Getest: PlayStation Portal

DoorRedactie

26 november 2023
Play Station Portal

De PlayStation Portal, een recente toevoeging aan het uitgebreide assortiment van Sony, onderscheidt zich als een handheld gaming device waarmee je games vanaf je PS5 kunt streamen. In deze review onderzoeken we of de prijs van € 219,99 voor deze nieuwkomer gerechtvaardigd is.

Op het eerste zicht lijkt de PlayStation Portal op een gehalveerde DualSense-controller met daartussen een geïntegreerd scherm. Dit gaming device ligt uitzonderlijk comfortabel in de hand en deelt dezelfde kenmerken als de DualSense-controller. Met een 8-inch Full HD (1080p) LCD-scherm, al hadden we een voorkeur voor OLED, biedt het scherm toch een indrukwekkende kwaliteit met mooie kleurweergave. Hoewel 4K wellicht nog beter zou zijn geweest, zou dit ten koste gaan van de latency, en op een klein scherm zie je toch nauwelijks het verschil. Het streamen van de games gaat via een WiFi-verbinding, waardoor een grotere resolutie ook synoniem zou kunnen staan voor lag.

WiFi maakt of kraakt ervaring

Belangrijk om te benadrukken is dat de Portal niet moet worden vergeleken met de Portable (PSP). De PS Portable was een standalone handheld toestel, en dat is helemaal anders met de Portal. Het toestel wordt als het ware een verlengde van je PlayStation 5, waarmee je streamt naar deze nieuwe handheld. Sony beveelt een minimale bandbreedte van 5 Mbps aan, bij voorkeur zelfs 15 Mbps. Voor offline games is dit meer dan voldoende, maar bij shooters of games met veel beweging en een drukke scene merk je wel wat input lag. Ideaal voor titels zoals Spider Man 2, maar minder geschikt voor snelle shooters zoals Call of Duty. Een investering in een hoogwaardig thuisnetwerk is dus aan te raden om latency tot een minimum te beperken. Wel is het jammer dat de PS Portal enkel WiFi 5 ondersteunt en niet het stabielere WiFi 6(e).

Het gemis van bluetooth

Nog een minpunt: het ontbreken van bluetooth. Een gewone draadloze headset is dus niet te koppelen. Je zal maar willen gamen, terwijl je partner rustig tv zit te kijken. Wel is het mogelijk een headset met PlayStation Link-technologie aanschaffen, al spreken we dan opnieuw over een duurdere aankoop met een beperkt aanbod. Je moet het dus doen met de 3.5 mm jack aan de achterkant. Voorlopig werkt het streamen van games in de cloud via PS Plus Premium nog niet, maar hier is Sony licht optimistisch over naar de toekomst toe. 

De batterij van de Portal gaat ongeveer 5 tot 6 uur mee bij maximale helderheid. Uitschakelen van functies zoals haptische feedback verlengt de levensduur van de batterij. Opladen duurt slechts een uur, en dankzij de USB-C-aansluiting is opladen met een powerbank een optie.

Conclusie: de PlayStation Portal is een ideale keuze voor gamers die regelmatig hun tv moeten delen en een alternatief zoeken voor het aanschaffen van een tweede scherm. Het systeem werkt prettig op een goed thuisnetwerk.

Sony PlayStation Portal Remote Player

EVolution.be

Play Station Portal
De Sony® PlayStation Portal is een handheld verlengde van je PS5.
Functies
Batterij
Gebruiksvriendelijkheid
Prijs-kwaliteitverhouding

Totaal

De PlayStation Portal krijgt van ons het volgende cijfer:

3.9

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!