Nissan versnelt elektrificatie

DoorMatthias Hautekiet

24 november 2023

Nissan wil vanaf 2030 enkel nog volledig elektrische wagens aanbieden. Om die doelstelling te halen investeert het merk bijna drie miljard Britse Pond in zijn fabrieken in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast kondigt het merk ook drie nieuwe modellen aan.

“Drie is een magisch getal”, zo start Nissan de aankondiging van een versnelling in hun energietransitie. De Japanse autobouwer investeert de komende jaren £ 3 miljard in hun productiehub in Sunderland. Deze bestaat uit drie giga-factories, waar binnenkort drie nieuwe EV’s van de band zullen rollen. Dat is niet alleen goed nieuws voor de elektrificatie van het merk, maar ook voor de 7.000 werknemers van het merk. Nissan geeft daarnaast meer werkzekerheid aan de meer dan 30.000 mensen die vandaag werkzaam zijn in de toeleveringsketens.

Twee jaar geleden stelde het merk al hun “EV36Zero Microgrid” voor waarmee ze hun productiehub van 100% hernieuwbare energie kunnen voorzien. Die energie zal gebruikt worden voor de bouw van drie volledig elektrische wagen. De 100% elektrische Nissan Juke, Nissan Qashqai en de volgende generatie van de Nissan Leaf.

Spannende, elektrische auto’s vormen de kern van onze plannen om koolstofneutraliteit te bereiken. Met de elektrische versies van onze belangrijkste Europese modellen gaan we een nieuw tijdperk in voor Nissan, voor de industrie en voor onze klanten. Dit is spannend. Het EV36Zero-project plaatst onze faciliteit in Sunderland, de grootste autofabriek ooit in Groot-Brittannië, in het hart van onze toekomstvisie. Het betekent dat ons Britse team de auto’s van de toekomst gaat ontwerpen, ontwikkelen en produceren, waardoor we koers zetten richting een 100% elektrische toekomst voor Nissan in Europa

Makoto Uchida – CEO van Nissan

Drie nieuwe modellen

Nissan houdt het niet alleen bij een elektrische variant van hun huidige modellen, maar stelde tijdens de Japan Mobility Show drie nieuwe concept-EV’s aan. Zo komt er de Nissan Hyper Urban Concept: een volledig elektrische crossover met een strak design. De Nissan Hyper Punk Concept-car is dan weer een elektrische crossover die vooral ‘digitaal’ en ‘kunstzinnig’ moet zijn. De laatste voorgestelde concept-car is de Niccan Chill-Out Concept: een futuristisch ogende EV die op het eerste zicht wat weg heeft van de Opel Experimental concept car. De eigenlijke versie van deze wagens zal ook in de hub in Sunderland geproduceerd worden.

EV36ZERO

Het EV36Zero-project, een samenwerking tussen de gemeente Sunderland, Nissan en diens toeleveranciers, moet een groene CO2-vrije productie garanderen. In de microgrid zullen wind- en zonne-energie instaand voor 100% duurzame elektriciteit. Zo bouwt Nissan een gloednieuw zonnepark van 20 MW, genoeg om 20.000 huishoudens van groene stroom te voorzien. Of, zoals bij Nissan, een giga-factory laten draaien.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!