gevestigd als een pionier in de elektrische fietsindustrie. Het idee ontstond uit de groeiende populariteit van e-mobiliteit, en dan vooralde opkomst van e-bikes. Adrien Roose, Karim Slaoui en Tanguy Goretti, de oprichters van Cowboy, wilden een verschil maken door een e-bike te creëren die niet alleen functioneel was, maar ook dat onweerstaanbare gevoel opriep: “Die wil ik hebben!” Hierbij lieten ze zich inspireren door de filosofie van technologische giganten zoals Apple, waarbij strak design en functionaliteit hand in hand gaan.

Inspiratie en visie: een e-bike met een ‘ WOW ‘ – gevoel

Charles Van Haverbeke, operationeel directeur van Cowboy, benadrukt de visie achter de oprichting van het merk: “We wilden een e-bike maken die niet alleen efficiënt was, maar ook dat ‘wow’-gevoel opriep. Net zoals je naar een Apple-product kijkt en denkt: ‘Dat wil ik hebben.’ Dat was onze drijfveer.”

Terwijl de e-bike-markt groeide, merkten de oprichters op dat gevestigde merken vaak de nadruk legden op functionaliteit boven esthetiek. Hier kwam Cowboy in beeld, met de missie om een e-bike te ontwerpen die niet alleen efficiënt was, maar ook een statement maakte. Ze zagen de opkomst van micromobiliteit, waarbij mensen vaker de fiets nemen voor korte afstanden, wat resulteert in aanzienlijke CO2-reductie ten opzichte van hetzelfde traject met een elektrische auto.

Uitdagingen van groei: balanceren tussen bereikbaarheid en kostenbeheersing

De groei van Cowboy bracht uitdagingen met zich mee, waaronder kritiek op de soms moeilijk bereikbare klantenservice. Charles erkende dit als een uitdaging en benadrukte de complexiteit van het vinden van de juiste balans tussen bereikbaarheid en kostenbeheersing: “Terwijl we groeien en werken aan rendabiliteit, moeten we de balans zoeken tussen voldoende bereikbaarheid en niet te ‘overspenden’. Toegegeven, dat is geen eenvoudige opdracht.” Niettemin staat klanttevredenheid hoog op hun prioriteitenlijst, en nu, met een bereikt rendabel stadium, kunnen ze zich opnieuw richten op het verbeteren van de ondersteuning. De uitbreiding van het retail netwerk draagt hier ongetwijfeld aan bij.

Uitbreiding van retail netwerk en samenwerking met FNAC

Nu winst en rendabiliteit in zicht zijn, kan het merk weer meer gaan focussen op support. Dit jaar zijn ze gestart met de uitbouw van een retail netwerk. Tegen eind 2024 willen ze in Europa minstens 500 onafhankelijke fietsendealers hebben. Cowboy heeft ook geïnvesteerd in de samenwerking met FNAC, een vertrouwde winkelketen in België en Frankrijk. FNAC is een van de grootste Apple-resellers in België, wat de keuze van Cowboy benadrukt om als ‘Apple van de e-bikes’ te worden beschouwd.

Innovatie in design en connectiviteit: Cowboy’s unieke identiteit

Wat betreft nieuwe modellen, onthult Van Haverbeke dat de focus ligt op continue innovatie. In plaats van louter te kijken naar oud/nieuw, overwegen ze zowel hardware- als software-innovaties. Het design blijft strak en minimalistisch. De app, die fungeert als de sleutel om de e-bike te ontgrendelen, evolueert constant met nieuwe functies zoals GPS, ondersteuning en crashdetectie. Het feit dat hun nieuwe brand store onder de kantoren bevindt draagt bij aan deze visie.

Toekomstplannen

Bij het kijken naar de toekomst ziet Cowboy zichzelf na vijf jaar verder uitbreiden, vooral buiten West-Europa. Na jaren van focus op naamsbekendheid en productontwikkeling, schuift de aandacht naar winst en rendabiliteit in 2024. Belangrijk voor Cowboy is om trouw te blijven aan zichzelf en niet te innoveren omwille van innovatie, maar om hoogwaardige producten op de markt te brengen.

Charles sloot af met de visie voor de toekomst: “Belangrijkste is dat we trouw blijven aan onszelf. Niet innoveren om te willen innoveren, maar om nog degelijkere producten op de markt te brengen.”

Cowboy blijft een merk dat niet alleen de evolutie van e-mobiliteit weerspiegelt, maar er ook actief aan bijdraagt. Hun visie op een elektrische toekomst wordt gestuurd door de wens om niet alleen te voldoen aan de behoeften van de consument, maar deze ook te overtreffen en een blijvende indruk achter te laten in de wereld van elektrische mobiliteit.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!