Opel Experimental geeft duidelijke toekomstvisie van Opel

DoorMatthias Hautekiet

9 augustus 2023

De nieuwe Opel Experimental laat zien wat Opel in petto heeft in de toekomst, ook op het gebied van duurzame individuele mobiliteit. Het studiemodel kenmerkt zich door een ultramodern koetswerkdesign en toont het volgende hoofdstuk van de designfilosofie van Opel. Hoogtepunten zijn onder meer de geavanceerde aerodynamische functies, de 4D Opel Vizor, een sfeervol verlicht en vooral ruimtelijk interieur met lichtgewicht stoelen en een head-up display van de nieuwste generatie. De batterij-elektrische crossover beleeft zijn wereldpremière tijdens de IAA Mobility in München (5 tot 10 september 2023).

Nieuw tijdperk

De Opel Experimental is een vooruitblik op toekomstige modellen en technologieën, op het toekomstige design, zelfs op een nieuw tijdperk en de toekomst van het merk. Deze indrukwekkende conceptauto vormt een leidraad en toont de pioniersgeest van Opel”, aldus Florian Huettl, CEO van Opel.

“Onze nieuwe Opel Experimental is een meer extreme interpretatie van onze Bold and Pure designfilosofie. Het geeft vorm aan onze toekomstvisie. Veel van de elementen van het ontwerp en de mentaliteit erachter worden zichtbaar in toekomstige productieauto’s. Het exterieurdesign levert geoptimaliseerde aerodynamische prestaties in combinatie met een verbluffend silhouet, terwijl het interieur een meeslepende en emotionele gebruikerservaring biedt”, zegt Mark Adams, Vice President Design.

Afwezigheid van chroom

Een van de meest in het oog springende details aan het strakke silhouet van de Opel Experimental is de afwezigheid van chroom. In plaats daarvan voegt de toepassing van exterieurverlichting en gedurfde contrasterende graphics persoonlijkheid en verfijning toe aan de toch al indrukwekkende proporties. Het opzichtig taps toelopende profiel heeft een gedurfd en puur ontwerp met een strak oppervlak zodat het model extra opvalt. Traditionele buitenspiegels zijn vervangen door volledig geïntegreerde 180-gradencamera’s op de C-stijlen, terwijl scherpe, gespierde wielkastelementen de zelfverzekerde houding benadrukken. In grote lijnen is de efficiënte batterij-elektrische crossover gebaseerd op een geavanceerd Stellantis BEV-platform. De auto heeft ook elektrische vierwielaandrijving.

4D Opel Vizor

Vooraan prijkt de nieuwe verlichte Opel Blitz trots in het midden van het kenmerkende Opel Compass, het leidende element van de designfilosofie van Opel. Andere kenmerken zijn langwerpige lichtunits met vleugelsignatuur op de horizontale as en een verlichte middenvouw voor nog meer uitstraling. Aan de achterkant vindt een herhaling plaats waar het remlicht is uitgevoerd in kompassignatuur, gecreëerd door innovatieve randverlichtingstechnologie en verfijnde glastransparantie. In combinatie met gedurfde Opel-letters – in plaats van het Blitz-logo op de achterkant – vormt dit het centrale element. Rond het voorste kompas zit de volgende generatie 4D Opel Vizor. De extra dimensie is de toevoeging van de geavanceerde zichttechnologieën waaronder sensoren, de lidar, radar en camerasystemen.

Slimme aerodynamica

De Opel Experimental kenmerkt zich niet alleen door een gestroomlijnd en vloeiend silhouet, maar ook door slimme geoptimaliseerde aero-oplossingen. Aero-flappen aan de voor- en achterkant verhogen de aerodynamische efficiëntie, net als de diffusor aan de achterzijde. De Aero-flappen schuiven in of uit, afhankelijk van de rijsituatie. De banden – die in samenwerking met Goodyear zijn ontwikkeld – zijn gemaakt van gerecycled rubber. Deze Goodyear-banden omwikkelen 3-zone Ronal-wielen met een actieve functie om de aerodynamische efficiëntie nog verder te verbeteren.

Drie merkpijlers

De Opel Experimental belichaamt alle drie merkpijlers van Opel, te weten Detox, Modern German en Greenovation. Het studiemodel gaat nog een stap verder door de emotionele benadering van duurzame mobiliteit van het merk te accentueren. Elektrochrome stoffen dompelen de inzittenden onder in sfeervol licht waardoor een perfecte omgeving voor welzijn ontstaat. Bovendien kunnen de reactieve stoffen functionele eigenschappen verbeteren. Wanneer een voertuig bijvoorbeeld de dode hoek binnenrijdt, verschijnt er een waarschuwing in de betreffende portierinzet en op het head-up display. Dit verhoogt de veiligheid voor inzittenden en andere weggebruikers.

Traditie voortzetten

De Opel Experimental toont een duidelijke visie voor het merk. Daarmee zet het conceptmodel de lange en succesvolle traditie voort van ‘Made in Rüsselsheim’ conceptauto’s: een traditie die begon in 1965 toen Opel het eerste Europese merk werd dat een ontwerpstudie presenteerde in de vorm van de legendarische Experimental GT.

(persbericht)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!